Keskustelut Metsänhoito Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

  • Tämä aihe sisältää 174 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten PlanterPlanter toimesta.
Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 174)
  • Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

    Luken hirvitietotaulukoista selviää, että tämän vuosikymmenen alin talvikanta saavutettiin vuonna 2011, noin 85 000 yksilöä.

    Vuonna 2017 talvikanta oli Luken mukaan 88 500 (95 % luottamusväli 76500 – 101000 hirveä).

    Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2010…..2012

    1351+1222+1366 = 3939.  Kolmen vuoden keskiarvo 1313

    Liikenneviraston mukaan hirvikolareita oli vuosina 2015…..2017

    1808+1881+1824 = 5513. Kolmen vuoden keskiarvo 1838

    Hirvikolareiden määrä on kasvanut 40%

    Hirvien määrä on kanta-arvioiden mukaan kasvanut vuoden 2011 minimin 85 000 yksilöstä vuoden 2017 määrään 88 500.

    Hirvien määrä on kasvanut arvioiden mukaan 4%.

    Liikennemäärät ovat jonkin verran kasvaneet, mutta myös riista-aitoja on rakennettu lisää, joten kolmen vuoden kolareiden keskiarvot kuvaavat varmaan aika hyvin kolareiden määrän kehitystä ja siten hirvikannan kehitystä.

    Onko mahdollista, että kolarimäärä kasvaa 40% ja hirvikanta vain 4% ?

    Kolarikehityksellä  laskettuna 2017 talvikanta olisi 1,4 x 85 000 = 119 000

    Luke kyllä laskee määrät oikein, mutta laskennan lähtötiedot ovat väärät. Laskenta perustuu lähinnä  koirien antamaan raportointiin hirvikannan koosta ja rakenteesta, jolloin lopputulos on virheellinen.

     

  • Peoleo

    Planterin esille tuomasta LUKEN kaaviosta ei voida vetää mitään johtopäätöstä kannan koon kehityksestä. Jos esimerkiksi vuosien 2016 ja 2017 metsästyksillä on voimakkaasti pienennetty hirvitalousalueen hirvikantaa, voi 2018 lehmäkaatojen tämän hetkinen kertymä kertoa kannan edelleen jopa pienentyvän. Toisaalta, jos -16 ja -17 vuosina kanta ei pienentynyt, ei nykyinen metsästysmäärä ole todennäköisesti pienentämässä kantaa. Päinvastoin.

    Tilastot ovat osoittaneet, että saaliin rakenne kertoo kohtalaisen hyvin metsästyksen vaikutuksesta kannan koon kehitykseen. Tämäkin tosin sillä ehdolla, että pyyntilupapäätöksiin ei ole asetettu saaliin rakennetta rajoittavia ehtoja. Myös ”vakavat” suositukset heikentävät tämänkin indeksin käyttökelpoisuutta.

    Pääsääntö näyttää ns. vapaassa metsästystilanteessa olevan, että mikäli aikuissaaliin naarasosuus on yli 50%, on toteutunut metsästys pienentämässä talvehtimaan jäävää hirvikantaa. Tällöin vasaosuus saaliissa myös jää alle 50%:n. Jonkin verran näyttää olevan alueellista vaihtelua valtakunnassa. Esim. Lapissa jo alle 55%:n jäävä urososuus kertoo pääsääntöisesti kannan pienentymisestä.

    Miksi saaliin ikä- ja sukupuolirakenne kertoo metsästyspaineesta. Yksinkertaisesti siitä syystä, että uros sarvineen on halutuin saalis ja se voidaan ampua heti tunnistettaessa. Naaraan ampuminen on vaikeampaa, koska se voidaan ampua vasta kun on varmistuttu, että sitä ei seuraa vasaa. Nopeissa tilanteissa myös vasattomia naaraita jää edellä mainitusta syystä ampumatta.  Naaraiden osuus saaliissa kasvaa jahdin edetessä, kun urosten saanti vaikeutuu niiden määrän metsässä pienentyessä ja vasattomien naaraiden osuus vasojen ampumisen seurauksena kasvaa, joten niitä saadaan helpommin saaliiksi. Eli nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pienempi on saaliin uros- ja vasaosuus, sitä suurempi osa metsästä olleesta hirvikannasta on saatu orteen. Edellyttäen, että metsästys on saatu toteuttaa ilman edellä mainittuja ”rajoituksia”.

    Tämä näyttää pätevän myös valkohäntäpeuran metsästykseen.

     

    sitolkka

    Mistä ihmeen hatusta tuo 3,5 on vedetty. Kuka tätä hirvimafiaa oikein pyörittää. Miksei tavoitekanta voisi olla vaikkapa 1 tai 2/1000ha. Olisi sentään jotain tolkkua hommassa.

    Planter Planter

    Ajattelin, että Suorittava porraskin olisi vastannut, että nyt VS3:ssa menee väärin, mutta tulikin puolustuspuhe. Toivottavasti se ei edusta enemmistön kantaa metsästäjistä.

    Riistahallintolain mukaan sidosryhmien kanta on otettava huomioon. Sidosryhmät ovat vaatineet yksimielisesti 2,5 / 1000 ha kantatavoitetta, Koska metsäpinta-alan osuus V-Suomessa, peltomäärästä johtuen, on maan pienin maapinta-alasta, niin 2,5 on vieläkin suuri tiheys.

    Kun kanta-arvio hieman laski viime vuonna, aliarvioitu kanta oli 4,4 / 1000 ha. Nyt säästetään naaraita 30% viime vuoteen verrattuna, jotta saadaan kanta nousuun.

    Eli metsästäjät ovat yksimielisiä, että koko 2000-luvun ylläpidetty ja edelleen jatkuva yli 4 /1000 ha kanta on ihan oikein. Näinkö?

    http://wordpress1.luke.fi/riistahavainnot-hirvielaimet/wp-content/uploads/sites/5/2018/03/Hirvitiheyden_aikasarjat_ja_saalis_2000_2017.pdf

    Timppa

    Tuosta Varsinais-Suomen tilastosta voi varmuudella päätellä vain sen, että lehmiä on ammuttu suhteellisesti vähemmän kuin edellisenä vuonna vaikka vasoja on ammuttu edellisvuoden tahtiin.

    Tietysti yksi selitys voi olla se, että porukat ovat tietoisesti säästäneet lehmiä ja panostaneet urosten kaatoihin.  Siis toiminta on ollut normaalien kannahoitosuositusten vastaista.  Onko näin?  Ainakin meidän yhteislupa-alueella pyritään jopa painostamaan siihen lehmävoittoiseen verotukseen.  Miten on Varsinas-Suomessa sitä en tiedä.

    Ei siis satavarmasti voi väittää, että lehmiä olisi tietoisesti säästetty.  Voi olla, että jostain syystä seudulla vaeltaa suhteellisesti enemmän sonneja, jotka sitten tietysti joutuvat enemmän saaliiksi.   Varmasti voivat tietää vain paikalliset hirvimiehet miksi lehmien osuus kaadoista on selvästi pienentynyt.

    Puu Hastelija

    Peijais puheissa mainostettu, kuinka ammutaan vain kaksoisvasoista toinen ja uroksista 5 piikkiset ja sitä pienemmät. Seuraavassa lauseessa kehutaan, miten hienoa on, kun metsissä on riistaa!

    Kumma, jos noilla ehdoin jää naaraat ampumatta.

    Peoleo

    Kyseisestä taulukosta ei selviä naaraiden suhteellista osuutta saaliissa. Ainoastaan niiden lukumääräinen kertymä. Pitäisi saada nähtäväksi myös urossaaliin vastaava kertymä, niin voisi laskea myös naaraiden suhteellisen osuuden.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kartat ja raportit”taulukkokokonaisuudesta löytyy myös urosten suhteellinen osuus aikuissaaliista ,samoin vasojen kokonaissaaliista.

    Hirvitalousaluekohtaisesta kannan reaaliaikaisesta verotusennusteesta puolestaan näkyy tavoitekannan rakenne (uros-naaras) ja se  kuinka alueella on onnistuttu pääsemään tavoitteeseen hirvien määrän ja kannan rakenteen suhteen.

    Omalla paikkakunnallani tavoitteeseen pääsemiseksi olisi kaadettava 20 vasaa. Aikuiskiintiö(naarasvoittoinen) on jo täynnä. Saattaapi jokunen vasa jäädä juoksemaan.

    Timppa

    Löytyy taulukko 10.12 mennessä kaadetuista.

    Vuonna 2016 kokonaismäärä 2014, josta sonneja 446, lehmiä 474 ja vasoja 1094.

    Vuonna 2017 kokonaismäärä 2076, josta sonneja 483, lehmiä 527 ja vasoja 1066.

    Vuonna 2018 kokonaismäärä 1959, josta sonneja 520, lehmiä 435 ja vasoja 1004.

    Pienempi vasojen kaatomäärä viittaa kyllä kannan laskuun.  Helppoa on tuota tilastoa tarkastelemalla väittää kyllä, että lehmiä on tarkoituksella säästetty.  Siis normaalikäytännön mukaan pyritty kasvattamaan kantaa, kun esimerkiksi kahtena edellisenä vuonna on tehokkaasti pienennetty kantaa ampumalla paljon lehmiä, mikä siis näkyy vasasaaliissa.  Onko tänä vuonna pyritty kasvattamaan kantaa?  Vain hirvimiehet osaavat sanoa oikean vastauksen kuten tuolla edellä kirjoitin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Minusta pitäisi kanta pitää mahdollisimman lisääntymiskykyisenä, mutta hyvin pienenä. Vain siten saadaan pienestäkin kannasta metsästettävää. joka ilmeisesti olisi sitten hyvin vasavoittoista.

    Kantatavoite vain pitäisi lainsäädännöllä asettaa johonkin alle 2 hirveä per 1000ha ja valkohäntäpeuralla kantatavoite pyöreä nolla. ellei pian saada näitä lukuja edes tavoitteeksi, niin sitten pitää koko nykyinen luparuljanssi heittä roskikseen ja siirtyä vapaaseen metsästykseen, joka tosin voisi olla, ainakin alkuun, samalla tavalla seuravetoista kuin nytkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    sitolkka

    Valkohäntäpeuralle tosiaankin pyöreä nolla kantatavoitteeksi. En käsitä miten tätä haitallista vieraslajia ei pyritä kaikin keinoin hävittämään maastamme. Täysin rauhoittamaton eläin siitä tulisi kuitenkin tehdä.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 174)