Viime syksynä tehtiin mulle koivikon ylispuuhakkuu n 3 ha. Puumäärä n 600 m3. Pääasiassa tukkia. Alla paikoitellen ylitiheä kuusentaimikko, pituutta 3- 6 m. Korjuuvaurioita kuusissa melko vähän. Vaurioituneiden kaato maahan ok, kun muutoinkin taimikko on ylitiheä, niistä kohdin, joissa taimia on.
Muokkautin aukkopaikat viime syksynä. Nyt aion raivata taimikon, jonka jätän aluksi hieman ylitiheäksi kestämään valoshokkia ja tuulituhoja. Isompiin, valoisiin aukkopaikkoihin istutan koivua ja muualle kuusia. Etelärinne lisää valoisuutta, mikä on koivujen kannalta hyvä. Myös maapohja ja paikan tuulisuus puoltaa koivujen kasvatusta. Lähellä kulkeva tie vähentänee hirvituhoriskiä.
Todennäköisesti muokkauksen ansiosta tulee runsaasti myös luonnontaimia joten raivaustarvetta riittää.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta! Onko oman kokemuksesi mukaan väliä taimikon jatkokehityksen kannalta tehdäänkö hakkuu lumiseen/lumettomaan aikaan ja pakkas/plussakelillä. Järkeen käy tietysti että pakkasella taimia katkeilee enempi mutta onko tuho kuitenkin niin pientä että taimikosta tulee täystiheä?
Kun ylispuuhakkuuseen joudutaan kyse on epäonnistuneesta metsänhoidosta, koska yleensä joudutaan poistamaan isoja koivuja. Näitä aiemmin myhistystykset jättivät hakkuissaan, sekametsä on kaunis ajatus, mutta tuottaa lähinnä kuitua. Noita virheitä tässä on saanut korjailla vuosia.
Puukin linjoilla. Todella hienoa nähdä osaavaa mototyöskentelyä josta tosin kokemusta omiltakin leimikoilta. Pitäisi tuo Teemu saada varattua aina omiin kohteisiin mutta kun sitä ominaisuutta ei kaupan tekoon vielä sallita, heh! Toloppa ny höpöttää mitään tietämätöntä soopaansa. Minullakin tehtiin joku vuosi sitten turvesaroilta tuo ylispoisto ja kun se tehtiin ajoissa niin nyt nousevassa taimikossa ei tuhoja näy kuin hirvien tekemänä.
Muistaakseni tässä kysyttiin omista kokemuksista ylispuuhakkuista. Harjavalla oli viimetalvena jonkinlaisia ongelmia korjuun suhteen, mutta se on hyvä, että ne on jo unohtuneet. Huono muisti auttaa selviämistä ikävistä asioista. Minusta ylispuuhakkuun jälkeen pitäis toimia kuten Huvila ja huussi sarjassa eli urakoitsija vie metsänomistajan palstalle silmät sidottuna ja sitten yhdessä ihastellaan tai vihastellaan. Olen myös anatnut ymmärtää että kaikki ei mennyt kuin Strömsöössä. Harvennushakkuukohteen jälkitarkastus urakoitsijan edustajan kanssa pitäisi saada pakolliseksi toimenpiteeksi.
Miten niin ylipuuhakkuu olisi esimerkki epäonnistuneesta metsänkasvatuksesta? Joissain tapauksissa kyllä. Puhtaaseen koivikkoonkiin tulee usein hyvä alikasvustokuusikko tahtoi tai ei. Jopa peltoistutuksiin. Voishan sen tietysti perata pois ja istuttaa sitten vaikka kuusia päätehakkuun jälkeen. Tämäkin voisi olla järkevää, kun saisi tasaisen kuvion. Vaikea sanoa, mutta edellisen omistajan vaikutuksesta etenen nyt näin.
Tolopainen iski ytimeen ! Mulle tehtiin tammikuussa ylispuun poistoa 0-5 metrisen kuusen päältä . Kun menin katsomaan jälkeä huomasin mielessäni huudahtelevan erilaisia hyväksyviä kommentteja ja liki kyyneleet tuli silmiin , silloin ymmärsin Huvila ja huussi ohjelmaa syvällisemmin !
Hyvä video. Kuski osaa hommansa ja selostus työstä on sujuvaa. Onkohan tuolla työmaalla tehty lainkaan maanmuokkausta, kun männyn taimia ei juurikaan näkynyt. Kuusta on, mutta tuskin se on ollut tavoite, kun on männyt siemenpuina. Perustamisvaiheessa olisi pitänyt kaataa kuuset pois ja rikkoa maanpinta äestämällä. Alueella olisi nyt hyvä männyntaimikko tuon tuottamattoman kuusentaimikon sijaan. Oikeaan aikaan tehty ylispuiden poisto, tekipä sen motolla, tai manulla, ei vahingoita taimikkoa…. Raivasin viime syksynä alueen, josta siemenpuut(tai ylispuut, kummin vain)oli kesällä hakattu motolla . Hakkuu oli myöhässä, taimikko noin 2-metristä. Jonkin verran oli tietysti särkynyttä tainta, ja reikäisyyttä , mutta raivauksen jälkeen näkymä muuttui. Kaikki särkyneet nurin ,lehtipuu ja kuuset pois. Männylle lievä harvennus. Lopputuloksena hyvä männyn taimikko, josta ei juurikaan nähnyt, että koneet olisivat siellä käyneet.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään