Keskustelut Metsänomistus Miksi Suomelle kävi näin?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 182)
  • Miksi Suomelle kävi näin?

    Suomi on luonnnonvaroiltaan rikas, pinta-alaltaan suuri, mutta väestöltään pieni eurooppalainen maa.
    Olimme aikaisemmin käytännössä lähes omavaraisia energian ja ruoan suhteen.
    Lisäksi olimme lähes velattomia.
    Nyt tilanne on aivan toinen.
    70% energiasta ja 50% ruoasta tuodaan muualta.
    Nämä ostot tehdään lähes kokonaan velaksi, sillä vientitulomme ovat aivan liian pienet.
    Tässä olisi jollekin tutkijalle selvitettävää, miksi ja keiden toimesta näin on käynyt.

  • Ammatti Raivooja

    VMI yliarvioi tuhoja koska tuhot lasketaan ennen ensiharvennusta, ehkä jopa ennen viimeistä taimikonharvennusta missä vikaiset puut poistetaan. Ensiharvennuksen jälkeen ei esim. lievästi vikuutetussa metsässä hirvituhoisia juurikaan ole.

    Sahalla voidaan röntgenillä havaita näitä vikoja ja poistaa tai sahata silleen, että ne ei haittaa. Ovi ja ikkunatehtaalla taas kaikki mänty sormijatketaan ja viat ja oksat sahataan pois. Sahayrittäjille tehdyn kyselyn perusteella suurin laatuongelma männyssä on nopeakasvuisuus, sen jälkeen oksat ja sitten muut. Eli ihminen aiheuttaa suurimmat viat mäntyihin kasvattamalla sitä väärin. Yhtään helpotusta asiaan ei tuo motokuskien vaatimukset suuremmista ja harvempina kasvavista männiköistä. Hirvituhoja voitaisiin välttää jos taimikoita ei harvennettaisi liian aikaisin, jotta korjuu olisi halvempaa.

    mehänpoika

    Ammatti Raivooja:
    ””Sahausyrittäjille tehdyn kyselyn perusteella suurin laatuongelma männyssä on nopeakasvuisuus, sen jälkeen oksat ja sitten muut. Eli ihminen aiheuttaa suurimmat viet mäntyihin kasvattamalla sitä väärin.””

    – Olen samaa mieltä, että ihminen on jälleen ollu asialla. Kuitenkin tässä tapauksessa se ei ole ollut metsänomistaja vaan HIRVENMETSÄSTÄJÄ rajoitettuine pyyntilupineen.

    Olen nähnyt runsaasti hirvituhoaloja. Olen jo kymmeniä vuosia sitten pannut merkille, että hirvet harventaessaan jo Tapion ohjetiheyteen harvennettua männyn taimikkoa aiheuttavat harvaan asentoon jääneissä rungoissa oksikkuuden ja paksuuskasvun voimakasta lisääntymistä. Tähän ei metsänomistaja ole pystynyt vaikuttamaan millään tavalla jos metsitys ja varhaishoitotyt on tehty asianmukaisesti

    Mänty vaatisi hyvälaatuiseksi kehittyäkseen täysin hirvistä tyhjän alueen. Jo taimikkoasteella taimikkoon ei saisi muodostua aukkoisuutta. Lopullinen taimikon harvennus tulisi tehdä vasta 4-6 metrin pituudessa, että taimikosta kehittyisi muutamassa vuodessa latvukseltaan täysin sulkeutunut nuori männikkö. Hirvien aukkoiseksi syömästä taimikosta ei sellaista saa tekemälläkään. Latvuksen sulkeutuneisuus pitäisi sivuoksien paksuuskehityksen kurissa, ja metsästä tulisi myös paksuuskasvun osalta hyvälaatuinen.

    Gla

    Ammatti Raivooja: ”VMI yliarvioi tuhoja koska tuhot lasketaan ennen ensiharvennusta, ehkä jopa ennen viimeistä taimikonharvennusta missä vikaiset puut poistetaan.”

    VMI ei ota kantaa siihen, millaista puuta inventoitu taimikko tuottaa myöhemmin. VMI ottaa kantaa siihen, mikä on puuston tila inventointihetkellä.

    Ammatti Raivooja: ”Sahalla voidaan röntgenillä havaita näitä vikoja ja poistaa tai sahata silleen, että ne ei haittaa.”

    Sahan tehtävänä ei ole poistaa vikoja vaan tuottaa virheetöntä puutavaraa. Kilpailukykyisellä tavalla se onnistuu vain hirviltä säästyneestä puusta.

    Ammatti Raivooja: ”Sahayrittäjille tehdyn kyselyn perusteella suurin laatuongelma männyssä on nopeakasvuisuus, sen jälkeen oksat ja sitten muut.”

    Jos puhutaan hirvivahingoista, miten muut ongelmat liittyvät tähän? Ymmärrät varmaan, mihin vain suurimpaan ongelmaan puuttuminen varsin pian johtaisi. Ja toisaalta, syö hirvet nopeakasvuisiakin mäntyjä.

    Oma lukunsa on sitten kyselyjen tulosten uskottavuus. Teollisuudella tuntuu suurin huoli olevan puun saatavuudessa, vaikka tälläkin hetkellä tarjontaa on enemmän kuin kysyntää.

    mehänpoika

    Miksi Suomelle kävi näin? Minusta tuntuu siltä, että ilmeisesti ei haluta loukata läheistä ystävää tai henkilöä hänelle mieluisassa harrastuksessaan. Nytkin tähän hirvikirjoitteluun ei monikaan hirvivahingoista kärsinyt nimimerkki ole halunnut ottaa millään tavalla kantaa. Ehkä epäillään nimimerkin antamaa henkilösuojaa. Ehkä läheiset tietävät, kuka on nimimerkin takana.

    Hirvikirjoittelua vaimentaa myös kylien avainhenkilöiden kuuluminen hirviseurueeseen. Myös valtakunnan tasolla on käytetty samaa keinoa. Yleensä miespuolinen presidenttikin on viety hirvijahtiin ja seiltä ”tietoiskuun” makkaratulille. Myös vastuulliset ministerit on pyritty saamaan jahtitulien annilla ”omiksi” miehiksi tai naisiksi. Ainakin maa- ja metsätalousministeri Sirkka Anttilasta tehtiin näin nykyisen hirvipolitiikan kannattaja.

    Näistä asetelmista ei ole helppoa lähteä kyseenalaistamaan esim. hirvien pyyntilupiin perustuvan metsästyksen vahingollisuutta valtiontalouden tilaan ja muuhun talouselämään. Hirviporukoissa kun on toiminut hyvin omasensuuri. Se on toiminut kuin Eduskunnan ryhmäkuri.

    Metsuri motokuski

    Eikö mehänpoika nuo väittämäsi ole vain pelkkiä olettamuksia ? En ole havainnut että noihin väittämiin löytyisi jostain fakta tietoa. ”Luulo on harvoin tiedon värtti”.

    Se että halutaan käydä yhdessä luonnossa metsällä saman henkisten kanssa ei tarkoita sitä että hirvipolitiikkalle sanotaan piut paut.

    mehänpoika

    Metsuri motokuskille:
    Ei tässä ole ollenkaan tarkoitus vähentää kenenkään metsästysharrastuksia ”samanhenkisten”kanssa. Metsästää pitäisi vain huomattavasti enemmän, että talouselämä pääsisi jaloilleen ja myös pysyisi jaloillaan.

    Suomi seisoo tai kaatuu puujaloillaan. Puun kantohinta antaa yrityksille pääomia. Puunkorjuu ja kuljetukset työtä ja toimeentuloa. Metsätalous ja metsäteollisuus antaa vientituloja ja on suuri koneteollisuuden työnantaja. Hirvenmetsästys on pelkkä tappiollinen harrastus.

    suorittava porras

    Lainaus :
    ” Hirvenmetsästys on pelkkä tappiollinen harrastus.”

    Entäs sitten esim. ralli , formulat , hevosurhelu , jääkiekko , jalkapallo , golf ,matkailu……? : )
    Kaikki edellä mainitut tulevat kalliiksi (nimim. omakohtaistakin kokemusta on) . Kyseiset harrastukset monien muiden ohella lisäävät liikennettä ja näin ollen mahdollisuuutta joutua onnettomuuteen . Kamppailulajesissa vammautumisen riski on
    korkea . Toiset lajit puolestaan ovat johtaneet harrastajansa jopa taloudelliseen ahdinkoon kalleutensa vuoksi. Monia urheiluseurojakin on kohdannut konkurssi ja siitä seuraava nimenmuutos vuosien varrella . Harva metsästäjä tai metsästyseura on kuitenkaan ajautunut konkurssiin .

    mehänpoika

    suorittavalle portaalle:
    No luettelemasi harrastukset tulevat kyllä kalliiksi yhteiskunnalle ja myös harrastukseen hurahtaneille. Niissä ei kuitenkaan ole samanlaista hirvenmetsästyksen pyyntilupiin verrattavaa ja peräti lakiin kirjattua lauselmaa harrastuksen kestävyydestä, jota soveltamalla on vuosikymmeniä terrorisoitu maantieliikennettä hirvikolareita aiheuttamalla sekä yksityisten ihmisten metsätalouden ja maatalouden harjoittamista.

    Tämä ei ole oikeudenmukaista harrastamista. Nykymuotoisen hirviharrastuksen hyväksyttävyyttä vähentää huomattavasti vielä se, että tämä mahtavaksi paisutettu hirvenlihantuotanto on valjastettu pääosin hyväuskoisten yksityisten metsänomistajien maille. Vieläpä ollaan vaatimassa metsänomistajilta entistä tehokkaampia metsänhoitotoimia muka hirvivahinkojen vähentämiseksi. Maksumiehiksi ei kuitenkaan tarjouduta.

    suorittava porras

    #”Hirvikannan säätelyjärjestelmä ei toimi kaikilta osin sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti.”#

    …näin siis vuonna 2005 , kun oli saatu aikaan yhteenveto 2000-luvun alun hirvien aiheuttamista vahingoista . Lähtötiedoissa oli muun muassa vuoden 2001 hirvikolarit , joita oli tuolloin 3048 kappaletta.

    VUONNA 2012 kolareiden määrä oli enää 1321 kappaletta .
    Tämä tarkoittaa , että hirvien määrä on alle puolet vuoden 2001 tasosta . Liikennemäärät ovat kasvaneet tuosta ajasta , mikä on myös otettava huomioon kolareiden määrää tarkasteltaessa .
    Vuoden 2005 raportilla on enää arvo muistojen joukossa – ei muuta .
    Vahingot taimikoissa ovat tänä päivänä suurimmaksi osaksi ihmisen aikaansaannosta (=saamattomuutta) . Tämä on todettavissa valtakunnan metsien inventoinitulosten sivuilta . Hoitorästien määrä kasvaa siitä mukaa , kun inventointiversion järjestysluku suurenee .

    Hirvien määrä vähenee edelleen…pyyntiluvista huolimatta tai niiden ansiosta : ) Poikkeuksen tekevät alueet , joilla ei metästetä . Väestön muutto taajamiin tai tuonpuoleiseen on syynä edellä mainittuun tilanteeseen.

    mehänpoika

    Suorittavalle portaalle:
    Mikään asia hirvikannan säätelyssä ja vahingoissakaan ei ole enemmälti muuttunut hirvitarkastuksen ajoista. Esimerkiksi hirvieläinkolarit, mukaanlukien hirvien aiheuttamat, ovat olleet jatkuvasti nousussa. Sama tilanne on ollut metsätaimikoiden vahinkojen osalla VMI:n havainnoinnin ja kirjausten mukaan.

    Hirvien määrä ovat viime vuosina ollut taas nousussa, vaikka vaatimukset ovat olleet leikata hirvikantaa edelleen. Sitäkään, että hirvenmetsästyksen pyyntilupakäytäntö käytännössä määrää vuotuisten hirvikolareiden sekä niissä luokkaantuneiden määrän, ei riistakeskus näytä ottavan tosissaan. Sellainen toiminta tuntuu tudella uskomattomalta kun eletään oikeusvaltiossa.

    Ei hirvikanta tunnu leikkaantuvan pyyntilupakäytännön vallitessa. Tarvitaan hyvin monesta eri syystä ja erityisesti talouden vuoksi, että hirvenmetsästyksen pyyntilupakäytännöstä pikaisesti luovutaan. Lue VTV:n raportin loppupuoli, niin ymmärrät miksi!

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 182)