Keskustelut Metsänomistus Miksi Kotkan Sunila sai jatkaa ja Kemijärvi ei?

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
  • Miksi Kotkan Sunila sai jatkaa ja Kemijärvi ei?

    Avasin uuden viestiketjun, koska otsikon aihetta sivuavaa asiaa alkoi tulla Kuopion suurhankkeen viestiketjussa. Minussahan oli syy sivuraiteelle lähtöön.

    Stora Enson omistama Sunilan sellutehdashan on Alvar Aallon suunnittelema. Se valmistui v.1938, eli tehdas on ikäloppu. Aikoinaan Sunilan sellutehdas valittiin jopa maailman kauneimmaksi teollisuusrakennukseksi.

    Tappiota tehneen Sunilan sellutehtaan tuotanto keskeytettiin huhtikuussa 2009 odottamaan lopullista ratkaisua, ja elokuun 19. päivänä Stora Enso ilmoittikin sulkevansa tehtaan vuoden 2010 alussa. Kuitenkin vain reilun kolmen kuukauden kuluttua eli 30. päivänä marraskuuta Stora Enso perui lakkautuspäätöksen ja tehdasta alettiin ajaa kiireellä ”ylös”. Täysi tuotantovauhti oli nopeasti päällä.

    Poikkeusellisen lyhyessä ajassa sellun kysyntä ja miksei hintakin oli täytynyt nousta selvästi. En tiedä, mistä olen lukenut tai ehkä ennemmin kuullut, että Chilessä sattunut maanjäristys oli vaurioittanut maan sellutehtaita ja keskeyttänyt tuotannon. Chilehän on ihme kyllä yksi maailman suurimpia sellun tuottajia. Chilessä oli 13.11. 2009 ilmeisen paha Arican maanjäristys eli vain reilu kaksi viikkoa ennen Sunilan sellutehtaan sulkemispäätöksen perumista. Ellen ole unta nähnyt, niin tässä voisi olla looginen selitys Stora Enson käsittämättömään nopeaan reagointiin. Eihän tällaista voi sattua kuin saduissa!

    Sattuman satoa olen minä kuten sinäkin, kuka enemmän kuka vähemmän! Samoin sattumalla oli ratkaiseva merkitys Sunilan sellutehtaan jatkoajalle; todennäköisyys sille oli äärimmäisen pieni, käytännössä nolla.

    Ps. Tila saattaa loppua, joten jatketaan toiste.

  • Metsäkupsa

    Väkitukko hyvin kirjoituksessaan analysoinut kysymystä ,miksi Sunila jatkaa ja Kemijärvi lopetettu ja käyttökelpoiset laitteet laivattu maasta.Sattumalla on usein suuri merkitys,joka usein jää pimentoon.Jälkiviisaus on oma lukunsa ja jossittelulle jää aina tilaa.

    Metsä Group voi kiittää taasen kilpailuviranomaisiakin uudesta noususta,kun ei saanut aikanaan myydä Ruotsiin pehmopaperitoimintojaan.Kukapa olisi silloin uskonut huussi ym.pehmotuotteiden ja seluloosan kulta-aikaan.

    Jos tehdas on vanha ja uudistuksia ei tehdä,riski lopettamiseen kasvaa oleelisesti.Tehtaiden lakkautukset eivät ole vielä Suomessa ohi,on vain mietintätauko ja markkinatilanteen tarkkailu vaihe.

    Väkitukko

    Tietoa Chilen maanjäristyksen (13.11.2009) vaikutuksesta Kotkan Sunilan sellutehtaan sulkemispäätöksen (19.8.2009) kumoamiseen (30.11.2009) en ole voinut saada muualta kuin yhdeltä lapsistani, joka oli yli 10 vuotta sitten muutaman kuukauden ajan Chilen yhden sellutehtaan uusintainvestoinnin luovutustehtävissä. Siis ”sisäpiiritietoa” Chilen sellutuotannosta!

    Sunila käynnistyi joulukuussa 2009. Tällöin työntekijät olivat palanneet ”löysään hirteen”, sillä seuraavana keväänä Sunilan jatko piti tulla uudelleenharkintaan. Se kevät ja neljä muuta tuli ja meni, ja Sunila porskuttaa edelleen.

    ”Löysä hirsi” on sittemmin antanut periksi, koska 2013 päätetty yli 30 milj. euron biojalostamoinvestointi lienee kohtapuoliin valmis. Näin ollen Sunilan sulkeminen ei ole alkuunkaan ajankohtainen.

    Kemijärvihän piti alunperin sulkea 2008 kesäkuun loppuun mennessä. Sitä nopeutettiin kuitenkin parilla kuukaudella, joten viimeinen sellupaali tuli ulos 27.4.2008 eli reilu 1,5 vuotta ennen Sunilan aiottua sulkemista.

    Sekä Sunilan että Kemijärven sellutehdas olivat Stora Enson omistuksessa, ja kummankaan vieressä ei ollut sellun jatkojalostajaa. Mutta Sunilahan oli lähes 30 vuotta Kemijärveä vanhempi, jolla silläkin oli ikää yli 40 vuotta.

    Mikäli museoikäinen Sunilan sellutehdas olisi suljetttu alkuperäisen päätöksen mukaisesti, melkoisella varmuudella Kotkaan ei olisi enää rakennnettu tilalle uutta sellutehdasta. Kemijärven tilanne on tunnetusti toinen. Puuvaroista uuden sellutehtaan tulo ei ainakaan ole kiinni.

    Kemijärven sellutehtaan sulkeminen iski ennen kaikkea työntekijöihin, ja myös Lapin metsänomistajiin. On se vain niin nurinkurista, että osakkeenomistajien etu ajaa heille rahaa ”jauhavien” työntekijöiden toimeentulon edelle. Muuten onhan SE:n Jouko Karvinenkin jossain välissä myöntänyt Kemijärven sellutehtaan sulkemisen virheeksi.

    Ps. Jutun ensimmäinen sana (Tiedon) särähti niin pahasti, että oli pakko korjata sijamuoto. Po. tietenkin: Tietoa.

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)