Keskustelut Metsänhoito Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 54)
  • Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä?

    Haba oli jo sitä mieltä, että olen taantunut kyselyikään, mutta kysyn tämän kuitenkin:

    Minkä verran olette perustaneet ja kasvattaneet männiköitä? Kylvämällä, vaiko istuttamalla? Onko ollut mitään ongelmia, esim. myyrä-, hirvi-, hyönteis-, tai lumituhoja? Onko laatuongelmaa? Minkä ikäisenä ensiharvennus on tehty?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onhan noita tullut perustettua. Siemenpuilla, kylvämällä ja istuttamalla.

    Istutuksissa kolme eri vaihetta, aikanaan kaksivuotisilla, siteen vähän paremmilla avojuuritaimilla ja nykyisin pottitaimilla.

    Pitääpä joskus laskeskella niitä eh ikiä yms. Se nyt ainakin on heti tulossa mieleen että 63 kaksivuotisilla taimilla istutettu ja 83 avojuurisilla jollakin 2+1 vuotisilla istutettu kuvio tulee aikanaan samaan aikaan 2-harvennukseen. Vierekkäiset kuviot.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Keski-Suomesta kokemuksia. Äidin 1970-luvulla kylvämät männiköt ensiharvennettiin noin 30-vuotiaina. Jonkin verran oli paksuoksaisuutta rehevämmillä kuvion osilla johtuen hieman rehevänpuoleisesta kasvupaikasta. Noilta kuvioilta poistettiin aikoinaan lehtipuusto tehokkaasti vesakkomyrkyllä helikopterilevityksenä.

    Omat männyn kylvöalat ovat taimikonhoitovaiheessa. Pieniä kuvioita on jonkin verran istutettu. Isommilla kuvioilla on käytetty siemenpuustoakin, mutta konekylvö on ollut valtamenetelmä.

    Pelkästään siemenpuuston varassa olleet kuviot ovat ehkä heikoiten uudistuneet ja niitä on joskus täydennyskylvetty. Muut aivan ok tuloksin. Lievää hirvituhoa on esiintynyt, mutta ei korvauskynnyksen ylittäviä. Ainut oikein perusteellisesti syöty kuvio oli hyvässä suojassa laajojen metsäkuvioiden keskellä ollut alle hehtaarin männyntaimikko.

    Mielestäni nykyohjeet männylle ovat aika toimivat. Vielä paremmin ne toimisivat, jos hirvistä pääsisi vähemmälle. Silloin voisi esimerkiksi jättää taimikkoon etukasvuisia lehtipuita pyiden ja maiseman iloksi.

     

    merpe

    Mäntyä on uudistettu useita kymmeniä hehtaareita kaikilla konsteilla. Kylvössä olen suosinut muokkauksen yhteydessä tulevalla konekylvöllä. Yhden kerran kävi niin, että itivät hyvin, mutta pitkä poutajakso kuivatti sirkkataimet. Noo sekin uudistu luontaisesti ja on nyt n. 3m. Hirvet on joillakin alueilla riesana ja olen jonkin verran siirtynyt kuusenviljelyyn jopa VT-pohjilla. (Oulunläänissä). Olen myös kokeillut kuusta ja mäntyä sekaiin peltometsityksessä ja se näyttäisi vähentävän hirvituhoja, muttei estävän.

    Timppa

    Meidän maille perustettu runsaasti 1970-luvulta lähtien siemenpuuasennolla, kylväen ja istuttaen.

    Siemenpuualueet eivät ole aina taimettuneet kunnolla.  On tehty mm kuokkimalla täydennystä.  Niihin pyrkii jäämään rehevämmille paikoille huonosti taimettuneita lähinnä puskia kasvavia kohtia.

    Taimilla uudistettu aika vähän.   Paljasjuuriaikaan  istutetussa on esiintynyt tyvilenkoutta.  Nykyään on varottu myös hirvituhoja.  Siksi uudistettu useimmiten siemenestä.

    Ästyksellä ja sen yhteydessä tehdyllä kylvöllä saatu joskus erinomaisia tuloksia.  Joskus ei.  Ilmeisestikin kylvöajankohta ja kevään säät saattavat johtaa siihen, että osa itäneistä siemenistä kuivuu ja kuolee.  Ästyskohteita on usein täydennetty kuusella tavoitteena sekametsä.   Usein onkin saatu syntymään sekataimikko.

    Parhaat tulokset on saatu yleensä käsikylvöllä laikkuihin.

    Meillä on moreenimaat, joten rousteesta ei ole yleensä haittaa.

    Joskus on kasvua viivästyttänyt joku sieni tai virus, joka surmannut yhden vuoden neulaset.  Siemensyntyisiin taimiin eivät myyrätuhot ole yleensä vaikuttaneet.

    Hirvistä ei ole ollut muuta haittaa kuin se, ettei uskalla istuttaa mäntyä kuin sellaisiin kohteisiin, joissa hirvet eivät asusta talvisin.

    Minä en kyllä jättäisi mäntytaimikkoon lehtipuita.  Meilläkin käytettiin aikanaan lentoruiskutusta.  Ei näytä haitanneen mäntyjen kasvua.

     

     

    tamperelainen tamperelainen

    Jos mätästetyn turvesuon istuttaa männylle,tuleeko huonolaatuista puuta?Mitä kokemuksia palstalaisilla ?

    Menninkäinen

    Lähivuosina istuttamalla. Todettu helpoimmaksi ja varmimmaksi uudistustavaksi lähiaikojen kuvioilla. On käytetty myös kylvöä, siemenpuuta ja kaistalehakkuuta. Tulevat uudistusalat ovat karummalla ja karkeammalla pohjalla joten todennäköisesti siemenpuu/kylvö on vaihtoehdot.

    Myyrät aiheuttaneet harmia silmujen syönnin muodossa. Hyvin heinäisiä pohjia. Suurelta osin laajoilta hirvituhoilta vältytty männyntaimikoissa. Ruskomäntypistiäisen tuhoja oli joskus aikoinaan. Ei lähivuosina. Sienen aiheuttamia kasvutappioita tullut kosteina syksyinä. Ja tyvitervas tuo omat ongelmansa.

    Ensiharvennusikä on lähivuosina ollut 20-25 vuoden välillä.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Meillä on luontaiset uudistamiset Keskisuomen kivikoissa onnistuneet. Kuitenkin olen myös istuttanut ja kylvänyt mäntyjä tuolla. Kaistalehakkuu ollut aikanaan hyvä, tulee tosin pieniä kuvioita. Voi olla että nykyisin myrskyjä esiintyy enempi ja siemenpuiden kanssa menestyy kun toimii hyvien siemenvuosien mukaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Istuttamalla ja kylvämällä, meilläpäin ei männikköä alta 30v kannata harventaa, jos on tarkoitus tuottaa männikköä, josta suurin osa kelpaa tukiksi. Paksuoksaiset nimittäin motokuskit laittaa kuitukasaan. Mikäli olen tehnyt oikeita havaintoja.

    Puuhastelija667

    Juuri on vajaa 10ha konekylvetty männylle ja kaveriksi parhaisiin paikkoihin istutettu harvakseltaan kuusta. Muuten omistuksessa pientä ja isompaa männyntaimikkoa joista osa istutettu ja osa luontaisesti uudistunutta. Pääosin hyvin onnistuneet mutta uusinta tapausta seuraan nyt mielenkiinnolla.

    jees h-valta

    Tuntuu kyllä oudolta kun kysellään männystä kuin se olisi joku harvinaisuus Suomen metsissä. Voin sanoa etten koko metsäurani aikana ole yhtään kuusta istuttanut joten mänty, koivu, ja haapa ovat olleet tasaisesti niitä ”harvinaisuuksia”. Kuusikot eivät minulla uudistu kuuselle vaan aina lehtipuulle. Männiköt uudistuu kyllä edelleen männylle niin siementämällä kuin istuttamallakin. Aivan näinä päivinä taas pitäisi muutama tuhat tainta tulla. Myös rauduskoivua.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 54)