Keskustelut Metsänhoito Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 54)
  • Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

    Haba oli jo sitä mieltä, että olen taantunut kyselyikään, mutta kysyn tämän kuitenkin:

    Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä? Kylvämällä, vaiko istuttamalla? Onko ollut mitään ongelmia, esim. myyrä-, hirvi-, hyönteis-, tai lumituhoja? Onko laatuongelmaa? Minkä ikäisenä ensiharvennus on tehty?

  • Jalmari Kolu

    Saatu omistukseen Mt-kasvupaikalle siementämällä syntynyttä männikköä jokunen hehtaari. En osaa asiasta iloita. Arvaako kukaan miksi?

    Jovain Jovain

    Oli työn alla 9 ha siementämällä aikaan saatua männyntaimikkoa, jonka kimpussa ei oikein muuta ollutkaan kuin hankaluuksia. Hirvet ja runsas pintakasvillisuus eivät laatua taanneet, korkeintaan välttävä voisi olla arvosana. Ei hyvältä näytä, koivua täytteenä toinen puoli. Uudet kylvöt näyttää jo paremmalle.

    jees h-valta

    Juurihan sitä tuli istutettua itse vajaa par hehtaaria ja ostopalveluna toinen saman verran. Lisäksi rauduskoivua noin hehtaarin. Ainakin taimia meni parin ha:n tarpeiksi vaikka ala oli H-vallassa vain noin 1,5. Läimein aika taajaan eli enemmän kuin mättäitä oli.

    Tolopainen Tolopainen

    Miten Jesse aikoo pitää sorkkaeläimet pois koivuviljelmiltään eikö tuo muuten ole pelkkää rahan haaskausta.

    jees h-valta

    Aita ympärille tietysti. Tulee lähelle jo nykyistä raudusviljelmää jossa on aita ympäri. Ei tarvii kuin tehdä muutostyö aitaan. Tulee aivan Isojärven rantaan eli on mukava käydä kurkkaamassa koivikon kasvua. Voi aina käydä virkistäytymässä rannassa.

    Visakallo Visakallo

    Kysymys on siis Siikaisten Isojärvestä Pohjois-Satakunnassa?

    jees h-valta

    Aivan. Ja kiva pikku saarikin olisi ja rantaviivaakin senverran että aika isollakin purkilla maihin pääsee.

    Puuki

    Aitaus ei siis aina toimi toivotusti (Lukijain kuvistakin päätellen) . Silloin pitää kehittää sitä ellei muuta parempaa keinoa ole uudistamisen turvaamiseen. Tarvitaan parempi tapa aitaukseen (kunnollinen teräsverkkoaitaus) ja muita keinoja saada syöntipaine muualle kuin arvokkaimpiin taimikoihin. (esim. mä-harvennusten latvukset talvella, pajukot ym. ruokapaikat pois läheltä taimikkoja).     Jossain päin Suomea on riistaruokinta ja sen tukeminen huono yhdistelmä (liikennevahinkojen lis.lisäksi)  metsän kasvatuksen kannalta katsottuna. Liiallinen talviruokinta lisää hirvieläintuhoja. Sopivan vähänen ja oikeissa paikoissa tapahtuva pitäisi tuhot pienempinä.

    Männiköitä on itsellä  suurin osa metsistä.  Luontaisesti syntyneitä eniten. Kylvämällä perustetuista yksi kuvio on hirvien aikoinaan syömäksi tultuaan muuttunut sekametsäksi.  Myös istutetuista 1 kuvio on nykyään sekametsää koska oli istutettu liian rehevälle pohjalle.  Muita ongelmia kuin hirviongelma ei ole ainakaan toistaiseksi ilmennyt; sekin vain yhdellä talvilaidun alueen kuviolla.  Sekametsiin kannattaa nyt pyrkiäkin mutta mäntyvaltaisiin , kuusivaltasiin  vain rehevimmillä alueilla. N. 25-30 vuotta yleensä menee ennen kuin pääsee eh-ikään männiköt täällä, karuimilla alueilla sitä pidempään.  Mä-istutus ei nykyisillä hinnoilla juuri kannata ellei sitten jalostushyödyllä ym toimilla saa kasvua paljon keskimääräistä paremmaksi.

    Kumikettu

    Parikkalan ja Rautjärven rajalle kylvettiin (isä kylvi) Baltian siemeniä, mäntyä ja kuusta sekaisin 2005 ihan vt 6:n varteen yhteensä n. hehtaarin alueelle. Sitten kylvettiin saunassa miehissä. Hirvet söivät pahasti taimikot, mutta kuusien täydennysistutuksilla ja lehtivesoilla kikkailemalla siitä taitaa tulla metsä.

    Huomionarvoista on se, että alue on ollut monta talvea aivan täynnä makuuksia ja kaikki ajavat 20 m:n päästä ohi lasissa 80-150 km/h, elämää täynnä.

    Tyttäreni kylvi muistaakseni 2015 keväällä muutaman kuivan maan laikutetun aarin männylle kotona Punkharjulla. Samalla istutettiin muualta yli jääneitä männyn taimia. Nyt istutukset ovat teinin korkuisia ja suoria ja kylvökset vaahtosammuttimen kokoisia ja vänkyröitä. Suuntaamme näinä päivinä varhaisperkuulle ja siitäkin tulee metsä. Hirviä ei ole näin pihassa näkynyt.

    Tolopainen Tolopainen

    Istuttamalla ei saa yhtään parempilaatuista männikköä kuin konekylvämllä, jos kylvö tehdään karulle maalle. Nimimerkillä kokemusta on eikä kasvussa ole enää eroja 10v jälkeen.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 54)