Keskustelut Metsänomistus Missä raja…missä palsta ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 56)
  • Missä raja…missä palsta ?

    lainaus:

    ”Noin yleistasolla voisin tämän aamun puhelinliikenteen perusteella sanoa että ehkä suorittavan portaan olisi hyvä keskittyä sen oman toimen hyvään suoritukseen ettei kävisi kuin taas kävi että sinne naapurin sutturytöön hyökäistiin ensteks ja sitten alkoi minun siivottukkin löytyä. Mutta eihän se raja tielle näy kun se ei ole tiessä. Ja se naapurin rytö saattaa nyt olla tielle katsottuna ehkä siistikin kun tuli puut pois. Rantanäkymät avartui nk.”

    Jäi vähän askarruttamaan , että oliko tien ja palstan välillä mahdollisesti vierasta maata , ja olisiko ollut mahdollista mennä oikealle kuviolle jostakin kautta käymättä naapurin puolella ?

    Tietyt asiat tulisi aina merkitä selkeästi maastoon ennakkoon .
    Näitä ovat :
    -varastopaikka ,
    -reitti leimikolle ,
    -mahdolliset tilan rajat
    -ja leimikon rajat , jos on vähäistäkin vaaraa väärille tulkinnoille .

    Jotkut yhtiöt huolehtivat nämä asiat esimerkillisen hyvin , toiset ….vähän huonommin . Avaustekstistä käy ilmi jälkimmäinen vaihtoehto . Virheitä sattuu , jos kokonaisuus jää epäselväksi .

    Aihe (työskentelyä haittaava aluskasvos) josta tälläkin palstalla on jauhettu kyllästymiseen asti , ei näytä vileäkään olevan loppuun kaluttu . Osasyynä vahinkoon on tälläkin kertaa riittämätön
    näkyvyys .
    Tilan rajalla tilanne on helppo korjata raivaamalla leimikon puoli siistiin kuntoon . Tällöin raja näkyy selkeästi ja hakkuu pysyy varmasti oikealla puolella rajaa . Sama kaava toimii hyvin korjuun kohteena olevan palstan kohdalla . Vain raivattu alue hakataan .

  • Metsuri motokuski

    Meillä on sellainen tapa että nauhoitus on vahvempi kuin kartta tai gps. Mutta jos nauhoitus ylittää tilanrajan gps:n mukaan niin yleensä olen ottanut yhtettä nauhoittajaan. Kaikille sattuu virheitä myös nauhoittajille.

    suorittava porras suorittava porras

    Kaikkien puunkorjuutapahtumaan liittyvien merkitsemistapojen tulee olla selkeitä ja yksiselitteisiä . Merkitsemisnauhojen väri kertoo paljon , mutta tekstitettynä vielä enemmän . Eräällä toimijalla on käytössä tekstitetty versio , jossa keltainen nauha tekstitettynä kertoo varastopaikan , oranssissa nauhassa lukee ajoura ja punaisessa tilan raja . Sähkölinjalle on lisäksi oma nauhanasa , samoin säästöpuualueille .Eri käsittelytapojen raja merkitään sinisellä (harvennus)nauhalla .Sekaantumisvaaraa ei ole vaikka joku ulkopuolinen merkkaisi esim passipaikan omilla nauhoillaan leimikolle .

    Omalle kohdalle sattui aikoinaan tapaus , jossa ostomies kertoi merkinneensä varastopaikan leimikon kupeessa olevan tien laitaan .
    Pudotin moton lavetilta ensimmäisen lipun kohdalle ja avasin varastopaikan seuraavalle lipulle saakka . No …tuli vähän reilu
    avaus . … keltaiset nauhat osoittivatkin hirvimiesten
    passipaikkoja ! Niiden väli oli 75 metriä ja kuviolta kertyi puuta vain 100m3 . Ostomies ei lupauksesta huolimatta ollutkaan merkinnyt varastopaikkaa .

    Isäntä tunnettiin hyvin nuukana miehenä ja osoittautui varsin vähäpuheiseksi huomattuaan ”reilunkokoisen” varastopaikan . Henki kuitenkin säilyi meillä molemmilla , vaikka kasvojen väristä oli pääteltävissä , että ifarkti ei ollut isännän kohdalla kovinkaan kaukana .

    suorittava porras suorittava porras

    Yksi esimerkki aiheesta lukijoiden kuvissa . (vastauksena Tanelille)

    metsä-masa metsä-masa

    Raja ja Palsta: Kyllä nämä on niitä asioita joista on pidettävä metsässä toimioiden puhetta ja ääntä niin kauan kuin asia alkaa korjaantua, ” jos olet ääneti ja hakkaat ” niin silloin näitä hankaluuksia riittää.

    Itä-Suomessa taisi pahin välinpitämättömyys rajausia kohtaan mennä ohi. Tilan lähellä asuvilla isännillä on hyvä ote leimikoiden valmistelussa hakkuuta varten. Mhy kyllä nauhoittaa kun muistaa ottaa asian esille ainakin valtakirjakaupoissa.

    Pystykaupalla firmalle myyty leimikko kyllä joskus tuntuu puhuttavan, mutta hakkuuoikeuden omistajallakin on velvollisuutensa jo maineensa puolestakin, pitää olla hereillä, koska arvokkaista leimikoista on vielä säilynyt kilpailua.

    Osansa asiaan on tuoneet myös koneenvalmistajat, joita täälläkin esiteltiin useamman valmistajan toimesta. Näitä tilaisuuksia kuunteli myös metsäpäälliköt tarkasti ja tulivat vakuuttuneiksi gps:n toimivuudesta.

    Kun työmaa oli helpossa kohteessa, (kesällä, avohakkuu ) gps :n testi rajalijalla oli molemmissa ilaisuuksissa lounaan jälkeen iltapäivällä, siinä kyllä gps. löysi rajat.

    Ei mennyt kauankan kun firmalta tuli ohjeita, ettei kaikkia kohteita kannata rajata, koska kuljettaja tunnistaa tilan ja kuvioiden rajat. Tällä hetkellä on täälläkin taas palattu merkkaamaan tilanrajat ja kuvioiden epäselvät kohdat, rajauksista on tullut metsäharjoittelioiden työsarkaa, josta palaute on ollut hyvää !

    jees h-valta

    Kun ketjun aloittaja käytti minun tekstiäni aloituksessaan kommentoin nyt tänään käytyäni katsomassa kyseisellä hakkuullani. Pitää ensin sanoa että joskus yhden virhe on monen onni. Se tosiaan oli hakkuu aloitettu tien syrjästä joka oli luonnollista kun vieressä oli veneiden laskupaikka ja tilaa ottaa kone alas ihan leimikon viereen. Valitettavasti naapuritilan sankka rytö esti nauhoitettua rajaa näkymästä ja gepsi oli tosiaan hukassa väärällä puolen tietä.Raja on siinä erittäin rikkonainen ja monisärmäinen. Kuski oli huomannut hetken tehtyään nauhoitukseni kulmakivellä ja oli lopettanut ja infonnut ostoporrasta vahingosta. Joka oli myös minuun yhteydessä. Oli myös yrittänyt selvittää kyseisen naapuritilan (joku järviyhdistys kai) vastuuhenkilöä siinä onnistumatta. Kun myös samaan syssyyn vartoili kaivuri pääsyä lanssipaikan ja pistotien tekoon päätimme että työ tehdään ja ostaja maksaa jos joku ilmoittautuu saamapuolelle. Nyt kun se sutturiiska siitä tien ja rannan vierestä katosi ja tilalle tuli siisti ja murskeistettu tieliittymä rantaan menijöiden lisäparkki-iloksikin ei voi muuta kuin olla erittäin tyytyväinen sattuman saneluun. Puustosta ei juurikaan voinut edes puhua kyseisessä, olikohan peräti 0,2ha:n kokonaisuus josta sen hakkuun alle jäi vain murto-osa. Mutta sikäli aloittaja oikeassa että kaiken aiheutti, nyt kuitenkin tällä kertaa naapuri rytö joka peitti juuri sopivasti näkymän metsän puolelle. Tuollainen rehevä rantamaiseman lepikkohan siinä kaatuili joka suuntaan. Mutta sitten taas että kyllä se suorittava taho kaikkeen kiinni vain näyttää käyvän.

    suorittava porras suorittava porras

    Toivottavasti ” loukatun” alueen omistaja ei ole samaa sukua sen mökkiläisen kanssa , joka vaati rajaloukkauksesta omaisuuksia lähes vastaavassa tilanteessa . Maisemathan sinnäkin avautuivat , mutta jokainen väärältä tontilta katkaistu varpu lisäsi virhen tehneen rikostaakkaa rankasti . Kyseisessä tapauksessa täälläkin paheksuttiin kovasti konekuskin toimintaa , vaikka hän oli tehnyt vain saamiensa ohjeiden mukaan .
    Todennäköisesti mökin omistajaan ei tuossa tilanteessa saatu
    yhteyttä . Hommat tehtiin enempiä kyselemättä ja maksettiin sen seurauksena motokuskin vuoden nettopalkan verran korvauksia .
    On syytä toivoa , että Jessen tapauksessa on järki ja kohtuus
    mukana .

    jees h-valta

    Niin toivon myös koska tuollaiselle järviyhdistykselle voisi olettaa olleen todella enemmän hyötyä kuin haittaa kyseisestä. Kantojakaan tuskin enää voi laskea kun kaivurimies oli siististi pengertänyt kivistä uuden tien alavammalle puolelle eli juuri järven puolelle ”kiviaidan”.
    Todella ryhdikäs vaikutelma.

    uudehko metsänomistaja

    Korvaus aiheutetusta vahingosta on helppo määritellä euroissa tuhotun puun hinnan perusteella. On kuitenkin huomattava, että monesti puita saattaa löytyä paikoista, joissa itse paikan ilme on oleellisesti tärkeäpi kuyin tuhottujen puiden matrkkina-arvo. Helposti löytyy puita, kotka kertya klaikkiaan eivät ole myynnissä.

    Valitettavasti useasti on monelle omistajalle jotkut muut arvot tärkeämpiä kuin tuhotun puutavaran arvo. Varsinkin mökin omistajalla on usein mennyt vuosikymmeniä, liki koko elämä, möklkimaaston saattamiseen haluamaansa kuntoon. On luonnollista kiukustumista, jos joku on epähuomiossa tai huolimattomuuttaan tuhonnut vuosikymmenten aherruksen tuloksen. Näköalojen paraneminen esimerkiksi saattaa olla juuri vastoin omistajan tavoitteita.

    Tälläisessä tapauksessa kohtuullisen korvauksen määrittäminen saattaa olla todella vaikeaa. Yleensä lienee viisainta saattaa oikean korvauksen määrittäminen oikeuden ratklaistavaksi,

    pikkutukki

    Sattu laiska nauhottaja , sano nauhota ite , vejin kunnolla kuviot pitkäksi vesakon puolelle !

    Visakallo Visakallo

    Jotakin hyvin erikoista on tapahtunut meidän suomalaisten asenteissa.
    Vielä jokunen vuosikymmen sitten oli kunnia-asia pitää tilojen ja tonttien rajat merkittynä.
    Onko olemassa joku psykologinen syy, miksi rajat halutaan nykyisin piilottaa, vaikka siitä voi aiheutua suurta harmia ja kustannuksia?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 56)