Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • Rane

    Tuossa otettiin esille  koneellisen raivauksen huonous.Kun siirryttiin vesureista raivaussahoihin niin nehän olivat alkuun onnettomia.painavia,täriseviä ja meluisia.Mutta kuitenkin niistä tuli huikea hyppäys yhden työntekijän työsaavutukseen.Ei enää löytyisi semmoista laumaa vesurimiehiä joilla taimikot hoidettaisiin.

    No onko koneellinen raivaus seuraava kehitysaskel.Todennäköisesti ei.Toisin kuin Nokia,on metsäalan kehitettävä jo seuraavaa teknologiaa eli uusien robottien ja konenäön ja gps:n  mahdollistamaa metsänhoitoa.Tämä on pakko koska tulevaisuudessa ei löydy tekijöitä edes raivaussahalla tehtäviin taimikohoitoihin.

    isaskar keturi

    Turha ja haitallinen on aina tavoitteista riippuvainen käsite. Sitä hiukan kritisoinkin, onko tavoitteet kohdallaan? Metsänkasvatuksen kannalta turha ja haitallinen toimenpide on ennakkoraivaus: pienentää hiilensidontaa; vähentää monimuotoisuutta; vähentää pystyssä olevan lahopuun syntymistä talousmetsään; heikentää ravinteiden kiertoa, kun pääasiassa vallitun kerroksen lehtipuita poistetaan…jotain mainitakseni. Tämän kerroin jo aikaisemmin ketjussa. Tosin nykymenettelyillä parantaa harvennuksen laatua ja vähentää korjuuvaurioita, mutta tämä siksi kun tavoitellaan tehokasta (paljon samassa aikayksikössä) puun korjuuta. Mutta kuten sanottu tavoitteen asetanta määrittää, onko toiminta tavoitteen saavuttamiseksi tehokasta. Jos tavoitteet olisivat monimuotoisemmat tilanne näyttäisi erilaiselta kuin nykyiset käytännöt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On varmaan ontto klisee, mutta maksimaalisen puuntuotannon tavoittelusta ei tule siirtyä tehottomaan toimintaan vaan johonkin muuhun. Esimerkiksi: ei yritetä uudistaa heikkotuottoisia tai hankalia kohtia maastossa vaan keskitetään niihin monimuotoisuustoimet. Tehokkuus ja laatu on oltava mukana kaikessa toiminnassa tavoitteesta riippumatta.

    Kurki Kurki

    Kauniista puheista huolimatta metsätaloutta elinkeinona vaivaa tehokkuuden vaatimuksen harha.

    Sotien jälkeen metsätaloudessa työskentekli 300 000 työntekijää. Jos työn tehokkuus ei olisi noussut kilpailijamaiden tahtiin, meillä ei olisi metsätalouden työpaikkoja.

    Nytkin sahaus Suomessa on tappiolla. Vain työn tuottavuuden nosto tai palkkojen lasku voisi nostaa sen voitolliseksi. Mutta kun kumpiakaan ei ole realistinen vaihtoehto, niin joudutaan odottelemaan, että hintataso nousisi. Onneksi on selluteollisuus, joka pitää metsäyhtöt pystyssä.

    suorittava porras suorittava porras

    Mitä tuohon turhaan työhön tulee , se juontaa juurensa taimikonhoitojen laiminlyönneistä. Ennakkoraivaus on minunkin mielestäni turha ja vain hakkuun onnistuneen toteuttamisen kannalta välttämätön toimenpide. Jos taimikot hoidetaan suositusten mukaan ajallaan, työmenekki ja turhan työn tekeminen vähenee ja ennakkoraivauksen tarve poistuu monessa tapauksessa kokonaan. Mitä pidemmälle välttämättömiä työvaiheita lykätään ,sitä enemmän joudutaan tekemään turhaa työtä . Lisäksi menetetään puuston laadussa ja tuotossa .

    isaskar keturi

    ”Tehokkuus ja laatu on oltava mukana kaikessa toiminnassa tavoitteesta riippumatta.” Mutta kun juuri tavoitteista riippuu, mikä on tehokasta ja laadukasta. Pitäisi enemmän puhua kokonaistehokkuudesta, joka ottaa huomioon kaikki kestävyyden elementit. Turha väittää vastaan, ettei taloudellinen kestävyys ole ollut viime vuosikymmenet metsätalouden kehittämisen päätähtäin. Uusi muuttunut tilanne tuo muillekin kestävyyden osa-alueille taloudellista arvoa ja toiminta pitäisi sopeuttaa muuttuneeseen tilanteeseen.

    Kurki: pitkällä aikaperspektiivillä Suomessa on tehty varmasti oikean suuntaisia liikkeitä ja saatu pidettyä elinkeino elinvoimaisena. Mutta onko sama suunta oikea vielä? Soppaan voi ottaa esimerkiksi sen, että kuitenkin jostain syystä on varaa maksaa tuontipuusta enemmän kuin kotimaan puusta. Samalla hinnalla voisi jonkin verran ottaa enemmän huomioon noita ympäristöasioita?

    husse

    ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”

    Tyhmä ja yksikertaistettu ajatus sinulla, että maailmalla on vain tietty kysyntä joka täytetään joka tapauksessa.

    Päättymätön argumentti sanoa, että jos tuotanto jossakin lopetetaan, niin se siirtyy muualle. Mietin vastaava esimerkkiä vaateteollisuudesta tai turkistarhauksesta. Jos Bangladesh kieltää lapsityön, orjatyön ja saastuttamisen vaateteollisuudessa, siirtyykö se seuraavaan maahan ja sitä seuraavaan.

    Miksi emme voisi tehdä tieteeseen perustuen ympäristölle parempaa metsänhoitoa. Ja kehittää puunkäyttöä uuteen suuntaan nykyisen kasvavaan kulutukseen sijasta. Nyt teemme metsäteollisuuden oppien mukaista metsienhoitoa, johon kuuluu ajatus, että luonto sopeutuu metsäteollisuudelle edukkaisiin tapoihin hakata ja sitä pidetään ”tieteenä”

    Mihin me tarvitaan pakkausmateriaaleja, että netistä pakettien tilailu voisi jatkua kasvavasti ja loputtomasti. Paperin tarvekin on vähentynyt digitalisaation vuoksi. Ennemmin maailma kehittyy tuotannosta kulutuksen vähentämiseen ja kierrätykseen.

    Suomi ei todellakaan ole edelläkävijä metsäosaamisessa. Suomessa ”osataan” tehdä avohakkuuta tuottaa sellua. Tyhmät mopokuskit ajelee metissä ja metsäinssit suunnittelee yksinkertaisia toimenpiteitä. Sveitsi ja Saksa on puurakentamisesta ja metsänhoidossa edellä Suomea ja sieltä löytyy vastaus sinulle missä osataan paremmin.

    Suomessa metsäkoulutus on tehty metsäteollisuuden tarpeista ja heidän intresseistään. Diktatuureissa väestöä koulutetaan haluttuun suuntaan ja osa omaksuu opit. Tuoreimpana Venäjällä isänmaallisuuskoulutus, jossa Putinin ihanne on, että väestö asuu köyhissä oloissa parakeissa viljellen pientä palstaa, kulkien sotateollisuuden tehtaalla töissä ja tekevät seitsemän lasta jotka laitetaan tykinruoaksi sotiin.

    Osa opiskelijoista nielaisee Suomessakin metsäteollisuuden propagandan, kuten sinä kirjoituksistasi päätellen. Ja vievät sanomaa eteenpäin työssään ja kertomalla selluteollisuuden mahtavuudesta. Kieltämättä ovelasti rakennettu on Suomessakin koneisto, koulutetaan sanomaa julistavia metsäammattilaisia ja yksityismetsät pyritään saamaan tämän tavan alaisuuteen. Että jokin muu tapa omistaa metsää on väärin kuin orjana selluteollisuudelle.

    Makarov

    Tuo on hyvä tuo MM kuvaus. Jos elät metsätaloudella niin puut ovat sinun työntekijöitä. Mitä laadukkaampaa tavaraa sinulla on helposti saatavana mahdollisimman paljon niin sitä kiinnostuneempia siitä ollaan ja ollaan myös valmiita maksamaan aina kunkin suhdanteen huippuhintaa. Kaava on hyvin yksinkertainen, kaikki mitkä häiritsee tätä kaavaa heikentää kannattavuutta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Koivujen ja mäntyjen alle syntyy kuusen taimia vaikka kaikki raivaukset olisi tehty ajallaan ja oikeaan tiheyteen. Kyllä kuusten ennakkoraivaus männiköstä on sen terveyttäkin edistävä. Jos männikössä on kuolleita mäntyjä niin moni ei edes tajua, että niissä aliiskuusiin on tullut edellisessä harvennuksessa laho joka on männyt tappanut. Ennakkoraivatessa kyllä tälläisiäkin tapahtuma ketjuja huomaa. Varsinkin mitä karumpaa niin sitä vähemmän kannattaa vauritoitunetta aliskasvustoa siellä pitää. Kyllä aika epärealista, että kaikesta ennakkoraivauksesta luovuttaisiin.

    juri.laurila

    Mielenkiintoisia, asiallisia ja vähän asiattomiakin vastauksia. Kiitos niistä. Erityisesti Annelille. On tärkeää, että tehdään globaalia vertailua.
    Aloitukseen ja kommentointiin liittyen huomaan jälleen kerran sen kaavan toistuvan, jossa suomalaisen metsätalouden hyvyydestä tai tehokkuudesta aletaan esittämään monenlaisia väitteitä ilman sen kummempia perusteluita. No mielipiteet ovat mielipiteitä, mutta eivät itse asiaa edistä. Estävät kyllä asiallista keskustelua, jos näihin täkyihin tartutaan liian tiukasti. Mutta itse kysymykseen ei näemmä täälläkään hakkuiden vastustajat halua vastata. Se on semantiikkaa ja mielipidekeskustelua, kuinka hyvää tai huonoa suomalainen metsätalous on. Kun sitä verrataan muihin vaihtoehtoihin, päästään kiinni johonkin todelliseen, eteenpäin vievään. Fakta on se, että ellei pystytä nimeämään mitään parempia ratkaisuja, kaikki tietävät Suomen olevan maailman kärjessä tai kärjen tuntumassa joka tapauksessa. Ja silloin vastustus on mielestäni vastuutonta koko luomakuntaa kohtaan.

    P.S. Niille tiedoksi, jotka esittivät näkemyksiään metsäalan tehokkuudesta, ”tietojaan” metsänhoidosta ja esittivät ”korjausesityksiä”, suosittelen päivittämään tiedot tälle vuosituhannelle ja selvittämään, mistä tehokkuudesta puhutte. Nyt vanhoilla tiedoilla esitetään sekavia suosituksia, jotka ovat kaukana konkretiasta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 142)