Keskustelut Metsänhoito Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 216)
  • Minkki vakautti myyräkannan ja esti myyrätuhot

    ”The invading new generalist predator, the American mink (Mustela vison), have decreased vole abundances and stabilazed dynamics (Hörnfeldt et al. 1990, Oksanen et al. 2001).”

    Tuollainen havainto tehtiin jo 1990. Mutta eihän tuo käy. Myyräkannan tulee heilua rajusti, muuten lumikkohypoteesille (ja siinä ohessa lumikkohypoteetikoille) käy köpelösti.

    Tuho on estettävä keinolla millä hyvänsä. Keinot kyllä löytyvät.
    Minkki laitettiin erityisen haitallisten vieraslajien listalle:
    ”Näiden lajien kohdalla tulee ryhtyä viipymättä tehokkaisiin toimenpiteisiin niiden poistamiseksi tai ainakin leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.”

    ”Suomeen saapuneista vieraslajeista (vajaa tuhat lajia) suurin osa ei muodostu uhkaksi alkuperäisilla lajeille, mutta osan tiedetään aiheuttavan vakavia ekologisia ja taloudellisia haittoja.”

    Minkki on siitä poikkeuksellinen vieraslaji, että estäessään myyrätuhot se torjuu vakavan taloudellisen haitan.

    Der Steppenwolf

  • Kurki Kurki

    Mistä vaari tietää, onko tuolla myyriltä säästyneellä alueella ollut myyriä minkkien lisäksi?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    huitu: ”Kokeelliset tutkimukset osoittavat, että lumikot ovat romahtavan myyräkannan tärkein kuolleisuustekijä.”

    Tuo juuri on se lumikkohypoteesi.

    Väitätkö huitu, että tuo hutkimus kuuluu eljas pohtilan mainitsemaan 0,1 prosenttiin tutkimuksen nimellä julkaistusta, jolla on pysyvää arvoa?

    Pohtila jatkaa: ”90 prosenttia maailmassa julkaistusta tutkimuksesta on vähäarvoista ja virheellisenä suorastaan vahingollista. Erikseen ovat vielä huijarit, joita niitäkin on.”

    Der Steppenwolf

    Pinsiön vaari

    60 luvulla tuolla Nokian ylänköalueella oli joskus samanlaisia myyränsyöntejä kuin 09 entisten Suoniemen ja Karkun alueella. Metsämyyrän syöntejä on ollut samalla ylänköalueella usein, meilläkin mutta lähimpiin veistöihin tulee matkaa yli kilometri. Myös lähellä Huittisten rajaa olevassa perikunnan metsissä ja jopa pihakasveissa oli 2009 melkoisesti syöntejä. Lähellä oli kyllä oja josta innokkaat metsästäjät oli onnistunut pyytämään minkit pois. Eli olen vakaasti sitä mieltä että kyllä minkki vaikuttaa myyräkantoihin.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    ”Manner-Euroopassa tulokaspetojen vaikutus on ollut yleensä melko vähäistä, joskin pohjois-amerikkalaisen minkin vaikutukset ovat paikoin olleet tuhoisat. Minkki on tuntuvasti edesauttanut vesimyyräkantojen jyrkkää laskua Brittein saarilla, missä laji on hävinnyt laajoilta alueilta ja on julistettu uhanalaiseksi.”

    Puuntuottajia ei haittaa, vaikka minkki hävittää myyrät laajoilta alueilta. Ei sekään, että myyrät häviävät paikoin sukupuuttoon.

    ”Voles are important prey items of mink during winter and spring.” Heh, heh!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    6m3 kirjoitit:

    ”Teeri suosii hakkuuaukkoja pesimiseen. Risujen keruu vaikuttaa pesimis olosuhteisiin.”

    Jos hakkuuaukolla ei ole myyriä, ei siellä todennäköisesti ole myöskään kettuja eikä minkkejä. Risujen keruun vaikutuksia pitäisi varmaan miettiä tuoltakin kannalta. Hyvä pointti.

    ”Lapissa kettu vie tilaa naalilta joka on alkuasukas.”

    Ylä-Lapissa naali voisi periaatteessa esiintyä Suomessa, mutta ilmastonmuutos vienee siltä nämä loputkin elintilat, eikä ketun läsnäololla todennäköisesti ole enää ratkaisevaa vaikutusta.

    ”Koppelokin suosii suonlaitoja pesinnassaan joten ojitus ja sen ohjaama petoliikenne vaikuttaa pesinnan onnistumiseen.”

    Voi pitää paikkansa. Kommentoikaa!

    6 m3 6 m3

    AJ
    Teeren ja koppelon pesinnän osalta nuo esiintuomani ovat kokemusperäisiä, tilastoja siihen ei tarvita, kaippane joku on voinut tilastoidakin.

    Naalin osalta kirjallisuudesta luettua.

    AC taasen toi jälleen ”suljetun piirin” verrokikseen, Brittein saaret.
    Kertoisiko hän lopultakin kuinka niitä sovelletaan Suomen oloihin??? Yellowstone, Isle Royale, Denali ja nyt Brittein saaret.
    Nuokin kotimaiset tutkimukset oli sijoitettu saaristoon, jossa luonnon asettamat esteet (meri) vaikuttaa tuloksiin.

    6 m3 6 m3

    Faktaa, ei fiktiota:

    Todellisuudessa tuo minkki tekee vahingot pienriistan, siis metsäkanalintujen parissa juuri parhaimpaan pesimis ja kuoriutumisaikaan. Muna rosvousta pesistä ja poikasten osalta silloin kun ne psän ovat jättäneet. Juuri silloin kun ne ovat tuolla minkin ydinhabitaatissa, ojien varsilla etc.

    Yhden poikkeaman Huidun tutkimuksiin tahdon ilmoittaa.
    Hyvin kelpaa linnunpojat lumikolle.
    Omalta fasaanitarhauksen ajoilta muistissa on lumikon tekemät poikastuhot. Tosin fasaanikukko teilasi tuon tuholaisen, satuin sen itse näkemään tarha käynnillä, kun kukko ajoi lumikkoa pitkin tarhaa murhasi lumikko paran.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Erityisesti minkin (ameriikan ihmemaan vesikko) ravintoa tutkinut tohtori jouko pokki helsingin yliopistosta:
    ”Minkit saalistavat sekä maalla että vedessä”, sanoo Pokki. ”Tämä lisää sen mahdollisuuksia selviytyä. Kun pikkunisäkkäät käyvät talvisin vähiin, ovat kärppä ja lumikko vaikeuksissa, mutta minkki (ameriikan vesikko) saalistaa silloin mieluummin talvikohmeisia kaloja, erityisesti särkikaloja. Riistakannoille minkit aiheuttavat vain vähän vahinkoa.”

    Tuo ”Riistakannoille minkit aiheuttavat vain vähän vahinkoa” on vanhentunutta tietoa. Nyttemmin tiedetään, että pelkkä riittävä (tarkoittaa, että myyriä pääravintonaan käyttäviä pienpetoja ei tapeta) petouhka saa myyrät siirtymään ydinhabitaatteihinsa ja pedot niiden perässä, jolloin riista pääsee rauhassa lisääntymään pienpedottomassa ympäristössä. Todellisuudessa häiritsemätön minkkikanta lisää voimakkaasti pienriistaa.
    Minulla on ollut tilaisuus todeta asia alan pisimmistä aikasarjoista tässä maassa (alkaen 1967). (Noita aikasarjoja lumikkohypoteetikot pelkäävät enemmän kuin ruttoa, tosin minua pelkäävät sitäkin enemmän).

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Hiukan hupaisaa kinastelua, kun joku syö vain tätä, joku syö kaikkea, joku peto ilmeisesti sitten ei syö mitään.

    Eiköhän se niin ole että kaikki pienpedot syövät myyriä jäniksen ja kanalinnun poikasia yms mitä nyt syötävää kiinni saavat.
    Tietysti niillä on erilaisia makutottumuksia ja tapoja. Kuitenkin kun nälkä tulee niin kaikki kelpaa, eikä happitatista ole niin väliä.
    Minkillä on ilmeisesti ainoana vielä kalatkin vaihtoehtona.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Joo. Tanelin juttujen ja ymmärryksen taso on sieltä Esson baarin ringistä lähtöisin. Alas luonnonsuojelu! Susi on pahis! Jatkuva kasvatus on p**seestä!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 216)