Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Antonin poika

    Mutta kun Suomessa laajalti kuuluu, että ilveskannan nousun myötä ketut ovat hävinneet, jäniksistä puhumattakaan, riippumatta metsästyksestä. Samoin Jyväskylän yliopiston teeritutkijat totesivat aikanaan, kuinka teerien säilyvyys parani huomattavasti, kun alueella pesiytynyt susilauma söi ketut pois.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sudet ja ilvekset ovat palailleet jo Suomen luontoon ja vaikutuksia on nähtävissä. Ketut eivät ole kummankaan lajin pääravintoa. Ilves on hyödyksi pienten hirvieläinten säätelyssä. Susi on liian riskialtis ja ihmisen kannalta ristiriitainen laji lisättäväksi merkittävässä määrin.

    Monestakin syystä lajeja säädellään, eikä anneta kannan hakeutua luontaiseen tasoon. Ei ennallistamisen tarvitse tarkoittaa sitä, että annetaan minkään lajin lisääntyä vailla holttia. Kaikkia alkuperäisiä lajeja saisi kuitenkin olla.

    Niko

    Menee vähän otsikon (joka ei pitänytkään paikkaansa) ohi, mistä korrektisti pahoittelut.

    Mikä on ajalkasen kanta suomen susitilanteeseen, paljonko olisi hyvä määrä?

    ”..alkuperäisisä lajeja saisi olla…” Mitenkäs tulokaslajit? Pitäisikö pyrkiä poistamaan vai antaa olla?

    Aluviikon dokumentissa susiukkeli Ronkainen (tms.) taisi arvioida Suomen susimääräksi suuruusluokkaa 135 kpl.

    Antonin poika

    Kun Antonin numerot ja lainaukset yleensä heittävät pahasti, niin tässä sanatarkka abstrakti Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta ilveksen vaikutuksesta kettukannan kehitykseen. Lukekaa erityisesti viimeiset virkkeet: Ilveskannan nousu vaikuttaa merkittävästi kettukantaa laskevasti, jopa niin että kettukannan lasku voidaan mahdollisesti kokonaa selittää ilveksen nousulla.. Helldin ym, Journal of Zoology 2006, 270:657-663.

    ”We studied the frequency and pattern of lynx Lynx lynx predation on red foxes Vulpes vulpes in boreal Sweden by the radio tracking of foxes and the snow tracking of lynx. We also assessed the population trend of red foxes after the re-establishment of lynx in the region, based on various population indices. Fifty per cent of recorded fox mortalities in the radio-tracking study (four of eight) were lynx kills. Adult-sized foxes killed by lynx during radio tracking were in normal condition and of prime age, and were killed after the assumed annual population bottleneck. Albeit based on a small number of kills, this pattern may suggest that lynx predation, at least to some extent, is additive to other mortality in foxes. The annual lynx predation rate was 14% on radio-tracked foxes and 4% on snow-tracked foxes. The population indices of foxes in the main study area decreased by about 10% annually during the study period. The population decrease could potentially be explained by lynx predation alone, but we acknowledge some alternative explanations. Our results point out the possibility that red fox populations can be significantly limited by allowing lynx populations to recover.”

    Metsuri motokuski

    Aika vähän on Jalkasella ja ilmeisesti myös AC:llä tietoa ilveksen ravinnosta jos väittää että ilveksien runsastumisella ei ole vaikutusta kettu ja supikoirakantoihin. Varsinkin em lajien pennut ovat mieliravintoa ilveksille ja pedoillahan on tapana poistaa sama ravintoa käyttävät muut pedot reviireiltään. Siihenhän suden viha koiriakin kohtaan johtuu. Yksi syy metsälintukantojen runsastumiselle on juuri kettu ja supikoirakantojen vähenemisellä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minä olen analysoinut 1960-luvulta alkavia aikasarjoja laajalta tutkimusalueelta, jossa on aiemmin metsästetty, mutta nyttemmin ei. Alueella on koko ajan ilveksiä. Kettukanta on ilveksistä huolimatta kasvanut 2,5-kertaiseksi metsästyksen lopettamisen jälkeen. Tosin myös metsokanta on myös kasvanut 2,5-kertaiseksi. 1960-luvun tasosta. Alueilla joilla metsästetään myyriä pääravintonaan käyttäviä pienpetoja 1960-luvun metsokannasta on jäljellä 5%.

    Der Steppenwolf

    Niko

    Tuo ”laaja tutkimusalue” on kyllä tullut selväksi. Välillähän se on ”erään yliopiston eräällä tutkimusasemalla”.

    Sitten kun asiaa kyselee, nin se on Antonin portailta ja köökin ikkunasta näkyvä pellonreuna ja sen vasemmalla puolella oleva metsikkö.

    Se siitä laskennasta ja sen luotettavuudesta.

    MJO

    Alueilla joilla metsästetään myyriä pääravintonaan käyttäviä pienpetoja 1960-luvun metsokannasta on jäljellä 5%.

    Joo, tosi uskottava juttu.

    Niko

    Ota MJO huomioon, että välillä 5% tarkoittaa Antonin laskelmissa vaikka 50% tai jossain kohtaa 5-kertaistumista. Rosenttilaslut on joskus vaikeita. Tulkinta jää viime kädessä lukijalle.

    Nämä matemaattiset kuviot on Anskulle vähän hankalia. Taannoin hän oli iloinen, kun oikeassa reunassa olevassa tagi-listassa ”lumikkohypoteesi” ja ”sorkkaeläinlaidunnus” oli merkitty isommalla fontilla ja niiden alla näkyi noiden tagien lukumäärä, huomattavasti korkeampi kuin muilla sanoilla. Anton oli ilahtunut, että lukijat ovat ottaneet nuo tagit omakseen, ja aiheita pidettiin tilastollisesti tärkeinä. Molemmat hakusanathan on Antonin itse omille kirjoitukselleen kirjaamia tageja.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Metlan myyrätuhovastaava henttonen kirjoitti metsästäjäliiton pravdassa (jahti-lehti 4/2009) tähänkin ketjuun kirjoittaneen uskollisen käsikassaransa huitun säestämänä:
    ”Kettukannan kasvuun ylipäätään liittyisi useita haittoja, esimerkiksi pienriistan kohtalo.”

    Onhan se tietysti ikävää metsojen kannalta, kun lajitovereita metsästyksen lopettamisen jälkeen normaalille tasolle nousseen ja vakautuneen kettukannan nostamana onkin 20-kertainen määrä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 216)