Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • husse

    Ompa jankkaamista ja aloittaja on liian tyhmä ymmärtämään tai sitten asenne on sellainen, ettei halua ymmärtää tosiasioita. En tiedä kumpi on pahempi vaihtoehto, mutta onneksi päättäjämme ovat viisaampia. Ei ole väliä jos tällä tasolla jankkaamme ja osaa ei kiinnosta luonnon säilyttäminen lapsillemme.

    Jos lisäämme jo entisestään Euroopan suurinta suojelumäärää, mihin hakkuut siirtyvät?

    Me emme voi paljoa vaikuttaa muualla maailmassa tehtäviin asioihin. Voimme vaikuttaa oman lähiympäristön ja omassa maassa tapahtuviin asioihin. Jos saamme suojeltua oman maamme luonnon, niin se on parempi vaihtoehto kuin ettemme tekisi mitään. Olisi parempi, että ainakin täällä olisi varmasti asiat paremmin kuin muualla. Se että edes me teemme jotakin edistyksellistä, niin ne teot voivat mahdollisesti siirtyä muuallekin maailmaan. Emme voi varmaksi sanoa, että hakkuut siirtyvät muualle jos vähennämme niitä täällä. Mutta voimme varmaksi sanoa että jos olemme edelläkävijä luonnonsuojelussa, ne teot voivat siirtyä muuallekin.

    Rane

    ”Se että edes me teemme jotain edistyksellistä,niin ne teot voivat siirtyä muuallekin maailmaan.”

    Huski jälleen asian ytimessä.

    Pohjoismaissa metsien hiilivarasto kasvanut nopeammin kuin Kanadan ja Venäjän vähemmän hyödynnetyissä metsissä | Luonnonvarakeskus (luke.fi)

    mehtäukko

    ”..Olisi parempi, että ainakin täällä olisi varmasti asiat paremmin kuin muualla…”   Olikos maamme vaikutus globaaliin ilmastoon 0,02%…

    ”…Se että edes me teemme jotakin edistyksellistä, niin ne teot voivat mahdollisesti siirtyä muuallekin maailmaan…”      Ja viimme vuonna kiinalaiset sytyttivät tulille yli 100 uutta kivihiilivoimalaa.

    Missä on hyvä uskoisen hölmöyden ja hulluuden raja?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo Ranen linkin IBFRA-julkaisu on klassikko, joka jokaisen englanninkielentaitoisen kannattaa lukea, jos on kiinnostunut hiilinieluista ja -varastoista. Ymmmärtää esimerkiksi miksi hiilen nieluja ja varastoja ja monimuotoisuutta ei voida kaikkia maksimoida yhtä aikaa samalla rajatulla alueella vaan niitä pitää optimoida.

    Petteri Saario FaceBookissa: ”Yhteiskunnan romahtaminen on yhä todennäköisempää ilmaston lämpenemisen, biodiversiteetin tuhoutumisen, ympäristön myrkyttymisen ja epätasa-arvon kasvamisen seurauksena.”

    Itse lisäisin: jos hakkuiden siirtyminen meiltä muualle parantaa tilannetta sekä meillä että muualla, se on järkevää ja kannattavaa. Arvioinnissa on huomioitava muitakin näkökohtia kuin puuntuotannon kestävyys.

    Perko

    Otaksun kirjoittajien  pitkälti olevan metsienväkeä ja  irti  vientituotteiden jalostuksesta.   Konsernien  kyky ja tahto  jalostaa  puuta tehokkaammin ei heitä  kiinnosta  ellei he  siitä välityksestä  hyödy nykyistä paremmin.  Jossittelut ovat turhaa,  ei puuntuottajan takia  tehdä Latin vertaa kehitystä, vain jos löytyy jokin ” timantti”  jolla  osakekurssia voi kohentaa muut höpinät pörssiyhtiölle  syötetyt miljoonat valtiolta  ovat tyhjänpäiväistä imagomainontaa.  Sama oli Nesteen  miljoonat Tekesiltä aurinkoenergian kehitykseen, ostivat näytekappaleet Aasiasta!

    Lukelta  hyväuutinen: Ensimmäistä kertaa  metsänmyyntituotto vuodessa hehtaarilta saattaa jo ensi vuonna ylittää 200 € !!   Eipä siihen paljon muutosta tarvinnut,   ne 20%   hyvätuottoista    jatkuvan kasvatuksen  myyntiä  sen teki.  MT

    Makarov

    Kyllä meidän kannattaa olla siitä ylpeitä että meillä on paljon hyvin hoidettuja metsiä mutta siitä huolimatta myös suojelumäärät ovat Euroopan korkeimmat. Minusta pitäis ainainen valittaminen lopettaa ja joskus myöntää tosi asiat, että olemme onnistuneet loistavasti yhdistämään tehokkaan metsätalouden (jossa olisi kyllä paljon mahdollisuuksia parempaankin) sekä metsäluonnon monimuotoisuudesta huolehtimisen.

    Visakallo Visakallo

    Asian täsmälleen kuten Makarov tuossa edellä kirjoitti! Jätetään turha itseruoskinta, eikä sorruta vastapuolen tarkoituksellisesti syöttämään ankeutukseen. Pitää muistaa, että metsätaloudessa on aina tehty enemmän hyvää kuin kuin huonoa. Jos vastapelurit olisivat olleet yhtä fiksuja ja aikaansaavia, metsätalous olisi loppunut Suomesta jo aikaa sitten!

    Rane

    Vastapelureilla ei periaatteessa ole ollut puutetta fiksuudesta.Tämä hakkuutyömaiden häirintä,”metsäsodat”,oli lähtöisin yliopistopiireistä.Alkuunpanijoina olivat professorit Ruuhijärvi ja Pulliainen…

    mehtäukko

    EDIT

    mehtäukko

    ”…Ompa jankkaamista ja aloittaja on liian tyhmä ymmärtämään tai sitten asenne on sellainen, ettei halua ymmärtää tosiasioita”.

    ”…Me emme voi paljoa vaikuttaa muualla maailmassa tehtäviin asioihin.Olisi parempi, että ainakin täällä olisi varmasti asiat paremmin kuin muualla. Se että edes me teemme jotakin edistyksellistä, niin ne teot voivat mahdollisesti siirtyä muuallekin maailmaan…”

    Kyllä aloittajan kertomassa ja hussen vatvomisessa on niin vissi ero, että lukija ymmärtää.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 142)