Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen:
    ”Erikoistuneiden pienpetojen hypoteesi, josta Anton käyttää lyhennettä lumikkohypoteesi….”

    Kiittos kun esitit asia selkeästi ja ymmärrettävästi, nyt sen ymmärtävät kaikki palstalaiset. Tosin meille, jotka olimme kesällä Rautalammilla, selvitit sen jo ymmärrettävästi siellä.

    Yleispetojen merkitys siis korostuu siinä ettei niiden kanta romahda myyräkannan mukana kuten erikoistuneitten petojen. Yleispedot ovat siis jo valmiina jarruttamassa myyräsyklin nousua. Tämä on ihan maalaisjärkeen käypä asia.

    Mitä me opimme muuta tästä A.Jalkasen viestistä?
    Se ainakin tuli todistettua ettei ns lumikkohypoteesin kumoamiseen tarvita mitään hypoteesin tai sen esittäjän teurastuksia, ei peesareita eikä pultsareita. Ei tarvitse myöskään umpimähkäisesti sohia, että sinäkin reppana uskot lumikko hypoteesiin.

    Asioiden perille menoon tarvitaan vain yksinkeraisesti selvällä Suomenkielellä ilman minkäänlaista kiihkoa kirjoitettu kohtuullisen mittainen viesti.
    Kaikki ne sadoissa ketjuissa kirjoitetut, tuhannet, pyhää vihaa leiskuvat, viestit ovat olleet turhia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki

    Akusti:
    <<<Ketun vaikutus myyräkantoihin on todettu, ei oletettu. Sehän on näilläkin palstoilla useaan kertaan todistettu.<<<

    Onkohan tuo se ns. "kettuhypoteesi"?

    Anton Chigurh

    Tähän tilanteeseen sopii erinomaisen hyvin seuraava raamatunlause:

    ”Älä puhu tyhmän kuullen, sillä hän halveksii järkeviä sanojasi.”

    Puun takaa

    Ongelma on joskus siinä, että viisaus ja järkevyys eivät aina asu välttämättä yhdessä.

    Korpituvan Taneli

    Akusti:
    <<<Ketun vaikutus myyräkantoihin on todettu, ei oletettu. Sehän on näilläkin palstoilla useaan kertaan todistettu.<<<

    Kurki:
    "Onkohan tuo se ns. "kettuhypoteesi"? "

    Hypoteesi on ajatusrakennelma, jota ei ole todistettu mitenkään oikeaksi. Tämä ketun vaikutus on käytännön tasolla todettu moneen kertaan ja tutkijatkin ovat sen vahvistaneet. Ei siis ole kyse hypoteesista vaan tosiasiasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky

    Tanelinkin kovaan kalloon alkaa oppi mennä perille. 😀

    Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky:
    ”Tanelinkin kovaan kalloon alkaa oppi mennä perille.”

    Onneksi ei ole tuo kallo vielä pahemmin päässyt pehmenemään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh

    1890-luvulla valtiollinen kalastuksen ylitarkastaja oscar norqvist määräsi, että vesikko, saukko ja saimaannorppa on hävitettävä sukupuuttoon.

    Vesikon kohdalla teloitus onnistui. Se ekologinen lokero saatiin tyhjenemään kymmeniä vuosia sitten.

    Puuntuottajien ja koko yhteiskunnan onneksi ja menestykseksi ameriikan ihmemaan vesikko täytti tyhjäksi ammennetun ekologisen lokeron vakauttaen myyräkannan ja estäen myyrätuhot.

    Nyt sama (valtiollinen) organisaatio on taas suuressa viisaudessaan määrännyt saman ekologisen lokeron tyhjennettäväksi.

    Suden jälki

    Älä nyt Anton kiirehdi aloittaa uutta keskustelua ruotsinvallan aikaisista virheistä. Keskustellaan täällä vain petojen vaikutuksesta myyräkantaan. Olet tehnyt hyvän työn minun ja monen muun avulla saattaksesi koko metsäkansan tietoisuuteen myyräkantojen vaihtelujen syitä. Näköjään monet arvostetut tutkijat ovat meidän kanssa samaa mieltä, joten enää ei tarvitse pitää palopuheita.
    Ei enää edes näille aina vänkääville nimimerkeille. Nämä vänkärit kyllä yrittävät mustata saavutuksiamme, mutta antaa koirien haukkua.

    A.Jalkanen

    Korpituvan Taneli:

    ”Hypoteesi on ajatusrakennelma, jota ei ole todistettu mitenkään oikeaksi.”

    Tarkkaan ottaen hypoteesi on ajatusrakennelma, jolla on tietty todennäköisyys olla totta. Siihen hypoteesiin jolla on suurin todennäköisyys tämänhetkisten havaintojen valossa, uskotaan eniten. Tulevat tutkimukset ja uudet havainnot muuttavat siten hypoteesien uskottavuutta.

    ”Tämä ketun vaikutus on käytännön tasolla todettu moneen kertaan ja tutkijatkin ovat sen vahvistaneet. Ei siis ole kyse hypoteesista vaan tosiasiasta.”

    Käytännön tasolla homma tosiaan näyttäisi toimivan useassakin paikassa, mutta tutkimuksia asiasta ei vielä ole julkaistu. Hypoteeseja on.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 216)