Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jaan monimuotoketjun lisäksi tähänkin opuksen, josta näkyy mm. miten puulajit, luonnonmetsien häiriödynamiikka ja muut olosuhteet eroavat pohjoisessa havumetsässä eri alueilla. Ei kestävä metsätalous ole rakettitiedettä, vaan on täysin mahdollista muuallakin kuin Pohjoismaissa.

    https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-15988-6_7

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Blogissa on laajemmin selitetty miksi hakkuiden vähentäminen meillä saattaisi aiheuttaa haittoja muualla. Toisaalta silloin hakkuiden haitat meidän luonnossamme vähenisivät varmasti. Eli on varma vaikutus ja epävarma vaikutus vastakkain. On varmaan aliarviointia esittää että kiinalaiset tai brasilialaiset eivät osaa perustaa ja hoitaa istutusmetsiä. Brasiliaan on jo julkistettu uusi iso sellutehdashanke.

    https://homotiaisenlaulu.wordpress.com/

    Tässä on hyviä kysymyksiä. Minkälaisia hakkuita pitäisi vähentää, vai pitäisikö hakkuita itse asiassa lisätä? Onhan metsiemme kasvu jo hiipunut alihakkuiden vuoksi.

    Tuo kasvun hiipuminen tulee jatkumaan, kun metsien ikärakenne vanhenee: suuria pinta-aloja vyöryy vähemmän kasvaviin ikäluokkiin lähivuosina. Vanhimmasta päästä pitäisi siis uudistaa, mutta ei hyvässä kasvussa olevaa metsää. Tarpeellisista nuorten metsien harvennushakkuista tulee huolehtia.

    Rukopiikki

    Pohjoisessa näyttää että aukot tulee usein hyvin nuoriin vielä parhaassa kasvussa oleviin metsiin.

    husse

    Eipä ole aloittaja tullut vastaamaan tänne

    Taitaa vain huulet heilua tuulessa vailla vastuuta

    Ensisijaisesti meidän täytyy saada oman kotimaamme metsätalous kestäväksi myös todellisen tieteen mittareissa. Nyt ollaan kestäviä vain metsäteollisuuden omissa päätelmissä. Ensisijaisesti omassa kotimaassa asiat kuntoon, vaikka ne muissa maissa tekisikin asiat huonommin. Tärkeintä olisi saada hakkuiden haitat vähenemään varmasti

    Täysin älytöntä olisi paskoa oma lähiluonto sen vuoksi, että jotkut saattaisi tehdä sen muuallakin.

    Tyhmyyttä tahallaan tai tahattomasti on myös väittää, että muualla maailmassa ei osattaisi tehdä samaa kuin Suomessa nykyisin: eli avohakata kaikki mitä lähtee ja istuttaa uusia puita tilalle.

    Lisäksi tropiikissa ympärivuotisen kasvun vuoksi metsien hakkuut ovat kestävämpiä kuin vaikkapa Rovaniemen korkeudella Suomessa, jossa metsätalous on verrattavissa uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöön

     

    mehtäukko

    Ei tehdä enää uusia metsäteitä, ei uusia ojia, maanmuokkaukset minimaalisia. Hakkuut suojavyöhykkeillä, kantokäsittelyllä, ecoterä-öljyillä,  jättöpuilla, pökkelöillä, lahopuilla. Metsäkoneissa ja puu-autoissa ureamoottorit. Tähdätään sekametsiin, monimuotoisuuksiin.

    Mitä tästä vielä puuttuu?

    suorittava porras suorittava porras

    Ruotsalaiset ovat tutkineet , että nimimerkki ”hussen” kaavailema jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen tietää metsänomistajan tulotason laskua neljänneksellä ja melkoista lovea kansantalouteen. Varsin pian hiilensidontakin alenee metsien ikääntyessä. Milläs tämä kansa sitten tulee toimeen ja huolehtii velvollisuuksistaan ja sakoista , kun hiilitase ei pysy suosituksien mukaisena. Tähän husse voisi kertoa asiantuntevan vastauksen.

    jees h-valta

    Suorittavan linjoilla kyllä ainakin kuusikoiden suhteen. Ei ole mitään järkeä yrittää aluspuustosta. Tulevat ääri-ilmiöt raiskaa ne päreiksi varmasti  ennen hakkuukelpoista kokoa. Olen yhden omatoimisen yritystä seuraillut ja nykyään herran tehtävissä pääosin pudonneitten latvojen siivoilua. Eikä ole edes mitään kovempaa myrskyä nyt ollut sitten Tapanin myrskyn.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suorittavan portaan esittämä kysymys on asian ytimessä. EU-komissiolle pitäisi nyt jonkun selittää rautalangasta että metsien ikärakenne on meillä nyt sellainen, että hiilinielutavoite ei mitenkään voi pysyä ennallaan, kun kasvu alenee lähivuosikymmeninä ikääntymisen vuoksi.

    Ainakin vanhojen metsien uudistamisesta ja nuorten metsien tarpeellisista harvennuksista on huolehdittava tai alenevan kasvun kierre voi pahentua entisestään. Aika paljon pitää tehdä, että pysytään edes nykyisissä lukemissa, kun suuria metsäpinta-aloja vyöryy vanhempiin ikäluokkiin.

    Jos meillä olisi ns. normaalimetsä, jossa kutakin ikäluokkaa on sama pinta-ala, tilanne olisi helpommin pysytettävissä ennallaan. Toisaalta silloin kasvu olisi pienempi kuin nyt: eniten kasvavissa ikäluokissa on nyt suuret pinta-alat. (Skenaarioiden laatijat voivat mielellään korjata, jos olen hahmottanut tilanteen jotenkin väärin.)

    Kurki Kurki

    metsien ikärakenne on nyt sellainen että hiilinielu ei mitenkään voi pysyä ennallaan, kun niiden kasvu alenee lähivuosikymmeninä ikääntymisen vuoksi.

    Onko näin Eteä-Suomen metsien osalta, kun siellä hakataan kasvun verran. Paremminkin voisi odottaa lähitulevaisuudessa kasvun kiihtyvän.

    Pohjoisen Suomeen tuo voisi sopia.

    ihmettelijä

    Sopii mäntyihin koko maassa, joita onkin puolet Suomen metsistä. Männyllä kovin kasvuvaihe taittuu  nuorempana kuin kuusilla. 40v mänty alkaa kiivain kasvuvaihe hiipua. Kuusella hyvää kasvua jatkuu vielä 50- 60v asti.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 142)