Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    Otetaanpas vielä kerran tuo kuvio, nyt vähän laajemmin:

    Ilkka hanski: ”…yleispedoilla on vakauttava vaikutus: jos niiden määrää lisätään, myyräsyklin amplitudi (huippujen ja aallonpohjan ero) pienenee.”

    huitu: ”…niin kauan kuin maastossa on myyriin erikoistuneita saalistajia (lumikoita ja kärppiä), yleispedoilla, olkoon niitä kuinka paljon tahansa, ei ole aallonpohjia loiventavaa vaikutusta.”

    henttonen tuosta huitun tekstistä: ”Saamamme palautteen perusteella aika moni on jutun tajunnut, mutta eivät tietenkään Antonin kaltaiset mielisairaat.”

    Niko

    Anton avautuu kokemastaan:
    …henttonen tuosta huitun tekstistä: ”Saamamme palautteen perusteella aika moni on jutun tajunnut, mutta eivät tietenkään Antonin kaltaiset mielisairaat.”

    Ohhoh! Onpas epäkorrektisti sanottu lukeneelta mieheltä. Eikä taida lukeneisuudestaan huolimatta henttusella sentään olla pätevyyttä tuon aihepiirin arviointiin.

    Mutta kun vähän aikaa tuota miettii ja peilaa Antonin kirjoituksiin, niin onhan tuo arvio sittenkin vähintään oikean suuntainen, jopa osuva.

    Puun takaa

    Jos pienpedot ja niiden metsästämättömyys olisivat ratkaisu myyrätuhoihin, niin minulla jos kellä ei pitäisi olla ollut lainkaan myyrätuhoja.
    Kuintenkin olen niistä osaltani kärsinyt aivan riittävästi.
    Jos meilläpäin joku pienpetoja metsästää niin se on ilves.
    Ihmiset eivät sitä ole tehneet.

    Niko

    Vaikuttaa siltä että nimim. Puun takaalle olisi paikallaan pieni uudellenkoulutuleiri. Ei ole tainnut mennä perille oppi-isän koulutukset. Paha, paha juttu.

    Puun takaa

    Kuten olette vuosien mittaan jo huomanneetkin, jonkinasteista kovapäisyyttä kyllä löytyy…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Caballista hoitaa täällä kustoksen virkaa ihan mallikkaasti.

    Kiitos paljon Otso Huitulle asiallisista kommenteista.

    Heikki Smolanderia mukaillen, savolaisittain, ”minulla ei ole asiallista kommentoitavaa”.

    Timppa

    Mukava oli todeta, että myyrätutkijalla oli meikäläisen kanssa sama käsitys minkin ja ketun vaikutuksesta myyrätuhoihin.

    Huitu sanoi tietävänsä paljon myyristä ja tietomäärän edelleen kasvavan. Sitä edelleen tarvitaan, sillä ennustivathan myyrätutkijat Etelä-Suomen myyrähuipun totaalisesti väärin. Seurauksena mm istutusten siirtäminen seuraaville vuosille ja kuusentaimien kuskaaminen kaatopaikoille. Itse en noita varoitteluja uskonut.

    En kyllä jaksa uskoa, että ravintotekijät olisivat kovinkaan merkittävässä roolissa myyräkantojen säätelyssä. Kyllä sieltä metsästä luulisi vieläkin suuremmille määrille ruokaa löytyvän. Kyllä luulen, että kannan kasvaessa alkaa syntyä porukan kesken stressiä, joka aikaansaa muuttoliikettä. Esim vuonna 2009 osa myyristä söi kuusentaimia äskettäin istutetuissa aukoissa, joissa ei ollut paljon muuta vihreää kuin ne taimet. Tuntuisi, että kyseessä oli joku sopulivaelluksen tapainen ilmiö, jossa osa porukasta lähti vaellukselle vapaaehtoisesti tai karkoitettuna.

    Siis oma käsitykseni on, että kyllä myyräkantaa säätelee lähinnä taudit ja loiset. Säätekijöilläkään tuskin on merkitystä, koska kannanhuiput vaihtelevat Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä. Tuhot sitten vaihtelevat hyvinkin runsaasti sekä maakunnan sisällä että yhdenkin tilan alueella.

    Caballista

    Yksi myyrätutkija suositteli myös tänä syksynä Länsi-Savo lehdessä siirtämään istutuksia ensi kesältä myöhemmäksi. Jos ihmiset tottelevat niin taas taimitarhoilla kiitellään, kun kuskataan taimia kaatopaikalle. Ainakin meidän alueella on käytännön kokemuksena havaittuna, että myyrätuhot ovat erittäin paikallisia. Melko lähekkäin voi olla kova tuho ja lähellä ei mitään.

    Tänä syksynä on kylläkin ollut myyristä / hiiristä silmämääräisesti enemmän havaintoja kuin aikaisemmin. Ensi talvena testataan viime kesäisten koivujen myyräsuojia käytännön rasitustestissä.

    Gla Gla

    Tämä lienee puhdasta markkinointipuhetta vailla minkäänlaista asiayhteyttä myyrätuhoilta välttymiseen?

    http://www.taimitapio.fi/
    tiedote_tukki_tapio.html

    Suden jälki

    Älkää unohtako hormojeja, jotka itseasiassa päättävät elämästämme.
    Ne ovat niin vahvoja. ettemme edeavs niitä huomaa. Jokainen eläin tuttaa niitä, halamme tai emme, mutta jokainen eläin myös huomaa ne, jollain tavalla. Myyrien lisääntyminen saattaa alkaa jonkin muun eläimen hormonien puuttumiselta.
    Keski-Euroopassa ei ole myyräongelmia.
    Hormonaalinen toiminta voisi olla tutkimuksen arvoinen?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 216)