Keskustelut Tekniikka Minkälainen vinssi vaikeidenpuiden kaatoon+

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)
  • Minkälainen vinssi vaikeidenpuiden kaatoon+

    Pitäisi kaataa vaikeita pihapuita.Vaijerivinssi olisi hyvä apu väärään suuntaan nojaavien puiden poistoon,sähköyhtiöt käyttivät niitä myrskypuiden poistoon.Osaako joku suositella,onko omia kokemuksia?

  • jees h-valta

    Ai sen naapuritalonko?

    jees h-valta

    Aivan, niinpä tietysti. Kas kun en heti honannut.

    Gla Gla

    Ihan tavallisella rautakaupan 4000 kg:n taljalla olen kaatanut pihapuita. Mitään erityisen hankalia ei ole ollut. Sellaisia kuitenkin, että suunnan varmistaminen pelkän kaatokolon ja vänkärin lisäksi on apua ollut syytä käyttää.

    Tikkailla vaijeri (naru) kiinni niin ylös, kun mahdollista. 5 metriä antaa jo kivasti momenttia. Toinen pää pitäisi myös saada johonkin tukevaan paikkaan kiinni riittävän kauas. Tukkikokoisen puun tyvi on hyvä. Sitten vain kiristämään, sahaamaan kaatokoloa ja taas kiristämään. Ainoa ongelma tuossa on pitkän narun venyminen, tavallisen taljan varat loppuu herkästi. Kannattaa siis valita venymätön naru. Tai sitten vaijeri, joka varmaan venyy hyvääkin narua vähemmän.

    Pahasti väärään suuntaan kallella oleviin en tätä menetelmään pihapuiden suhteen itse kokeilisi, koska riski puun pyörähtämisestä tai vastaavasta yllätyksestä on silloin turhan iso.

    Rane

    Jos pahasti kallellaan niin varma konsti on käyttää traktoria vetämään sitä sinkkiä tai liinaa,jolloin pääsee helposti yli ”painopisteestä”Tässäkin hyvä huomioida tilat,korvauskysymykset sekä liinan riittävä pituus.

    tamperelainen tamperelainen

    Mukava huomata että keskustelupalstalla ei kirjoittele vain kirjoituspöytäteoreetikot vaan oikeat kaatomiehet.
    Pitopuuta kannattanee jättää hivenen normaalia enempi,varoa piilosahauksia,ettei tule kannolla pyörähtämista.Jos vaijeri katkeaa,niin onko vaarana,että iskee vinssimieheen?

    Nimetön

    Jos kannosta on haittaa pihanurmikolla niin koivunkanto vääntyy pihanurmikosta yllättävän helposti irti läskenään, vain kirveellä juuria katkomalla ja veto riittävän korkealta rungosta.

    lastunraapija

    Vinssin lisäksi ilman muuta pitäisi olla paikalla pari kaatokiilaa ja moska tai välttävästi kirveenhamara niiden lyömiseksi. Kiiloilla on muutenkin käyttöä pitämässä auki sahausrakoa vaikkapa juurineen kaatuneen puun irroittamisessa juuripaakusta. Kiilat kuuluvat siten perusvarustukseen.
    Voi myös ajatella Stalpen kaadonsuuntaajatunkkia, jolla maasta tunkaten väännetään puuta haluttuun suuntaan. Yhden vuokraamon löysin netistä, josta tämän voisi saada tilapäiskäyttöön. Ostaminen on aika kovahintaista satunnaiseen tarpeeseen (Uittokalusto myy). Ehkä sähkölaitos voisi kysyttäessä lainata? Jos jokin sähkölinja on lähellä, saattavat laitoksen miehet olla innokkaita tulemaan tekemään itse kaadon.

    e-h e-h

    Mulla on käytössäni Lincoln 2-köytinen teräsköysitalja,kyllä lähtee aika hankala puu,ja kunnon hanko jolla saa sakset n 5 m korkeudelle ja tietenkin vahva naru jonka on oltava pitempi kaadettavaa puuta.
    Uittokalustolta ainakin löytyy,pelastusopistolla on moottorikäyttöinen vinssi,sillä kyllä tulee puu kuin puu.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tanelilla on kaadon suuntauksesta pääasiassa epäonnistuneita kokemuksia, vahingot tosin, hyvällä tuurilla, jääneet vähäisiksi.

    Sähköfirman miehet käyttävät järeää stalpen tunkkia, mutta ei silläkään väärään suuntaan kallellaan olevaa saa oikeaan suuntaan kaadettua.
    Täällä esitetyistä keinoista tuo traktorilla veto tarpeeksi ylhäältä tuntuisi parhaalta. Siinäkin pitää varmistaa että vetovehkeet kestävät ja että traktorilla on riittävästi tilaa edetä. Kokemuksesta tiedän miten jo nojolleen saatu puu voi pyörähtää ellei veto jatkukkaan enää.
    Suurimmat virheet olen itse tehnyt juuri siinä etten ole varmistanut vedon tai työnnön jatkumista silloin kun puu on jo antanut periksi. Vinsseillä, taljoilla, työntötangoilla yms päädytään usein juuri tuollaiseen hallitsemattomaan välitilaan ja silloin puu ottaa vallan itselleen.

    Terveisin: Korpituvan taneli

    Gla Gla

    Narun venyminen onkin kaksipiippuinen juttu juuri tuon löystymisen takia. Itselläni ei venymätöntä narua ole ollut, joten ainakin jonkinlainen jännitys on säilynyt siihen saakka, kun puu on omalla painollaan alkanut kaatua. Voi olla, että joustavuudesta on jossain tapauksissa hyötyäkin.

    Kääntöpyörää ehdotettiin taljaan. Varmaan hyvä, mutta minun ratkaisuni on ollut puun pituutta kauempana oleva kiinnityskohta. Silloin ei vaaraa allejäämisestä ole. Jos rissaa käyttää, tulee vetonarulle herkästi pituutta tarpeettoman paljon, jolloin venyminen pitää ottaa entistäkin paremmin huomioon.

    Traktori on varmasti hyvä, jos kohteessa tilaa ja koneessa painoa riittää. Yleensä kaava-alueella ei tilaa ole, joten taljalla monesti joudutaan pelaamaan.

    Ei varmaan ole huono ajatus kokeilla taljaa muutaman kerran helppojen puiden kanssa, ennenkuin kahden talon väliin alkaa tukkipuuta tähtäämään. Vaikka sitten metsässä simuloi tilannetta kaatamalla jonkun puun väärään suuntaan, siis luonnollista kaatosuuntaa vastaan. Ja tosiaan, sähkölaitokselta edelleen saa apuja linjojen vieressä. Kaadonsuuntaajan saattaa saada mhy:stä lainaksi, mutta itse en ainakaan sillä lähtisi harjoittelemaan, kun en vehjettä koskaan ole käyttänyt.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 37)