Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • Jovain Jovain

    Ei ole tapoina nöyristellä mihinkään suuntaan. Monopoli metsänhoidossa ja puukaupassa ei myöskään miellytä. Ei tarkoita uhrautumista ympäristön hoidolle, mutta ei myöskään negatiivisia vaikutuksia ja vallan verkostoa. Monipuolisempaan toimintaympäristöön olisi päästävä. Siihen on paineita.

    mehtäukko

    ”…Monopoli metsänhoidossa ja puukaupassa ei myöskään miellytä…” on kuin eduskunnan opposition räkytys kaikesta, mitä hallitus koettaa esittää. Ei ole kuitenkaan esittää parempaa vaihto-ehtoa sijalle.

    Jovain Jovain

    Voihan se olla monopoli metsänhoidossa yhtä kuin monopoli kansantaloudessa. Sekö se on paras vaihtoehto, jos ajaudutaan EU:n (alijäämä) menettelyyn. Meno hiipuu entisestään ja alkaa olla myöhäistä siinä vaiheessa. Mikä sitten on se paras vaihtoehto metsänhoidossa. Parasta voi olla, kun metsänhoito toistaa itseään. Taantumassa mennään myös metsänhoidossa, paljon on hoidon puutteessa olevia metsiä ja vajaatuottoiseksi hakattuja metsiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    paljon on hoidon puutteessa olevia metsiä ja vajaatuottoiseksi hakattuja metsiä

    Tässä on ehkä löydetty totuuden jyvänen: jaksollinen malli tuottaa liian tiheitä hoitamattomia metsiä ja jatkuva malli liian harvoja vajaatuottoisia metsiä? Metsänhoidon suosituksissa korjattavaa?

    MaalaisSeppo

    Suosituksia rukkaamalla ei tilanne parane. Raivausrästeissä on kyseessä laiskuus tai saamattomuus.

     

    kim1

    Edelleenkin olen sitä mieltä että metsänomistaja rakenteen huomioon ottaen ,Suomen metsät ovat kohtuu hyvin hoidettuja,ja alat ovat prosentuaalisesti aika pieniä,joissa metsänhoitotöiden laiminlyönnin takia olisi tapahtunut peruuttamatonta vahinkoa…Kenen etu on se,että luodaan illuusio,että niitä hoitorästejä olisi enemmin kuin niitä on todellisuudessa?

    Makarov

    No on niitä kyllä tosi paljon noita hoitorästejä, ei se kyllä mikään illuusio ole. Suomessa on myöhästymisen kulttuuri metsänhoidossa joka seuraa arvo ketjua suurimmaksi osaksi ihan alusta lähtien. Sillä menetetään kasvua, laatua ja määrää.

    mehtäukko

    Kuin myös uudistamisrästit. Tälläkin saitilta luimme ihmeellistä arpomista jopa kannattavuuden menetyksen vaaroilla, mikäli uudistamistöihin joutuu sijoittamaan.

    On mitä luonnollisin sadon jälkeinen velvollisuus.

    Metsuri motokuski

    Kyllä täällä meidän kulmalla on hoitorästejä aika paljon. Nykyään metsäomistus ei ole paikallisilla vaan tilojen omistajat asuvat hyvinkin kaukana eikä aina mielenkiintoa kuluja muodostuvaan hoitotoimiin ole. Ainakaan täällä ei ole hoitorästit mikään illuusio. Sen voi ihan livenä todeta.

    kim1

    Se on totta että ns.vasemmalla kädellä uudistaminen on lisääntynyt ,mutta täällä meilläpäin,eli Etelä-Pirkanmaalla paljon suurempi paha on väärällä puulajilla uudistaminen..,mikäli säät muuttuvat vähänkin siiheen suuntaan mitä on ennustettu..,ja onhan ne jo muuttuneetkin…Oma arvioni on että niitä taimikoita joissa on hoitotyöt laiminlyöty siinä määrin,että siintä aiheutuu peruuttamatonta vahinkoa on kuitenkin alle 5% taimikoissa…,mikä toki sekin on pirusti hehtaareissa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 142)