Keskustelut Metsänomistus Minne myyrät kadonneet? Tiedätkö sen?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 254)
  • Minne myyrät kadonneet? Tiedätkö sen?

    Siitä viimeisestä myyrätuhovuodesta 2009 on kulunut nyt 6 vuotta. Ainakaan meidän taimiokoissa ei mitään havaintoja myyristä tänäkään keväänä.

    Tietääkö joku, miten myyrätutkijat selittävät nykytilannetta? Vai ovatko todenneet, ettei koko myyräkysymys ole enää ajankohtainen ja vaihtaneet ammattia?

  • Timppa

    Hesarissahan oli joku päivä sitten myyrätutkija Henttosen haastattelu. Hän edelleen arveli myyräkantojen vaihtelun syyksi pienpetojen vaikutusta. Itse olin pitänyt moista teoriaa lähinnä ”urbaanilegendana”, mutta uskottavahan on, että ainakin Henttonen moista esittää.

    Mitenkähän Henttonen selittää sen, että muutama vuosi sitten Lapissa sopulihuipun aikana maastosta löytyi lukuisia kuolleita sopuleja. Ei niitä pienpedot tappaneet. Johonkin muuhun ne kuolivat. Tämä ”joku muu” taitaa olla syy myyräkantojen vaihteluun. Sitä eivät tunnu kuitenkaan aikaan jotkut myyrätutkijat ymmärtävän.

    Päijänteen tyttö

    Alä huoli, Timppa, sillä on se Henttonen tätäkin tutkinut. Olen joitakin hänen kirjoituksiaan lukenut. Ne maastosta löytyneet raadot ovat pöllöjen tekosia.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tämä henttonen on pitänyt luennon viljakkalan seurojentalolla otsikolla: ”Myyräntyötä metsissä ja pihoissa” 31.01.2013.

    Tilaisuuden järjestäjä kertoo: ”Vipu Viljakkala (paikallisten kulttuuriarvojen ja ympäristönäkökohtien vaalimiseen keskittynyt yhdistys) oli saanut luennoitsijaksi todella korkeatasoisen tiedemiehen, sillä professori Henttonen on alansa siteeratuimpia tutkijoita”.

    Siteeraan minäkin tässä ja nyt henttosen luentoa:
    -varpuspöllöjen myyränsaalistuksella ei ole mitään merkitystä
    -kyykäärme ja supi ovat tehokkaita myyrien torjunnassa

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuten tieteestä ja uskomuksista puhuttaessa, aivan täyttä varmuutta asioista ei koskaan saada. Myyräsyklistäkään. Uusille avauksille ja kokeiluille jää aina tilaa.

    Metsuri motokuski

    Sehän se auttaa jos käärme syö viikosaa noin kaksi myyrää. Sillähän myyräkanta pidetään kurissa. Supi on niin huono saalistaja että raadot ja hitaammat elukat ja lintujen munat sekä poikaset ovat sen pääravintoa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Supikoiran ravinnosta on olemassa lähes 100 tutkimusta. Pääravinto täysin yksiselitteisesti on myyrät.

    Kyy tappaa ja syö vuodessa 10 myyrää, keskimäärin.

    Veltto tutkimuskettu lapuan myyrätarhoilla tehdyissä kokeissa tappoi ja söi 10 myyrää alle tunnissa.
    Vapaa, jäntevä luonnonkettu hoitaa saman operaation vartissa (15 minuuttia).

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Lintujen munia on vaikea käyttää pääravintona ympärivuoden. Näin niiku nopeasti ajateltuna.

    Jätkä

    Myyrät lisääntyvät ja kuolevat kolmen vuoden sykleissä. Vastoin täälläkin esiintyneitä luuloja puuntaimien kuorija on peltomyyrä.
    myyräkuumeen levittäjä taasen on metsämyyrä. Metsäpuiden taimien pelastajaksi nimetty ykköspeto on viirupöllö. Yksi pöllöpariskunta putsaa muutaman neliökilometrin alueen.
    Samoin villiminkit ja kyykäärmeet syövät niitä. Samalla menee jopa kymmeniä punkkeja / peltomyyrä petojen suolistoon, joka tappaa ne kevyesti.
    Näin on, mikäli Asko Kaikusalo vainaa oli asioista perillä ja väittäisin, että hän oli varsinainen myyräasiantuntija, jonka lähes kaikki metsäalan ammattilaiset tunsivat.

    Timppa

    Jätkälle kertoisin, että taimien latvojen kuorija on metsämyyrä. Siinä menee kyllä latvasilmukin. Kuusen kasvu jää jälkeen vuoden. Männyn taimi haarottuu eikä useinkaan tule enää kunnon puuta.

    Jätkä pätkät

    Peltomyyrä se taimien tuhoaja on tähän asti ollut.
    Myyräkannan romahtaminen tapahtuu aina oikein hyvän myyräsyksyn jälkeen ja se johtuu siitä, että niiltä loppuu ruoka, eli ne kuolevat nälkään.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 254)