Keskustelut Metsänhoito Miksi kuusesta tuli kuusi ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Miksi kuusesta tuli kuusi ?

    Eläinten kehityshistoria on selvitettu alkukantaisesta bakteerista ihmiseen, mutta miten kasvikunnan historia.
    Jos kaikki myös alkoi samasta niin missä vaiheessa ja miksi syntyivät eri puulajit. Johtuiko muutos puiden geenimuutoksista vai kävikö joku ”vieraissa”. Ennen oppikirjoissakin kerrottiin hiesrauduksista. Mänty ja kuusi ovat molemmat Suomen olosuhteet kestäviä pihkapuita. Melkein kuin veljeksiä. Toinen sopeutui kestämään kuivaa ja toinen kosteaa. Mikä oli niiden isä ja äiti ?

  • Leevi Sytky

    Hyvä kysymys.

    Kurki

    Jos kuusen perimään saisi siirrettyä hallankestogeenin kuten männyllä on, niin pohjoisempanakin kuusen kasvatus oli helpompaa.
    Tietääkseni joillekkin hyötykasveille on jo tehty tällainen geenisiirto.

    Suden jälki

    Puiden kehityshistoria ei välttämättä avaudu yhden tutkijan voimin.
    Mutta olisi se jo maailmanlaajuinen sensaatio, jos se edes osin selviäisi. Kurki puhui kuusen pakkasenestogeenistä. joka on jo männyllä, Miksei hiukan auteta evoluutiota ja edes kokeillaan toimivuutta. Toisaalta tulee myös moraaliset kysymykset ottaa huomioon. Lahopuista tärkeät eliöt ansaitsevat paikkansa.
    Toisaalta jääkauden puhtauden kaluamat kivet kertoivat alkuperäisen kasvuston tilan ja jääkauden jälkeen kaikki muut ovat itseasiassa ”tulokaslajeja” Mutta kuusesta
    Geenitutkimuksessa voidaan varmasti sanoa onko esim. Saksan kuusi samaa geeniperimää kuin Suomalainen kuusi.
    Mänty on oikeastaan bakteeritaloudessa kuihtyuva puu.
    Männyn bakteerit eivät kostealla pysty kilpailemaan esim. kuusen bakteerien kanssa. kuusi on vain bakteerien haluama tuotos.

    A.Jalkanen

    Tämä oli runollista:

    ”Mänty on valopuu eli edukseen auringon valossa. Kuusen äiti on silloin kuu ja männyn äiti aurinko. Isästä ei väliä.”

    Tiedetään että monilla puilla on ns. sienijuuri eli mykoritsa. (Oikeastaan se kirjoitetaan kahdella r:llä mykorritsa, en tiedä miksi.)

    Havupuut ovat kaikki toisilleen sukua, kun ne ovat ns. paljassiemenisiä erotukseksi myöhemmin kehittyneistä koppisiemenisistä kasveista.

    putte

    Kuusi on ilmeisesti kehityshistoriassaan huomattavasti mäntyä nuorempi kasvi. Selkeä ilmenemismuoto tästä on se kun kuusi lisääntyy myös suvuttomasti ja muuntelee huomattavasti. Männyllä se olisi ennenkuulumatonta. Samoin pitkälle kehittyneillä eliöillä kuten ihmisellä, vaikka ihminen lajina ei vanha olekaan.

    kisi

    puten teksti tuossa edellä on minulle vaikeaselkoista, mistä johtunee?

    Voisitko putte kertoa, millaista on kuusen suvuton lisääntyminen, joka siis ilmentää kuusen nuoruutta (?) kehityshistoriassa mäntyyn verrattuna.

    Tietääkseni kasvit lisääntyvät suvuttomasti ainakin rönsyjen, itusilmujen, maavarsien jne. avulla. Myös puiden vesominen on suvutonta lisääntymistä. Mitä muita suvuttoman lisääntymisen keinoja puilla on?

    Korpituvan Taneli

    En tiedä mitä Putte tarkoitti tuolla kuusen suvuttomalla lisääntymisellä.

    Itse olen nähnyt kuusen lähtevän kasvattamaan juuristoa kun oksan kärki ottaa maahan. Siitä muodostuu ihan samanlainen taimi kuin siemenestäkin.

    Metsässäni on elossa oleva kuusen runko, jonka juuret ovat täysin katkenneet 60-luvun ojituksessa. Runko on tehnyt juuria maahan koko pituudeltaan ja oksista on muodostunut jo melko isoja käkkärä kuusia.

    Tälläistä en tiedä Männyllä tapahtuvan. Se miten se liittyy näiden puiden kehityshistorian nuoruuteen tai vanhuuteen en oikein ymmärrä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    6 m3

    Kuusta voi lisätä pistokkaista?
    Joskus laitoin keväällä kasvimaalle varjostajaksi tuoreita kuusenoksia, ihmettelin kun pysyivät tuoreena eivätkä kovin tiputelleet neulasiaan.
    Syksyllä kun oksat nypin pois, niin näin että olivat kasvattaneet pitkät juuret.
    Olisiko tuo sitä suvutonta lisääntymistä?

    Korpituvan Taneli

    6 m3:
    ”Syksyllä kun oksat nypin pois, niin näin että olivat kasvattaneet pitkät juuret.
    Olisiko tuo sitä suvutonta lisääntymistä?”

    Kyllähän se sitä on samoin kuin tuo edellä kertomani oksankärjistä lisääntyminen.
    Tarkoittikohan Putte näitä ilmiöitä, vai oliko hänellä mielessä vielä jotain muuta?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mehänpoika

    Kuusi on edukseen kuun valossa eli kuutamolla. Kuusi on ollut kuuni kuten ehkä monen muunkin. Siinäpä vastaus kysymykseen, miksi kuusesta tuli kuusi?

    Mänty on valopuu eli edukseen auringon valossa. Kuusen äiti on silloin kuu ja männyn äiti aurinko. Isästä ei väliä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)