Keskustelut Puukauppa Minne hävisi ne mhy-kriittiset keskustelut?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 225)
  • Minne hävisi ne mhy-kriittiset keskustelut?

    Onko tämä nyt liian kuuma aihe,  ja onko kenties jostain ylempää tullut käsky, vai mistä johtuu että aloittamani aihe: Olkaa varovaisia niiden valtakirjakauppojen kanssa,on poistettu?

    Myös muutama muu ketju käsitteli samaa aihetta. Miksi ne tosiaankin on poistettu, eikö mhy-kriittistä keskustelua sallita. Voisi edes perustella moderaattorit poistoa.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Lisäisin tähän katkontatiedon kattavuuteen sen , että täällä suuri ostaja ostaa puunsa käytännössä suoraan. Heidän tapauksessaan yhdistyksellä ei taida olla kovinkaan kattavaa katkontaseurantaa , joten ei pitäisi mainostaa kattavaa tietämystä katkonnasta.

    mehtäukko

    Kenelle ja mihin tarkoitukseen myhistys esittää ns. ”omat katkontatietonsa”?

    Rane

    ”Tukkipaksuista puuta löytyy nyt ja jatkossa kuitupinosta”

    Metsäyhtiön mieheltä kerrankin rehellistä puhetta.Ja varmasti totta.

    mehtäukko

    Moneskohan arvuutus keneltä ”rehellistä puhetta”, mutta eikai Ranekaan jaksa leikkiä tyhmää? Tai sitten et tiedä puunkorjuusta yhtään mitään.

    Myhistys ei saa hankintapuita vekslattuaan lyhyitä mittoja käytettäväkseen,- onneksi. Silloin koko leimikko olisi yhtä silppua. Erikoispuuta erotellakseen hakkuun olisi oltava monta sataa-tuhat mottia ja tietynlaista puustoa, että lajittelu ”erikoispuihin” yleensäkään tuo lisäarvoa.

    Nökkösten kanssa pelailu on täysin silmänlumetta.

    Rane

    OK,Luulin että mehtäukko puhui totta mutta ilmeisesti erehdyin?

    Jovain Jovain

    Eiköhän Mhy:n tulevaisuus ole korjuussa, ei niinkään puukaupassa. Teollisuus ostaa puunsa suoraan, niin kuin kupsa tuossa edellä toteaa ja metsänomistajien ja Mhy:n rooli on tarjota puuta. Ei ole tarpeen Mhy:n hallinnoida puukauppaa siinä välissä. Mhy:llä on myös omia metsiä ja suoralla kaupalla menevät nekin. Toki korjuuta voi keskittää ja tehdä yhteismyyntejä.

    On iso asia, jos korjuussa päästään samalle sopimukselle. Voi myös metsänomistajatahot toimittaa puunsa (niin halutessaan) ja kilpailla vapaasti korjuun markkinoilla muiden puun toimittajien kanssa.

    derHorst

    Ei tuon kuprun takia pidä koko yhdistyskenttää kivittää, tehdäänhän siellä hyvääkin työtä. Sen sijaan tuossa valtakirjakauppasysteemissä tuntuu olevan valvonnan ja moraalin mentävä aukko.

    Kyllä tuossa kai pitäisi myyjällä olla selvillä, mihin hintaan ja millä ehdoilla hän puunsa luovuttaa. Tuon yhden kuvakaappauksen perusteella vaikuttaisi olevan päinvastoin. Jos hintaa ei pystytä kaupantekohetkellä kertomaan, niin kai silloin olisi linjakasta tuoda asia selkeästi esiin. Eli voit saada puustasi paljon huonomman hinnan kuin suoralla kaupalla ja hintariski on täysin myyjällä.

    Toinen juttu noissa yhdistyksissä on tuo valvonnan vaikeus. Päätökset tehdään usein melko suppealla, muutaman jantterin kokoonpanolla, eli toiminnanjohtajan ja pari napamiehen kesken. Todennäköisesti noiden napamiesten kohdalle ei osu näitä muutaman tonnin kupruja. Saman kylän muilla metsänomistajilla on varmasti aikamoinen henkinen kynnys lähteä vastustamaan tuota tilannetta ja vaatimaan toiminnan avoimuutta.

    Kolmas juttu on sitten ihan osaamispuolella. Ei jokaisella yhdityksellä ole mitään osaamisedellytyksiä lähteä mittelemään firmojen kanssa puukaupassa. Kyllä sekin pitäisi avoimesti tunnustaa riskinä. Yksittäiseen maanomistaan verrattuna toimihenkilöllä toki voi olla moninkertainen ja ajantasainen tietämys puukaupan sen hetkisestä tilanteesta, joten yhdityksen käyttöön puukaupan apuna on varmasti paikkansa. Vaikka onhan tuosta katkontatiedon hyväksikäytöstä puolet markkinamiesten puhetta, koska ei siellä yhdityksessä tiedetä, minne tukeista sahattavat lankut on myyty ja millä mitoilla.

    Eli kehitettävää tuolla kentällä on, sekä toimintatavoissa että avoimuudessa.

    mehtäukko

    DerHorst. Jo tämä polemiikin alkusivuilla (3) mainitsin ”asiantuntijoista”, jotka löyhkäävät ympärilleen. Niin myös ko. tapauksessa.

    Ranelle on vaikeuksia tunnustaa tosi-asiat, kun on laput silmillä toikkaroinut liian hyväuskoisesti liian pitkään myhistyksen vanuttajien perässä. Se tuosta erehtymisestä.

    Puuki

    Kyllä se niin vaan on, että myös  pienehköjen  jo muutaman sadan motin kaupoissakin on merkitystä, mitä laatuja ja -mittoja käytetään hakkuulla.  Muitakin moneen eri paikkaan puita toimittavia  on kuin myhistykset.   Sopivassa leimikossa tulee helposti 10-15 % eroa lopputuloksessa sen mukaan miten tukit on katkottu ja onko tehty myös pikkutukkia.

    Joku yhtiön mies kuulostaa kovasti vastustavan ”pikku nökkösten” kanssa puuhastelua. Mutta oikeasti sillä on paljon merkitystä mitkä on sovitut mitat ja miten niitä noudatetaan korjuussa.   Tunnetusti jotkut ei osta pikkutukkia ollenkaan joten siinä tulee yl. suurin hintaero esim. kuitupuufirman ja sahan maksaman  kantohinnan  välillä.

    Erään firman kauppakirjassa on erityisen huono ominaisuus myyjälle , kun mitta-ja laatu variaatioita on n. 5 erilaista mahdollista joista sitten korjuuajankohtana firma itse päättää mitä  käytetään markkinatilanteen mukaan.  Sika myydään säkissä-kauppaa ,  ja lopputulos on sen mukaisesti jotain huonon ja hyvän väliltä.   Siksi runkohinta olisi paras vaihtoehto varsinkin päätehakkuuleimikoissa.

    R.Ranta R.Ranta

    Kannanotot ovat yleensä omien intressien mukaisia, koska oma napa on yl. meillä kaikilla lähin napa. Siksi olen monesti kirjoittanutkin, että toistemme ymmärtäminen olisi paljon helpompaa, kun tietäisimme kirjoittajan lähtökohdat.

    Aikanaan, kun metsiä hankittiin, niin eräällä yhdistyksellä oli oma ostaja. Tarjouskuoreen ei tarvinnut laittaa, mitä tarjous koski. Kun tarjoukset aavattiin, niin oma mies sai laittaa tarjouksen, jos hinta oli sopiva. Piti oppia, että ei kannata tehdä turhaa työtä ja tarjota. Ainakaan edullista kauppaa ei voinut saada. Tämä nyt vain on tällainen maailma, jossa hyväntahtoisia hölmöjä vedätetään.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 225)