Kuka mitäkin karsinnalla tavoittelee. Jos tarkoitus on parantaa tulevan tyvitukin laatua, on paras aika keskitalvesta kevääseen, niin pitkään kuin puu kuorineen on jäässä – kuori kestää silloin hutilyönnit ja irtoavan oksan tyven rapaisut. Täysin sopimatonta aikaa on nila-aika, jolloin jo sormenpaksuisen kuivan oksan irti lyöminen aiheuttaa usein kuorivaurion.
Jos kepiniskut eivät osu oksan tyveen, on kyseinen tehtävä liian vaativa tehdä koskaan.
Jos tarkoitus on karsia jopa seitsemään metriin, on yläosalla käytettävä joko sahaa tai leikkuria, koivun elävien oksien pystykarsinta-ajaksi sopii kaikki muut ajat, paitsi mahla-aika.
Tutkimusten mukaan suositeltavin vuodenaika koivun pystykarsinnalle on keskikesällä, kesä- ja heinäkuussa, jolloin oksien kyljestyminen alkaa pian karsinnan jälkeen.
Jos kuivia oksia pitää kepillä (seipäällä) karsia lyömällä, on oksat liian paksuja.
Keppiin suositeltiin laitettavaksi kumipehmike päähä, esim mallia vaahtokumipallo.
Paras tulos saadaan, kun oksat ovat alle sentin paksuisia, silloin ne kylestyvät ensimmäisenä kasvukautena, jos karsinta on tehty tarpeeksi aikaisin. Paksuuskasvu alkaa, kun lehti on puolivälissä kokonsa puolesta.
Olemme karsineet mäntyä koko nila-ajan, eikä vaurioita ole tullut, kunhan vehkeet on kunnossa.
Kysymys oli koivun oksien keppikarsinnan oikeasta ajankohdasta!
Ei siis tuoreitten oksien karsinnasta, eikä männyn karsinnasta.
Joskus tuntuu että tälläiseen hyvin selväänkin yhden asian kysymykseen vastaillaan mitä sattuu, eli asian vierestä. Jollekkin voi tulla vääriä käsityksiä asiasta.
Asian vierestä puhumista ei tietenkään ole, jos otetaan kantaa koivun kuivien oksien karsintatapoihin ja siihen onko homma yleensä järkevää.
Reikähän siihen koivun kylkeen jää, kun se kuivaoksa irtoaa keppikarinnassa. Kylestyminen on avainsana tuossakin. Ei ainakaan elo – lokakuussa kannata karsia, ettei iske laho.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään