Keskustelut Metsänomistus Miksi Suomelle kävi näin?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 182)
  • Miksi Suomelle kävi näin?

    Suomi on luonnnonvaroiltaan rikas, pinta-alaltaan suuri, mutta väestöltään pieni eurooppalainen maa.
    Olimme aikaisemmin käytännössä lähes omavaraisia energian ja ruoan suhteen.
    Lisäksi olimme lähes velattomia.
    Nyt tilanne on aivan toinen.
    70% energiasta ja 50% ruoasta tuodaan muualta.
    Nämä ostot tehdään lähes kokonaan velaksi, sillä vientitulomme ovat aivan liian pienet.
    Tässä olisi jollekin tutkijalle selvitettävää, miksi ja keiden toimesta näin on käynyt.

  • Tolopainen

    Miten Hesari voi kilpailuttaa puulla tuotettua lauhdevoimaa ja ydinvoimaa. Ei puulla koskaan tuoteta lauhdevoimaa. Ydinvoima on nykyisin niin kallista, että sen rakentaminen vaatisi valtion tukea, kuten Britanniassa jo tapahtuu. Yksityinen pääoma ei halua rakentaa esim. Fennovoimaa. Ol4 rakentamista ei haluttu aloittaa myönnetyn luvan puitteissa.

    Mänty

    Kyllä Suomessa on ollut paljon suurempiakin hirvikantoja ja valtiontaloudella on mennyt hyvin.Miten nyt hirvet romuttaa isänmaamme, vaikka kanta ei ole mitenkään suuri?????

    Gla

    Kiitos Ammatti Raivooja lähdemateriaalista!

    Tieto, jonka mukaan hirvi olisi vahingoittanut merkittävällä tavalla 12% koivutaimikoista, perustuu VMI9-tuloksiin. Niiden mukaan 21% koivutaimikoista kärsii hirvituhoista. Jotta ymmärtäisi lukuja, täytyy katsoa VMI:n mittausperusteita. Ja siellähän todetaan, että tuho kirjataan hirven aiheuttamaksi vain, jos tuhon aiheuttaja voidaan varmuudella tunnistaa. Tämä on itsestäänselvä asia tutkimustyössä, jotta tutkijat voivat seistä lukujensa takana. Lisäksi jos koealalla on useden tekijöiden aiheuttama tuho, syyksi kirjataan puun laadun ja elinvoimaisuuden kannalta merkittävin tuho.

    On siis väärin sanoa, että koivutaimikoista 12% on merkittävällä tavalla kärsinyt hirvistä. VMI:n mittauskriteerit tuottavat tuollaisen tuloksen, mutta me kaikki ymmärrämme, että tulos on todellisuudessa huomattavasti suurempi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että olet kulkenut metsissä laput silmillä, kun mielestäsi todellisuudessa merkittäviä tuhoja on huomattavasti vähemmän kuin 12%.

    Koivun kasvatus ja käyttö on mielenkiintoinen kirja. Mutta miksi lainasit tuhoja ja niiden torjuntaa käsittelevästä luvusta vain tuon kohdan? Sehän alkaa seuraavasti:

    ”Hirvieläimet aiheuttavat usein suurta vahinkoa koivuntaimikoissa. Tämä on yksi tärkeimistä syistä koivun viljelyn vähentymiseen 1990-luvun puolivälistä lähtien. Monin paikoin koivun viljely estyy kokonaan hirvituhoriskin vuoksi.

    Maan etelä- ja keskiosissa hirvitiheydet ovat nousseet 1970-luvulla ja jälleen 1990-luvulta lähtien lehtipuiden kasvattamista ajatellen liian korkeiksi (kuva 8.3).”

    Gla

    Paljonko mielestäsi hirvet koivutaimikoille aiheuttaa vahinkoa?

    Ammatti Raivooja

    21% voi kärsiä jonkinasteista tuhosta mutta jos se ei ole merkittävää niin sitten se ei ole merkittävää. Jos viimeisessä taimikonhoidossa kaataa hirven syömää pois niin tuho on muuttunut merkityksettömäksi.

    ”mutta me kaikki ymmärrämme, että tulos on todellisuudessa huomattavasti suurempi.” Tuo on sinun mielipiteesi ja sinulla on yhtälainen oikeus siihen kuin minullakin. Kun tiedämme, että olet henkilökohtaisesti kärsinyt hirvituhoista niin se varmasti tuntuu siltä, että koko maailmalla on sama tilanne. Musta 12% on tosi vähän, ihmettelen miksi kirjassa sitä pidetään todella paljona. Noh, hyvät kertoimet koivikon onnistumiselle silti.

    ”Monin paikoin koivun viljely estyy kokonaan.” Tämä lause ei tarkoita mitään eikä siinä ole mitään järkeä. ”Koivun viljely mahdollistuu monin paikoin kun käytetään aitoja.”

    Onko gla kokeillut kylvöä tai luontaisesti? Niissähän tiheys yleensä riittää järkevään taimikkoon hirvistä huolimatta. Ja oletko kokeillut sitä muovinauhaa millä voi aidat?

    Ammatti Raivooja

    En minä oikeen tiedä miltä muualla kuin tässä 50 kilsan säteellä näyttää. Täältä en voisi näyttää yhtään täystuhoa. Mutta muualla on varmasti enemmän, joten tuo joka kymmenessä kuulostaa oikean suuntaiselta.

    Ootko miettiny et jos sulla on niitä heinistä uudistettavia ni kato ku laitat kuuset ja sit koivun siemenet siihen. Ne koivut pitää heinät kurissa kuusilta ja sitten jos koivut säästyy ni saat koivikon. Koivun siemenet hehtaarille 200e.

    Gla

    Ammatti Raivooja: ”Onko gla kokeillut kylvöä tai luontaisesti? Niissähän tiheys yleensä riittää järkevään taimikkoon hirvistä huolimatta. Ja oletko kokeillut sitä muovinauhaa millä voi aidat?”

    Luontaista ja kylvöä olen kokeillut vain täydennykseen ja yhdessä pieneessä aukossa uudistamiseen, josta otin pois vanhan lahon kuusikon nuoren koivikon reunasta. Tuloksia ei ole kerrottavana, mutta ainakaan tuohon aukkoon (luontainen uudistaminen) ei kahdessa vuodessa ole juuri mitään kasvanut, vaikka kuokalla sitä laikutin. Toisaalta nuo alat ovat niin pieniä, ettei niistä tilastokelpoista materiaalia saa. Tutkimus kuitenkin kertoo koivun luontaisen uudistamisen olevan varsin epävarma menetelmä, joten kun omat havainnot tukevat tätä tietoa, lähivuosina tehtäviin aukkoihin laitan vain istutustaimia. Tuohon pieneen koeaukkoon laitan taimet ensi keväänä.

    Aitaamaan en taimikoita ryhdy ja muovinauhojen käyttö ko. kirjassakin todetaan tehottomaksi menetelmäksi.

    Gla

    Ammatti Raivooja: ”Ootko miettiny et jos sulla on niitä heinistä uudistettavia ni kato ku laitat kuuset ja sit koivun siemenet siihen. Ne koivut pitää heinät kurissa kuusilta ja sitten jos koivut säästyy ni saat koivikon. Koivun siemenet hehtaarille 200e.”

    Kuusta en laita lahon kuusikon tilalle, eikä kuusi heinikossa pärjää. Kylvökään ei onnistu heinikossa, joten ainoa vaihtoehto on istuttaa koivua tai mäntyä ja heinätä ahkerasti.

    Eräs kyllä kohta mainitsee toisestakin lehtipuuvaihtoehdosta, mutta sitä en nyt ala kasvattaa.

    mehänpoika

    Mänty:
    ””Kyllä Suomessa on ollut paljon suurempiakin hirvikantoja ja valtiontaloudella on mennyt hyvin.Miten nyt hirvet romuttaa isämaamme, vaikka kanta ei ole mitenkään suuri!????””

    – Muuten hyvä kysymys, mutta todellinen hirvikanta on ollut jatkuvasti (lähes 50 vuotta) liian suuri maantieliikenteen, metsätalouden ja maatalouden vaatimuksia ajatellen.

    Toivottavasti puolueettomat poikkitieteelliset tutkimukset hirvien vaikutuksista talouselämän heikkoon tilaan käynnistyvät mahdoillisimman pian.

    Näihin päiviin mennessä tutkimuksia asiasta ei ole tehty, tai tulokset ovat olleet sellaisia, että niitä ei ole rohjettu julkistaa. Ainakin VTV on jo 1985-luvun paikkeilla kehoittanut päätöksenteon tueksi vastuullista ministeriötä selvittämään hirvistä koituvien hyötyjen lisäksi hirvistä koituvat seuraamukset.

    Ammatti Raivooja

    Riippuu heinälajeista. Meillä tuli luontainen koivikko kuusen istutusalalle vaikka heinä on ollu yli 2 metristä. Isot mättäät+kylvö tai äestys+kylvö+muutama siemen puu. Kohta epäilen, että tekijöissä on vikaa jos täällä ei saa koivuntaimikkoa aikaseksi.

    Tuo kuokkalaikutus on ihan sellasta, että varmaan ei onnistukkaan.

    Koivun taimi on helppo ja halpa kasvattaa itsekin. Muutama sentti tulee taimelle hintaa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 182)