Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • Rane

    Voisiko Isaskari konkretisoida mitä se metsänhoito ja puunkorjuu sekä puusta valmistettavat tuotteet (bisnes) olisivat hänen mallissaan joka voitaisiin hyväksyä näissä”paremmissa” piireissä?

    mehtäukko

    i keturi:…”Edelleen metsätalouden ajavana voimana pidetään tehokkuuden lisäämistä ja parantamista…” Tuo on aika yksipuolinen tulkinta asiasta. Eihän toiminnan kehittäminen, kustannusten karsinta ja ympäristön kohtuullinen huomioiminen tekemisessä tarkoita tuota.

    ”…paljon parempaan jos asiat tehtäisiin oikein ja oikeaan aikaan..” on Makarovilta osuva pointti.

    ”…että motokuski turhaan lumppaa metrin metsään yli 100v vanhan tukin tyviosasta. Kyllä sen saa sahattua hakkeeksi sahalla..” on Tolopaisen tietämättömyyttä kehityksestä. Jos se pulikka täytetään tukkilaadulla lahokuiduksi, alkaa huuto tukin tärvelystä kolmanneksen arvoiseksi selluksi! Raakkitukki on sopimuksen vastaista laatua, muu väite on omaan lahkeeseen lorottamista.

    isaskar keturi

    mehtäukolle ”i keturi:…”Edelleen metsätalouden ajavana voimana pidetään tehokkuuden lisäämistä ja parantamista…” Tuo on aika yksipuolinen tulkinta asiasta. Eihän toiminnan kehittäminen, kustannusten karsinta ja ympäristön kohtuullinen huomioiminen tekemisessä tarkoita tuota.”

    Tuolla tarkoitan sitä, että lähes reunastaan metsässä tehtäviä toimenpiteitä, joista aiheutuu suoranaista ja usein turhaa haittaa ympäristölle, perustellaan konetyön tehostamisella. Esimerkkeinä: kantojen nosto – perusteltiin helpon hyvän energian lisäksi helpommalla uudistamisella; ennakkoraivaus, pelkästään haitallinen luonnon kannalta eikä edistä jäljelle jäävien kasvua – ainoa peruste on konetyön helpottaminen ja sitä kautta parempi lopputulos, mikä on varmaan totta, jos/kun pitää tehdä homma nopeasti pienellä taksalla; koneellinen raivaus – lähes yhtä halpaa, mutta huonompaa kuin miestyö…mutta tehokkaampaa?? Jos joku luulee, että keksin näitä omasta päästäni, voin kertoa, että olen eri näköpaikoista asioita 35 vuotta seurannut ihan kenttätasolta valtakunnan tasolle.

    Henkilökohtaisesti olen joissakin tilanteissa itse valmis hyvittämään korjuumiehelle tehokkuudesta tinkimisen muiden arvojen hyväksi. Tässä asiassa nämä julkisuudessa esiintyvät tohtorit ovat oikeassa laskelmissaan – yleensä ei lainkaan huomioida muiden arvojen taloudellista arvoa, vaan ollaan kiinnostuneita pelkästään välittömästi viivan alle jäävästä summasta. Ongelma toki on, että noille muille arvoillekin pitäisi löytää maksaja. Tässä onkin haastetta ja sen eteen tulisi työskennellä, jotta puutuotteet katsotaan ”paremmissakin piireissä” uusiutuvaksi. Yleensä uudet avaukset tarvitsevat alkuun omaa satsausta.

    mehtäukko

    Hyvä. Tuota tarkoitinkin toisessa lauseessa, ja vaikka on tullut oltua luottamustoiminnassa kuin monenlaisissa puikoissa, ylimääräistä tolskaamista en ole koskaan ymmärtänyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Koneen Säätiön tuella selviää vaihtoehdot? Tehometsätalous kalskahtaa kyllä 1980-luvulta. Niistä ajoista on tultu aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Olisi syytä laskea myös metsätalouden toimintatapojen muutosten eli myönteisten ympäristötekojen (positiivisten ympäristövaikutusten) kustannus ja hyöty. Ja miettiä millä keinoin metsänomistajia kannustettaisiin tuottamaan näitä lisää.

    ”Metsäpolitiikkaan liittyvää valtaa ja päätöksentekoa tutkitaan Anna Kukkosen ja työryhmän nelivuotisessa hankkeessa, joka sai hakukierroksen suurimman rahoituksen (481 400 euroa). Hankkeessa pyritään selvittämään, miksi julkisella kritiikillä ja tieteellisellä tiedolla lisähakkuiden ja tehometsätalouden negatiivisista ympäristövaikutuksista on ollut niin vähän vaikutusta suomalaiseen metsäpolitiikkaan.”

    https://koneensaatio.fi/apurahat-ja-residenssipaikat/metsan-arvottaminen-tieteellisen-tiedon-kaytto-ja-vallan-verkosto-suomalaisessa-metsapolitiikassa/

    mehtäukko

    Mehtäukko voisi antaa tuosta lausunnon puolella hintaa.

    Nostokoukku

    Kävin viikonloppuna ”tarkastuskierroksella” entisillä työmaillani. Kävin mm. katsomassa kuulumisia taannoin kertomastani suurimmasta suunnittelemastani yhtenäisestä hakkuuaukosta, 157 ha. Tuo alue oli syntynyt 1936 olleen metsäpalon seurauksena. Puhdasta hyvin väkivaltaisesti hoidettua männikköä. Ja sama menetelmä tuntui jatkuvan. Tehokas muokkaus, istutus jalostetulla taimimateriaalilla, oikein ajoitettu taimikonhoito  jne. Alueella kasvoi nyt reilun miehen mittainen mäntytaimikko. Viime kesänä näkyi tehdyn taimikonhoito. Jättöpuuryhmiä ei näkynyt, varmaankin jätetty, mutta tuon kokoisessa aukossa ilmeisesti myrsky kaatanut. Muutama merkityksetön ” riistatiheikkö” , muutaman neliön ala, jätetty raivaamatta. Hyvin monotoninen maisema, pelkkää mäntyä erittäin tasaisin välimatkoin. No, mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Pilkkoa leimikko useampaan erään, jättää välikaistoja hakkaamatta maiseman säilyttämiseksi? Ja näin tuplata korjuukustannukset myrskytuhojen korjuuna ym.  Isaskar manaili tehokkuuden suosimista. Mutta eikö näin tulekkin toimia? Jos tuolla 157 ha:n alalla saadaan tuotettua tehokkailla toimilla 20-30% suurempi puusto kuin näpertelemällä, hyväuskoinen voisi toivoa, että vastaavasti 30-40 ha:n ( 20-30% 150:stä) alalla voitaisiin ottaa luonto paremmin huomioon tai jopa toteuttaa suojelua. Ei näin tietenkään tapahdu, mutta noin periaatteessa ajatellen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nostokoukulla on hyvä kuvaus ja aiheellinen kysymys. Kyllä tuonkin kokoisia metsäkuvioita voidaan tehdä, koska ne lieventävät pirstoutumista. Siitä olen samaa mieltä että toteutus ei saisi olla noin monotonista. Säästöpuuryhmät  pitää perustaa taimikkoon, jos ne on unohdettu päätehakkuussa jättää. Jos niiden puusto on kaatunut pois, ne ovat silti olemassa tuottamassa maalahopuuta ja alueille kasvaa uusi säästöpuusto.

    isaskar keturi

    Tehokkuus ei ole ongelma, jos se ymmärretään, kuten nostokoukku kirjoitti – tuloksia vähällä panoksella. Tämä pitäisi juuri tarkoittaa turhasta ja haitallisesta luopumista, eikä halvalla paljon tekemistä, kuten se valitettavasti halutaan ymmärtää mm. kertomissani esimerkeissä. Huomio on väärin kustannuksissa, eikä siinä mitä saadaan aikaiseksi.

    Paradoksaalista, että metsäalan ihmiset ovat tottuneet pitkän aikajänteen ajatteluun, kun puu kasvaa hitaasti. Mutta sitten kun mennään tekemään jotain, kaikki pitäisi olla tosi nopeaa, helppoa ja palkinto (hyvä taloudellinen tulos) pitäisi saada heti.

    Ei tässä olla kovin kaukana ajatuksissa toisistamme. Pitkästä aikaa keskustelupätkä, jossa edes yritetään ymmärtää toisen ajatuksia lynkkauksen sijaan – kiitos!

    Metsuri motokuski

    Onhan se varmaan myös niin että tämä meidän puukauppa järjestelmä on sellainen että tarkoitus on mahdollisimman vähän kustannuksin tuottaa mahdollisimman suuri tuotto.  Puunteossa toimii sama lainalaisuus kuin missä tahansa tarvikkeen tai palvelun tuottamisessa. Jos aletaan muuttaa järjestelmä johonkin muuhun niin yleensä maksaja niille pitää löytyä. Mistä se kustannusten lisäys sitten otetaan niin varmaan  suurin osa osoittaa teollisuutta. Teollisuudella on myös omat haasteensa kustannuksien suuntaan ja pitää tuotteensa kilpailukykyisenä.

    Mitä tuo turha ja haitallinen tekeminen on? Jonkun esimerkki olisi hyvä olla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 142)