Keskustelut Metsänhoito Missä vaiheessa kannattaa koivikko uudistaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)
  • Missä vaiheessa kannattaa koivikko uudistaa?

    Alkaa 1990 istutetut rauduskoivikot lähestyä uudistamista. Rinnankorkeus keskiläpimitta on nyt 30 cm. Vaihteluväli 24-38 cm. Valtapituus 25 m. Runkoluku 320 kpl /ha. Mitä mieltä raati on, missä vaiheessa pitäisi uudistaa? Tilaa on, oksat eivät tapaa toisiinsa.

  • Apli

    Tuo on muuten totta mitä Ammatti Raivooja puhuu energiapuusta, helpoimmat kohteet tosin alkaa olla vähissä kohta aktiivisesti metsää myyvillä sillä niistä saakin nyt erinomaisen hinnan, paikallinen Mhy varoittikin että ostajia uusia on ilmaantunut lisää ja niiden kanssa pitää olla varovainen että saa rahansa, tarjoavat palvelua jossa selvitetään näiden maksukyky eli tekevät riskianalyysin puun ostajasta.

    Visakallo Visakallo

    Tolopaiselle: Eihän tässä kysymys olekaan vuosikymmenistä vaan vuosista. Kasvu on ko. kohteilla vielä erittäin hyvää, sillä latvukset eivät tapaa toisiinsa. Erityisesti koivussa järeys nostaa kantohintaa paljonkin, eli siitä lähtökohdasta tässä pohditaan parasta uudistamisajankohtaa. Hyvä keskijäreys auttoi jo pari vuotta sitten tehdyssä viimeisessä harvennuksessakin, kun kantohinta nousi pystykaupassa jo silloin tukilla liki 80 euroon ja kuidulla n. 30 euroon.

    Timppa

    Pääoman tuotto-% eli arvokasvu-% = vuotuisen kasvun arvo (määrä m3 x hinta €) / puuston nykyinen arvo (määrä m3 x hinta €).

    Ja sitten lisäksi hinnan muutokset. Puunhintataso on viime vuosina noussut todella voimakkaasti etenkin, jos puukaupan ajoitus on osunut kohdalleen.  Vaikka koivukuitu on noussut parhaimmillaan  luokkaa 100 % ja koivutukki 50 %, niin uskon nousuvaraa vielä olevan.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Arvaan että Visakallon koivikon arvokasvu olisi 4 prosentin luokkaa. Ei ole huono varsinkin kun siitä ei tarvitse maksaa veroa. Hintatason muutos vaikuttaa lähinnä euromääräiseen arvokasvuun.

    Visakallo Visakallo

    Koivikoita on ollut kieltämättä ihan mukava kasvattaa. Eihän siitä niin kauan vielä ole, kun syksyllä 1990 istutin n. 35 cm pituisia taimia, ja nyt ne samat taimet alkavat olla jo yhtä paksuja. Pituuskin on venynyt 70-kertaiseksi.

    Jalmari Kolu

    Koivikon arvokasvu %  on hieman riskialtismääritettävä johtuen siitä että kairaus ja kasvuvasara eivät anna luotettavaa tulosta, toisin kuin havupuilla. Samaten tukkiprosentti on matalahko ja esim. laatutyvien ostajia ei ole tasaisesti läpi maan, joten puhtaan koivikon kasvatus vaatii omaa näppituntumaa. Aloitin itse laajamittaisen koivulle uudistamisen 90-luvulla ja ainakaan tällä hetkellä en kadu.

    mehtäukko

    Arvokasvu%, korkovaade tms. ilmaveivi voi olla ihan mitä kukin vaatii. Kuten eka sivulla esitin omia kynnyskysymyksiä, tavoiteprosenteilla ei ole painoa jos puustopääoman arvo heikkenee. Ja se todetaan tulkitsemalla puuston kuvaa silmän verkkokalvolla oikein.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos ei ole metsälle mitään tuotto vaadetta, voi heittää laskimella vesilintua ja siirtyä jk:n kasvatukseen.

    mehtäukko

    Eli on käynyt kuten Toloppa antanut ymmärtää: myyntipuuta ei ole paljon mitään, onko pihakoivujakaan?

    Tarkoitan sitä, että kun lajin valinneena tekee tietoisesti kaikessa toiminnassaan tilanteeseen sopivat oikeat asiat, metsä kasvaa puuta sen mikä on mahdollista. Ylimääräisen tavoittelu on kannattamatonta, eikä puu tiedä mikä on max vaatimus. Minimin kyllä näyttää.

    KeLo

    Miten koivikon harvennusohjeita tulisi noudattaa alueilla missä koivutukilla ei ole markkinaa? Tulisiko näillä alueilla, missä koivu menee aina kuitupuuksi, kasvatustiheys olla suurempi ja päätehakkuu tehdä aikaisemmassa vaiheessa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)