Keskustelut Metsänomistus Miksi Suomelle kävi näin?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 182)
  • Miksi Suomelle kävi näin?

    Suomi on luonnnonvaroiltaan rikas, pinta-alaltaan suuri, mutta väestöltään pieni eurooppalainen maa.
    Olimme aikaisemmin käytännössä lähes omavaraisia energian ja ruoan suhteen.
    Lisäksi olimme lähes velattomia.
    Nyt tilanne on aivan toinen.
    70% energiasta ja 50% ruoasta tuodaan muualta.
    Nämä ostot tehdään lähes kokonaan velaksi, sillä vientitulomme ovat aivan liian pienet.
    Tässä olisi jollekin tutkijalle selvitettävää, miksi ja keiden toimesta näin on käynyt.

  • jees h-valta

    Glata olen pitänyt ahkerana metsien työstäjänä ja tietäjänä. Nyt alkaa kyllä usko horjua ja epäilenkin lähinnä ”nuukajussiksi”.
    Et tee taimikolle sitä etkä tätä vaan pääasiassa hoidat asiaa istumalla sohvalla ja kiukuttelemalla hirvestäjille Metsälehden keskustelussa. Nuukailemalla yritellystä koivikosta tulleeseen tuhoon
    tietysti hait korvaukset ja alat taas alusta. Kuokallako taas mätästät
    ja teet erinäisen määrän myrkkylotrausta. Onhan siinä se harhakuvitelma uuden metsän tavistunnollisesta perustajasta. Eikä tarvitse hävetä muovinauhaa tai aitaa palstan ympärillä vaikka niistä se oikea hyöty ja apu löytyisikin.

    Gla

    Kun koivikko on kaivinkoneella muokattu ja taimitarhan taimilla istutettu, mitä vielä pitäisi tehdä, jotta ei puhuttaisi nuukailusta? Heinä tai muu vesakko ei siinä vaiheessa ole ollut ongelma eikä olisi ongelmaksi muodostunutkaan, koska taimien ollessa 2 metrisiä ei heinikon riehaantuminen enää olisi haitannut. Vaan kun hirvet popsivat taimet ja aloitetaan alusta, tilanne on toinen. Huolimatta siitä, että ala on raivattu ja muokattu uudestaan kaivinkoneella. Ainoa, missä nuukailu harmittaa, on se, että pieni nurkka jäi tekemättä kun luontaisia taimia näytti olevan riittävästi. Ne kuitenkin ovat niin pieniä ja niiden kaivaminen heinikosta esiin on työläämpää kuin mättäisiin istutettujen eikä myrkkyäkään voi käyttää, kun taimia saattaa olla useita pienellä alueella. Voi olla, että syyskesällä taimetkin voisi ruiskuttaa, mutta itse ne silti suojaan. Mutta nyt on tuotakin kokeiltu.

    Se, että kokeilen myös toisessa kohdassa luontaista uudistamista, ei mielestäni tee minusta nuukajussia. Se oli kokeilu, jossa alueen rajallisuuden (yhteensä n. 0,4 ha) takia tappiot jäivät olemattomiksi.

    jees h-valta

    Ok. Mutta tuota luontaista uudistusta et kyllä ole täällä muilla liioin ymmärtänyt ja 0,4 ha on minulle ainakin selviö että uudistetaan normaalisti muokkaamalla ja istuttamalla. Jopa 0,3 joka tuhoutui tyvitervaksesta on nyt muokattu ja keväällä istutetaan lehtipuulle. Ja aita ympärille. Nyt se tosin yhdistyi isompaan aukkoon joka auttoi asiaa aitaamisen ajatukseenkin.

    jees h-valta

    Ja edelleen näin yleistoteamuksena näen että VAIN aitaamalla lehtipuun viljelyä ja ei tarvitse hermojaan riipoa samaan tahtiin piloille kun hirvet riipoo taimia. Ei niitä siellä ketään käy ihmettelemässä ja ei tarvii hävetä kun ei ole oma vika.

    Portimo

    Ootteko miettineet millainen aidan pitäisi olla ja mitä se maksaisi esim 200 x 200 metrin kuviolla?
    Sinänsä ihan teoreettinen kysymys.

    MJO

    Mehänpoika on laskeskellut:
    ” Lähes 50 vuotta tätä on annettu tapahtua. Menetykset yhteiskunnalle seurannaisvaikutuksineen voivat hyvinkin olla jo 100 miljardia euroa eli enemmän kuin valtion velka tällä hetkellä. Tutkimaton juttu vielä ainakin. ”

    Heh.. 100 miljardia => 100 000 miljoona. Suomessa on 700 000 metsänomistajaa. On ollut kyllä mittaamattomat tuhot, lähes 200te/metsänomistaja.

    Ei meikäläisen reilun 100ha ole mitään, vaikka olisivat kaikki olleet taimikoita ja olisi syöty 100%:sti puhtaaksi pääsisi tuohon summaan.

    Voi ziisus tuota mehänpoikaa.

    jees h-valta

    Portimokin voisi katsoa ihan Farmcompin sivuilta ja omalta osaltani lähipäivinä hintapuolta karkeasti täälläkin yritin hahmotella.

    Gla

    Jees: ”Mutta tuota luontaista uudistusta et kyllä ole täällä muilla liioin ymmärtänyt ja 0,4 ha on minulle ainakin selviö että uudistetaan normaalisti muokkaamalla ja istuttamalla.”

    Tuo 0,4 ha muodostui kahdesta kuviosta. Reilu puolet siitä oli luontaisesti taimettunutta alaa, jossa taimia koitan kasvattaa. Loput oli toisaalla, jota en vanhan puuston poiston jälkeen uudistanut.

    Minulla ei luontaiselle uudistamiselle tuollaisissa kohteissa ymmärystä riitä ja siihen on ihan hyvät perusteet. Mutta se, että 0,4 ha uudistaminen normaalisti muokkaamalla ja istuttamalla on sinulle selviö, se on minulle uutta. Olethan hehkuttanut sitä, kuinka tänä vuonna hakatut energiapuukohteet ovat pääosin luontaista alkuperää. Vain epäonnistuneita istutusmäntyjä oli seassa.

    A.Jalkanen

    Tämä keskustelu on karannut jo aikoja sitten otsikon alta, mutta hyvää silti.

    Kyllä se on totta, että VMI aliarvioi tuhojen määriä, koska raporteissä näkyvät vain ns. metsikön laatuluokkaa alentavat tuhot, ja yhteen metsikköön merkitään vain tärkein tuhonaiheuttaja, vaikka siellä olisi havaittu useita. Kuinka suuri aliarvio on, sitä ei oikein voi sanoa. Joka tapauksessa metsänomistajat joutuvat kärsimään hirvi- ja myyrätuhojen muodossa aivan liian paljon ”omavastuuta”.

    Todellinen lasku paljastuu vasta vähitellen, kun hirvien kurittamia runkoja tuodaan sahoille, ja rungon sisäiset viat paljastuvat. Onneksi on keksitty käyttötapoja myös oksaiselle puulle, kuten pikkupalasista liimaillut sisustuspaneelit, esim. mallia Stora Enso (Metsämessuilla).

    jees h-valta

    Glalle vielä tuosta omasta luontaisuudistuneesta. Olin juuri ostanut ensimmäisen metsätilani ja silloin kukaan ei neuvnut mistään taholta aloittavaa. Kun oli 5ha:a aukkoa aloin juuri siitä mikä helpoimmin tuli mieleen. Eli tilasin männyntaimet kun ajattelin että olishan tuo mukavampi katella kun siinä kasvais jotakin. Kun taimet oli maassa ja satuin syömisreissulla samaan mhy-toimijan kanssa hän tietysti sanoi että se ala pitää ehdottomasti muokata. Muuten ei tule mitään.
    Tulihan siitä. Hirvien syömä harva mäntymetsän alkutekele mutta onneksi koivu tuli nopsaan mukaan ja hiukan kuustakin. Metsä on tullut muttei mikään mäntymetsä. Paikoin kyllä aivan sitäkin. Kuten kuvistani olette nähneetkin.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 182)