Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Niko

    Parahin Anton

    Kiitos että olet korrektisti, ketään nimeltä haukkumatta, antanut meille lisätietoa tästä asiasta. Vähän lisäkysymyksiä keskusteluun, jos sallit.

    Onko pointtisi siis se, että on olemassa salaliitto jonka puuhamiehinä häärää Huitu ja Henttonen? Ja tämä samainen salaliitto, mm. Metsälehden avustuksella, pyrkii myyrien määrän kasvattamiseen tai voimakkaaseen kannanvaihteluun tms.?

    Jää vähän irrallisen tuntuiseksi nuo heitot. Mikä se sanomasi oikein on? Onko protestisi taustalla se, että haluaist olla sen nisäkästiedeseuran puheenjohtaja? Vai mikä?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    huitu: ”Lapualla ei ole milloinkaan järjestetty koetta, missä kettu olisi laitettu saalistamaan myyriä aitauksessa.”

    Kokeen ovat järjestäneet biologit, jotka eivät usko lumikkohypoteesiin. Pitävät sitä naurettavana.

    Koejärjestely oli seuraava:
    Kymmenen (10) myyrää ja lumikko perään. Lumikolta oli mennyt kaksi (2) viikkoa etsiä, tappaa ja syödä myyrät.

    Kymmenen (10) myyrää ja kärppä perään. Kärpältä oli mennyt viikko etsiä, tappaa ja syödä myyrät.

    Kymmenen (10) myyrää ja kettu perään. Ketulta oli mennyt alle tunti etsiä, tappaa ja syödä myyrät.

    huitu & kumppanien johtopäätös: lumikko on ylivoimaisen tehokas myyräntappaja. (ja mikä pahinta: metsälehti käyttää noiden hypoteetikoiden erikoisa siantuntemusta puuntuottajien tappioksi)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Protestin taustalla on metsänomistajien turhautuneisuus myyrä- ja hirvituhoihin, jotka tuntuvat tulevan taimikoihin kuin luonnonvoima, jolle ei voida mitään.

    Haluamme siis tutkia tarkemmin biologisia torjuntakeinoja, niistä tärkeimpänä ravintoketjun ennallistaminen. Toimisi muuten hirvelläkin, mutta SUURpetojen kuten suden aiheuttamat ei-toivotut sivuvaikutukset ovat liian suuret. Sen sijaan alkuperäisten PIENpetojen ketun ja näädän aiheuttamat sivuvaikutukset eivät liene kohtuuttomat, ovathan niiden kaikki kotoperäiset saalislajit ml. metsäkanalinnut sopeutuneet niihin.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    MIkäs siinä ravintoketjussa nyt sitten on vikana, kun oikein ennallistaa pitää?

    Ne ketut syö niitä myyriä sen verran kun jaksavat ja mitään eivät, niiden näätienkään kanssa, mahda kun myyräkanta räjähtää muutaman vuoden välein.

    Tuo sama kerrotaan vähän sofistikoituneemmin ala-asteen kolmannella luokalla bilsan (nykyinen YMP) tunnilla. Siellä on ne käyrät ja kaikki.

    hemputtaja

    Syö niitä myyriä sudetkin ja paljon syövätkin kun kohdalle sattuvat. Oli tv-dokumentti jostain tundralle majailevasta tutkijasta. Oli pirusti myyriä. Kammikin vilisi niitä kirjahyllyjä myöten.

    Huomasi, että lähistön susilauma näytti elävän pelkillä myyrillä ja oli varsin hyvinvoivan näköistä. Kokeeksi alkoi syödä myyriä itsekin nähdäkseen voiko pelkästään niillä elää. Elihän niillä.

    Myyriä kuitenkin vilisi edelleen, vaikka susilauma ja tutkija söivät niitä pääaterianaan.

    Kaikki konstit eivät siis ole käytetty. Myyräsoppa, myyräpihvi, myyräaladoopi, jne.

    Voisi tietysti lihottaa ja lihavuutta on jo hieman liikaa, että voisi kokeilla muitakin konsteja.

    Armeijassa esim. syötettiin meille jarrua, joka kyllä vaikuttaa vasta nyt. Linnunsiemeniä liotellaan tuossa jarruliemessä ja siemenet levitellään myyräalueelle.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Reservuaari-indeksi:
    ”MIkäs siinä ravintoketjussa nyt sitten on vikana, kun oikein ennallistaa pitää? ”

    Kai tämä ennallistaminen tarkoitti sitä ettei pienpetoja ehdoin tahdoin lahdattaisi. Nykyisin kun niissä ei kai ole edes yhtään sellaista, jonka nahasta saisi jotain.

    Kai on päivänselvää että luonnollisten vihollisten määrä rauhoittaa kantojen liiallista kasvua. Eri asia sitten on ettei luonnon vaihtelua kokonaan saada kuriin, isommalla pienpetokannallakaan.

    Anton on tuonut esiin ajatusta että metsäkanalinnut vain lisääntyvät kun pienpetoja on normaalisti. Tämä perustuisi siihen että pedot pitävät kannan terveenä kun ne syövät heikot ja sairaat yksilöt pois. Ehkä näin onkin, mutta varmaan tuo sama pätee myös myyräkantoihin.
    Niinpä, jos pienpetojen vainoaminen lopetettaisiin, niin meillä saattaisi olla jopa hiukan suurempi jatkuva myyräkanta, tai ainakin se olisi terveempi. Mahdollisesti silloin sitten välttyisimme suurilta myyrähuipuiltakin, kuka tietää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kyseessä on kuitenkin aivan marginaalinen metsätuhon muoto. Google ei tähän hätään löytänyt vuosittaista korvaussummaa, mutta muutamasta miljoonasta eurosta koko Suomen aluella lienee kysymys. Tietenkään kaikkiin tuhoihin ei korvauksia haetakaan.

    Paikallisesti tuho voi olla merkittävä, kuten tälläkin palstalla on monet kirjoittaneet. Taimikon toinen reuna syöty, toisesssa päässä ei mitään vahinkoa.

    Kokonaisuuden metsänkasvatuksen kannalta kuitenkin merkityksetön juttu. Muutaman vuoden viive, kun täydennysistuttaa. Siinä ei ne ketut ehdi karkeloihin mukaan kun kanta sitten jo romahtaakin.

    Aika moni muu asia aiheuttaa MO:lle tulonmenetyksiä huomattavasti enemmän, esim. varhaisperkausten ja raivausten laiminlyönti.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Soitin huitulle vuoden 2006 järjestettyjen myyrätuhojen jälkeen ja sanoin, että kettu pitää rauhoittaa, että myyrätuhot loppuvat. huitu parahti puhelimeen: METSÄSTÄJÄT EIVÄT SALLI SITÄ, ON NIIN PAHA RIISTANTUHOOJA.

    Soitin myös tuon minkkihavainnon väitöskirjaansa (olen siteerannut juuri hellstedtin väitöskirjaa tuossa alussa) kirjanneelle paavo hellstedtille ja esitin hänellekin, että kettu pitää rauhoittaa myyrätuhojen estämiseksi. hellstedt siihen, että ”kettu olisi hyvä, mutta…”

    Der Steppenwolf

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Siinä se on ”pyövelin kirves” sitten heilahtanut.

    Ei noiden kahden puhelun jälkeen nuku herrat enää levollisesti. Prkle kun olet osannut osuvasti lohkaista tuon asian ihan myyrätuhovastaaville päin naamaa, ei voi paremmin sanoa!

    Gla Gla

    Reservuaari-indeksi: ”Kyseessä on kuitenkin aivan marginaalinen metsätuhon muoto. Google ei tähän hätään löytänyt vuosittaista korvaussummaa, mutta muutamasta miljoonasta eurosta koko Suomen aluella lienee kysymys. Tietenkään kaikkiin tuhoihin ei korvauksia haetakaan.”

    Korvaussumma tai vahinkojen määrä valtakunnan tasolla ei ole tiedossa, mutta se riittää perusteeksi vähätellä asiaa?

    Reservuaari-indeksi: ”Aika moni muu asia aiheuttaa MO:lle tulonmenetyksiä huomattavasti enemmän, esim. varhaisperkausten ja raivausten laiminlyönti.”

    Skepsis on listannut yleisimpiä asioita, jotka kuuluvat huuhaa-keskusteluun. Tuo on yksi niistä. Se, että metsätaloudessa on myyrätuhoja isompiakin ongelmia, ei ole syy jättää asiaa huomioimatta. Tosin varhaisperkausten ja raivausten laiminlyönti tuskin on aktiivisten puuntuottajien parissa merkittävä ilmiö.

    Minusta myyräongelma on paljon isompi kokonaisuus kuin aukolle istutettujen taimien täydentäminen, eikä ole olemassa yhtään syytä, miksi asiaa pitäisi vähätellä. Varsinkaan, kun puhutaan A. Jalkasen tavoin ravintoketjun ennallistamisesta.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 216)