Keskustelut Puukauppa Minne hävisi ne mhy-kriittiset keskustelut?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 225)
  • Minne hävisi ne mhy-kriittiset keskustelut?

    Onko tämä nyt liian kuuma aihe,  ja onko kenties jostain ylempää tullut käsky, vai mistä johtuu että aloittamani aihe: Olkaa varovaisia niiden valtakirjakauppojen kanssa,on poistettu?

    Myös muutama muu ketju käsitteli samaa aihetta. Miksi ne tosiaankin on poistettu, eikö mhy-kriittistä keskustelua sallita. Voisi edes perustella moderaattorit poistoa.

  • A.Jalkanen

    Korjuupalvelulla ei ole tietenkään ’omaa’ katkontaa, vaan sekin katkoo aina ostajan toiveiden mukaan. Korjuupalvelu on varmaan parhaimmillaan ’nökkösten’ keräilemisessä isommaksi puuvirraksi, kun on kyse energiapuusta ja ensiharvennuksista. Näissä katkonnalla ei ole merkitystä.

    Jos mhy:n katkontatieto ei ole enää ajantasainen, syypää tilanteeseen ei ole mhy, vaan ne ostajat, jotka eivät luovuta tietoja tietokantaan. Tiedot pitää kuitenkin antaa aina puun myyjälle. Kokematon myyjä ei osaa tulkita niitä ilman mhy:n apua, joten tässä tapauksessa valtakirjakauppa on järkevä vaihtoehto.

    Puun pystykaupassa pitää saada aina lopullinen hinta tarjouskilpailuvaiheessa. Mikäli korjuupalvelu ei pysty sitä antamaan, myyjä voi vapaasti valita toisen ostajan.

     

    R.Ranta

    Se vain on valitettava tosiasia, että välikäsien kustannukset eivät lisää puustamaksukykyä, vaan syntyvien kulujen verran heikentää sitä. Yksittäisiä tapauksia on tietysti vaikka minkälaisia. Aika pimeää kauppahan puukauppa on, jossa luottamus ja osapuolen tunteminen on tärkeässä roolissa.

    Rane

    ”Ranelle on vaikeuksia tunnustaa tosi-asiat,”

    Ei ole.Tunnustan että olin väärässä mehtäukon suhteen.Pahoittelut.

     

     

    MaraKet

    Tässä keskustelussa näkee hyvin, miten Rane tietää tarkasti MHY:n keskeisen roolin mo:n lähes ainoana ystävänä. MHY-epäilijät hävetkää! (Nuo toisinajattelijat pitäisi saada jotenkin hiljaiseksi.)

    Metsuri motokuski

    Tuossa Anneli on ihan oikeassa että mhy apu on juuri niille joilla ei kokemusta puukaupasta ole. Se on myös riski joutua vedätetyksi.  Sen vuoksi nuo iltalehden kirjoitukset ovat myrkkyä mhy kentälle. Itse olin useita vuosia korjuupalvelulla töissä ja yhdyn täysin iltalehden juttuun. Tästä samasta asiasta juttelimme paljon muiden kuskien kesken. Mutta uskon edelleen että mhy:llä on paikka metsäsektorilla kunhan ”mopo ei karkaa käsistä”.

    MaraKet

    Mhy:n mopo ei ole karannut minnekään, eikä karkaa. Luopioänkyrät on vihdoin saatu pois mhy:stä maksuvapauden (virhe) takia. En näe mitään syytä etteikö mhy:llä olisi loistavaa tulevaisuus kentän keskeisenä toimijana.

    A.Jalkanen

    Kun kakka osuu tuulettimeen, ei riitä että pysäyttää tuulettimen: pitää alkaa myös siivota.

    husse

    Ei pystykaupallakaan tiedä lopullista hintaa ennen mittausta ja tilitystä. Leimikkoja ostetaan varastoon, kulloisenkiin vuodenaikaan ja puuntoimistusten tarpeen mukaan laitetaan korjuuseen siihen sopivia kohteita. Kaikki pyrkivät tekemään tukkia parhaalla mahdollisella tavalla, tietenkin. Mutta mitta- ja laatuvariaatiot elävät koko ajan, joten pystykaupassakaan ei tietenkään sovita ennakkoon tarkasti näitä. Suuntaa antavasti. Eli tukkia katkotaan parhaalla mahdollisella tavalla, juuri sillä hetkellä käytettävien mitta- ja laatuvaatimusten mukaan.

    Sitten kommenttina ”välikäsistä”….Metsänomistaja ei pysty myymään puitansa suoraan tehtaalle. Aina on välikäsiä. Myös jalkoja, renkaita ja kiskoja, kun puuta kuskataan tehtaille. Nuo eivät ole turhia työvaiheita, vaan esim. joku Kuutio on tälläinen turha välikäsi.

    Esimerkkinä metsäyhtiö X, jonka sellutehdas on rannikolla ja puunosto sisämaassa. Kyseiset tehtaat ovat tehdasintegraatteja, ison pörssiyhtiön oma tulosyksikkö. Samalla metsäyhtiöllä on oma puunhankintaorganisaatio, eli puunhankintayhtiö. Kaikki voittoa tavoittelevia, eikä mitään hyväntekeväisyys- talkootoimintaa. Kun myyt puusi metsäyhtiölle, niin tiedosta että yhtiö ottaa ainakin kahteen kertaan katteen sinun puistasi. Eli osto-organisaation kate ja tehtaan kate. Osaksi tämän vuoksi metsäyhtiöt ovat menestyviä pörssiyhtiöitä, kun lypsävät katteen kahdesti eri vaiheessa metsänomistajan puista. Tehtaan kannalta on aivan sama, kuka sinne tehtaalle tuo puuta. Sinne toimittaa puuta useampi eri toimittaja. Joten et tosiaankaan myy puuta suoraan tehtaalle ilman välikäsiä, myydessäsi metsäyhtiölle. MHY:t eivät siis ole välikäsiä sen enempää kuin muutkaan. Heillä on vain ehdoiltaan heikkommat toimitussopimukset. Isoilla toimitussopimuksilla tehdas maksaa isomman hinnan, joten puunostossa pystyy kilpailemaan hinnalla.

    Metsähallituksella on puun huutokauppoja, joissa hakee ostajaa parhaalla hinnalla puillensa. Vähän samaan tyyliin markkina pyörii metsänomistajienkin puilla, eli kahdesti käydään kauppaa puilla. Toinen kauppavaihe alkaa kun kaupat on taputeltu metsänomistajan kanssa. Tästä toisesta kauppavaiheesta ei metsänomistajan siitä tarvitsekaan tietää. Puut ostanut yhtiö, yritys, yhdistys tai mikä tahansa jakaa/ toimittaa/huutokauppaa ne eteenpäin. Kaupan alalla on vanha termi agentuuritoiminta. Eli välitystoiminta. Metsäalalla ei käytetä tuota termiä, eikä puhuta välityksestä mitään. Ainoastaan puunostosta ja puunhankinnasta.

    Puuki

    Välitystoiminnan takia mo;n ei kannattaisi myydä arvokkaimpia tukkeja pystykaupalla ollenkaan , jos olisi vain vaihtoehto myydä ne suoraan sille sahalle joka jatkojalostaa tukit niiden parhaaseen käyttötarkoitukseen( erikoissahatavarana vientiin yleensä ).   Nyt arvolisän hyödyn  kerää välityksellä ostoyhtiöt joiden osuus työstä /kuluista (laatutukin pitkäaikainen kasvatus) on hyvin vähäinen.

    husse

    Hyvä tiivistys Puuki

    Pystykauppa ei siis ole sen auvoisempi kauppamuoto kuin korjuupalvelu, järeysperusteinen tms.

    Vaihtoehdot on vain vähissä, ellei satu omistamaan tuhansia hehtaareja metsää ja pysty tarjoamaan itse merkittäviä määriä puuta markkinoille.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 225)