Keskustelut Metsänhoito Miltä jatkuva kasvatus näyttää?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 232)
  • Miltä jatkuva kasvatus näyttää?

    Merkitty: 

    Näin kysytään tuolla yhdessä otsakkeessa. Ilmeisesti kansan muisti on lyhyt, tämä on tosin tullut vaalienkin suhteen usein todettua. Juuri kun harsinnalla pilatut metsät on saatu pääosin kasvukuntoon. Niitä löytyy tosin vieläkin omastakin metsästä. No menneen perusteella voi sanoa, että on paikkoja joissa metsä pysyi hyvänä ja kasvoi hyvin, mutta suuressa osassa metsiköistä taas metsä nuutui nuutumistaan vajaatuottoiseksi. Harsituista metsistä ei juuri pitkiä juoksevia puita löydy, vaan lyhyitä tannareita ovat ne suurimmatkin puut. Aukkoista puistomaista metsää. Kanalinnut siellä tosin viihtyvät. Näin männiköissä näytti menevän. Jutussa ollaan tosin suolla ja siellä voi alikasvoksen hyödyntäminen olla usein se paras ratkaisu, mutta onko sekään mitään jatkuvaa kasvatusta. Tuntuu, että nyt ollaan jatkuvasta kasvatuksesta tekemässä yleismenetelmää kaikille kasvupaikoille kun se mielestäni soveltuu vain harvoille paikoille.

  • Gla Gla

    Hiilen sidontaa on mielestäni turha tarkastella kuviotasolla. Kun teen päätehakkuun, sidonta romahtaa, vaikka kiertoajan sidonnan määrä saattaa sitä edellyttää. Metsätalous on aika pitkäjänteistä toimintaa ja ympäristöasiat sitä vasta ovatkin. Nyt sitten aletaan puhua siitä, mitä jokin toimenpide vaikuttaa seuraavan 10 vuoden aikana. Tämä kertoo paljon siitä, että kyse on joko tietämättömyydestä tai keppihevosella ratsastamisesta eli kyse on jostain muusta kuin mistä puhutaan.

    AJ:n toteamus avohakkuun avulla saatavasta puulajivalikoimasta on huomioitava asia. Myös se, että luonnossa osa normaalia sukkessiota on pioneerilajivaltainen vaihe. Siihen jk ei pyri, vaan pyrkii sitä väistämään.

     

    Jovain Jovain

    Mitäs kautta se puulajivalikoima saadaan, jos ei sukkession ja pioneerivaiheen kautta. Käytännössä avohakkuun ja metsätuhojen kautta.

    Gla Gla

    Tuon kun saisi luontoväenkin päähän taottua. Talousmetsässä, eikä oikein missään muuallakaan voida valikoimasta puhua, kun tuloksena on jk-metsän reikäpaikoissa tällainen lopputulos:

    mehtäukko

    Luontoväen ”asiantuntijat” kun eivät edes ymmärrä käytäntöjä ja luonnon lakeja metsässä. Kun kenellä lie aikaa ja asennetta, saahan sitä pelleillä. Mutta huijaus toisten harhauttamiseksi on edesvastuutonta.

    Gla Gla

    Ensin pitäisi lopettaa itsensä huijaaminen.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eipä tuota pienaukkoa koivulle ja männylle suositellakaan. Valopuu vaatii valoa. Kannattaa lukea se Vuokon pamfletti.

    Timppa

    Arvometsän mainoksessa kasvaa suuria koivuja.  Jos rakennusliike julkistaisi vastaavalla tavalla harhaanjohtavan mainoksen, niin johtaja olisi heti entinen, kiukkuiset asukkaat haastaneet yhtiön oikeuteen ja lisäksi yhtiö median hampaissa.

    Jatkuvasta kasvatuksesta voi julkistaa mitä vaan ja media suorastaan paapoo julkistajaa.  Metsistä on tietysti turvallista kertoa ”vaihtoehtoista totuutta”, kun oikea totuus alkaa paljastua vasta paljon myöhemmin.  Silloin voivat kaikki osalliset olla vähintään muistamattomassa tilassa.  Ainoa riski on, että myrsky kaataa sen harvennetun metsän.  Silloin voi tietysti syyttää luonnonvoimia vaikka naapurin metsä olisikin säästynyt.

    Jovain Jovain

    Tuo Glan pienaukko on hyvä esimerkki siitä, miten ei pidä toimia, sillä valopuut tarvitsevat valoa. Pienaukko on tarkoitettu lähinnä kuuselle ja sekin tilanteessa, jolloin kehityskelpoiselle kuusen taimikolle annetaan tilaa, on edellytykset taimettua tai sitten viljellään. Ei kannata jäädä odottamaan, sillä haiskahtaa vähän itsetarkoitukselta. Vanhat kuusikot eivät yleensä taimetu. Toki voidaan käyttää myös etuutena, myydään puut pois ja vältetään uudistamisvelvoite. Lopputulos on sitten totutun näköinen.

    mehtäukko

    Mehtäukon luonto ei anna ”käyttää etuutta ja välttää uudistamisvelvoite”. Ja ne mo, jotka ovat uransa aika tärvänneet yhteiskunnan mp-varoja saalistaakseen lopuksi potin, eivät kyllä saa sympatioita.

    Omillaan tussaroikoot kukin miten sattuu, jos niin parhaakseen näkevät??!

    Gla Gla

    Puulajivalikoiman laajentaminen siis edellyttää Jovaininkin mielestä avohakkuuta, mikä on luontoväen mielestä väärin. Silti luontoväki ei näe tässä mitään ristiriitaa ja se hämmästyttää minua. Unohdetaan sellainen biologian perusasia kuin sukkessio ja silti puhutaan luonnonmukaisuudesta.

    Tuo etuuden yms. asioiden tavoittelu ei taas liity millään tavalla pyrkimykseen kannattavan metsätalouden harjoittamisesta, josta nyt puhutaan. Mutta kuten hyvin tiedossa on, metsien omistukseen liittyy monenlaisia tavoitteita. Läheskään kaikkien tavoitteisiin ei kuulu metsätalouden harjoittaminen. Valitettavasti silti puukauppaa ja sen ympärillä tapahtuvia asioita pidetään metsätalouden harjoittamisena.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 232)