Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 6 vastausta, 211 - 216 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Metsuri motokuski

    Sori AC. Niinmpä olikin. Huonosti luin tuon viestisi ja katsoin vain lähettäjän. Yritetään jaksaa. Mopokausi valitettavasti loppui jo reilut 40 vuotta sitten mutta olisihan tuota mukava jatkaa. Kiitos vihjeestä.

    Ammatti Raivooja

    Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan lintujen pesimämenestys on parempaa pikkujyrsijöiden huippuvuosina, sillä pedot syövät silloin lähinnä nisäkkäitä ja jättävät lintujen pesät ja poikaset useammin rauhaan.

    Jaahas, kaikkien pitäisi lähteä nyt tappamaan pienpetoja, jotta lintukannalla menisi paremmin. Mitä vähemmän vieraspetoja vakauttamassa myyräkantaa ni sen parempi.

    Ammatti Raivooja

    Saukot väheni 60-70luvulla ympäristömyrkyistä ja ne on haluttuja turkiaeläimiä. Silloin myrkyt tuhosi saukot suurimmasta osasta Suomea. Saukkoja on vieläkin vähän mutta myrkkyjen vähennettyä ne ovat alkaneet levitä uudelleen. Sitten tärkein osuus:” Brittein saarilla on havaittu, että jos saukko saa palata entisiin aluevesiinsä niin minkki vähenee. Saukko on minkin luontainen kilpailija ja vihollinen Isompana ja parempana uimarina se kilpailee ja saalistaa minkin alueelta. ”

    Kärkkäiseltä voisi kysyä, että onko hyvä asia, että minkkikanta on luonnottoman korkea aiheuttaen tuhoa alkuperäiselle lajistolle?

    Metsuri motokuski

    Nythän ollaan siirtämässä metsoja Puolan metsokannan pelastamiseksi. Sinne on siirretty jo – 70 – 80 luvulta lähtien lintuja pääosin Ruotsista huonoin tuloksin. Suurin ongelma siirtoistutusten epäonnistumiseen tutkimusten perusteella on ollut metsän puustonrakenne sekä voimakas kettu ja villisikakanta.

    Metsien puustonrakenne on ollut liian yksi puolinen yhden puulajin metsiä ja nyt sinne on alettu istuttamaan lehtipuuta havupuiden sekaan. Kettu ja sikaongelma on ollut erityisen tuhoisa poikasille ja munille. Nyt niiden verotukseen ollaan paneutumassa myös.

    Ihmettelen vain että nytkö meillä olisi kettukannasta metsäkanalintujen pelastajaksi. Tuskimpa.

    Ammatti Raivooja

    Sen kauhian myyrähuipun jälkeen kun muutamia kuusentaimia meni niin tilalle on joutunut jättämään tilalle lehtipuita kuusentaimikkoon täällä rauduskoivua. Eli myyrähuiput auttavat metsiä ja lintuja monella tapaa.

    A.Jalkanen

    Pisteet Metsälehdelle hyvästä tiedejournalismista: toimiva linkki alkuperäiseen tutkimukseen!

Esillä 6 vastausta, 211 - 216 (kaikkiaan 216)