Keskustelut Luonto Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 142)
  • Miksi vaihtoehdoista puhuminen pelottaa?

    Metsäkeskustelu on junnannut paikallaan puoli vuosisataa. Samat argumentit ovat käytössä, vaikka metsätalous on tehnyt tutkimuksissakin vahvistetusta tuloksellista työtä metsäluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Olen yrittänyt saada keskustelua seuraavalle, mielestäni sekä luonnon, että ilmaston kannalta kriittisellä tasolle. Siinä surkeasti epäonnistuen..

    On selvää, että hakkuut näkyvät aina maastossa ja niillä on aina vaikutusta lajien menestymiseen juuri sillä paikalla. Toiset kärsivät ja toiset hyötyvät. Isossa kuvassa kuitenkin mennään parempaan. Puustoa on enemmän, kuin koskaan. Puusto on järeämpää, sekapuustoa suositaan, lahopuuta tehdään ja kaikki monimuotoisuuden kannalta tärkeät rakennepiirteet paranevat koko ajan. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, kun hakkuiden vähentämistä vaaditaan.

    Hakkuita kuitenkin tarvitaan enemmän kuin koskaan. IPCC:n selkeä ratkaisuesitys ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kestävän metsätalouden lisääminen. Vielä ei ole tullut vastaan maata, jossa metsätalous olisi Suomea kestävämpää. Tästä on helppo tehdä johtopäätös. Kaikki Suomessa kaadettava puu on selkeästi maailmanluokan ekoteko. Vai onko? Sitä emme tiedä, kun asiasta ei suostuta edes keskustelemaan.

    Kysymys, ”mikä on suomalaista puuta parempi vaihtoehto?”, Saa kaikki hakkuiden vähentämistä vaativat hiljenemään. Joka ikinen kerta. Siihen ei vastaa aktivistit, luontopaneeli, ilmastopaneeli, Kotiaho, Halme, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, biologit tai poliitikot. Yksikään hakkuiden vastustaja ei suostu keskustelemaankaan  aiheesta. Mikä aiheessa pelottaa? Kannattaako globaalien ilmiöiden, ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena vastustaa potentiaalisesti parasta vaihtoehtoa, jos ei pysty esittämään mitään muitakaan vaihtoehtoja? Maailman kulutus kasvoi viime vuonna 28%. Uusiutuvia raaka-aineita tarvitaan enemmän tähän vastaamiseen. Ei vähemmän.

  • mehtäukko

    Juuri noin. Jk:n pienaukon kokoako suurentamalla sen systeemin valuvirheet korjataan?

    Perko

    Katsomalla niistä verottajan metsätulolistoista näkee paikkakuntakohtaiset ” jääkaudet”.  Onko ne aukkoa vai  onko jokin muu haitta ollut tamppauksessa?   Verottajalta oli unohtunut  ne aiemmat pinta-alanmukaiset  ennakkoverot korkoineen vähentää  äskelleen myydyistä yli 40 vuotisista puista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiusaat vain itseäsi Perko jos mietit kymmenien vuosien takaisia menneitä uponneita kustannuksia eli veroja. Paljon tärkeämpää on se miten metsätaloutta verotetaan juuri nyt ja miten tulojen ja kustannusten erotus kehittyy. Ymmärtääkseni hallitus aikoo selvittää esimerkiksi perintöveron poiston vaikutuksia.

    juri.laurila

    Olisiko mahdollista keskustella niistä vaihtoehdoista, vai onko se liian pelottavaa?

    – Jos tuotamme maailman markkinoille vähemmän vessapaperia, väheneekö vessapaperin kulutus, vai korvautuuko se muualla tehdyllä paperilla?

    – Jos tuotamme vähemmän kartonkia tuotteiden pakkaamiseen maailmalle, väheneekö pakkaaminen ja kulutus, vai pakataanko muoviin ja muualla tehtyyn kartonkiin?

    – Jos lisäämme jo entisestään Euroopan suurinta suojelumäärää, mihin hakkuut siirtyvät?

    – Jos haluamme lopettaa fossiilisten käytön, miten uusiutuvien tuotannon vähentäminen edistää tavoiteta?

    Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin toivoisi keskustelua.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minä vastasin jo tuolla edellä: lisätään globaalisti metsiä ja puuntuotantoa. Meillä Suomessa ei kumpaankaan ole kovin suuria mahdollisuuksia. Siispä meillä kannattaa yrittää kasvattaa arvonlisää, eli tehdä puusta pitemmälle jalostettuja tuotteita.

    Vielä voisi lisätä että globaalit ongelmat eivät ratkea osaoptimoimalla yksittäisten maiden tasolla. Myöskään Suomen tasolla ongelmat eivät ratkea, jos metsillemme ja muille luonnonvaroillemme nähdään vain yksi käyttötapa: toimia teollisuuden raaka-ainelähteenä.

    Metsäteollisuuden siirtyminen muualle ei ole aina ja kaikkialla paha asia. Emme ole vastuussa siitä miten muualla toimitaan, vaan vain siitä onko meidän metsätalous kestävää. Toki voimme olla itse (EU-maissa) ostamatta tuotteita, joiden tuotantoa emme pidä vastuullisena tai kestävän kehityksen mukaisina.

    Rane

    – Jos tuotamme maailman markkinoille vähemmän vessapaperia, väheneekö vessapaperin kulutus, vai korvautuuko se muualla tehdyllä paperilla?

    Kulutus ei vähene vaan korvautuu muualla tehdyllä paperilla.

    – Jos tuotamme vähemmän kartonkia tuotteiden pakkaamiseen maailmalle, väheneekö pakkaaminen ja kulutus, vai pakataanko muoviin ja muualla tehtyyn kartonkiin?

    Pakkaaminen ja kulutus vähenee vain suhdanteiden vaikutuksesta.

    Jos lisäämme jo entisestään Euroopan suurinta suojelumäärää, mihin hakkuut siirtyvät?

    Jonnekin minne edes suojeluväki ei halua niiden siirtyvän?

    – Jos haluamme lopettaa fossiilisten käytön, miten uusiutuvien tuotannon vähentäminen edistää tavoiteta?

    Ei edistä mitenkään.

     

    Kannattaa muistaa että kukaan ei ole kieltänyt kasvattamasta saha-ja selluteollisuuden tuotteiden arvonlisää.Metsäteollisuus myy mielellään tuotteitaan jatkojalostajille.

    mehtäukko

    Laurilalla hyvä aloitus. Kuten Suolahti-geissiin mainitsin P Taalaksen kolumnista, tosi-asia ratkaisevasta valuviasta koko ilmasto/hiilipaniikkiin on tiedossa.

    Metsien- ja maanköytön rajoituksilla syntynyt ongelma ei ikinä ratkea. Tätä tosi-asiaa kun viherlaita ei tunnusta, keskustelu pelottaa.

    pihkatappi pihkatappi

    Vaikea keskustella, jos ei halutakaan ymmärtää.

    Pikku Jukka oli vastahakoisesti  vaimonsa kanssa vaateostoksilla. Vaimo huikkasi touhukkaana vaaterekin yli, onko ämmä sulle liian suuri? Johon sävyisä Jukka vastasi: no sinä laitat kuitenkin hyvät ruoat.

    mehtäukko

    ”..– Jos lisäämme jo entisestään Euroopan suurinta suojelumäärää, mihin hakkuut siirtyvät?..”    Onko se oleellinen kysymys?  Jos meiltä kielletään  eläminen,työnteko, yrittäminen ja kaikenlainen muu, mitä millään suojelulla on merkitystä kun ihminen ei ole minkään arvoinen?

    Kaikki järkevä voitava on tietysti tehtävä ”viljelyssä ja varjelussa”, mutta rajansa kaikella.

    Jovain Jovain

    Ilmaston muutokseen tarvitaan fossiilisten raaka-aineiden käytön lopettaminen. Niitä korvaamaan uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei riitä. Eli kulutusta on vähennettävä tai teknologisilla ratkaisuilla fossiilisten raaka-aineiden käytön haittoja on poistettava. Ongelmana voidaan pitää; sekä fossiiliset että uusiutuvat raaka-aineet käyteteään samaan aikaan.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 142)