Keskustelut Puukauppa Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 106)
  • Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Tämän päivän ML:ssä oli iso juttu metsäkaupan ongelmista. Tosiasia on, että kulttuuri ei ole minusta juurikaan kehittymässä. Tämä on hämmästyttävää, sillä siinä luulisi kaikkien voittavan. Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja.
    Valmiiden tuotteiden myyntipuolella näin ei tapahtu ollenkaan, koska tuotteiden ostajat haluavat pilkuntarkat sopimukset, joissa laatuja sanktiot noudatetaan varmasti tarkasti.
    Hämmästyttävää ja paheksuttavaa on, miksi MTK ei aktiivisesti aja Suomeen kehittyneempää metsäkauppa- ja yhteistyömallia sopimuksineen. Onko MTK:lla ja teollisuudella jokin salainen vaikutussuhde, että näin ei tehdä.
    Ehkä samasta syystä MHY:tä ei saa millään tuottamaan palvelua, että se valvoisi hakkuun tarkasti alusta loppuun puun myyjän edustajana kaikilta osin.
    Koska hakkukulttuuri on heikko, olen tehnyt Sahalan Kartanolle ostajien noudatettavasti erittäin toimivan hakkuutyöohjeen, joka on kaikkien kopioitavissa omaan käyttöönsä. ks. https://vessi.eu/category/metsanhoito/page/2/ .

    Mitä mieltä muut ovat?

  • mehtäukko

    ” Mitä puukauppaa sellainen on, jos ostaja ( yhtiö) pidättää oikeudet itsellään..” on edelleen valheellinen propagandaväite. Oikeudet ja velvollisuudet koskevat saman veroisesti kaupan allekirjoittavia molempia osapuolia.

    Noita ”vaihto-ehtoisia” menettelyjä ei täällä kukaan ole kieltänyt käyttämästä, mutta perusteeton jankutus paremmuuden hyväksyttämisestä ei onnistu.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun dementia etenee, harhaluulot ja todellisuus eivät enää erotu, jk miehillä alkaa olla tämä vaihe menossa. Mitään konkreettista ei ole koskaan esitetty, kun niitä tuottoisa puukauppojakaan ei ole tapahtunut, eikä alv ole tuottanut yhtään mitään.

    Visakallo Visakallo

    En oikein ymmärrä Jovainin valitusta. Mikä estää tekemästä puun suoramyyntiä tai omaehtoista metsänhoitoa? Hyvin moni metsänomistaja tekee sitä jatkuvasti, eivätkä valita täällä joka päivä. Markkinoiden mukaan toimitaan, kuten millä muulla alalla tahansa.

    mehtäukko

    Jojovainin valitus ja vastarannoilta huutelu pystymättä perustelemaan käsitystään ei ole alkuunkaan uskottavaa toimintaa. Se on nähty niin monessa asiassa.

    Varmaankin toimii naamakkain kylän raitilla samoin?

    Jovain Jovain

    Paikkansa pitämättömiä väittämiä esitetään, valitettavasti. Onhan se nähty, jos ”klusterin” linjasta poiketaan, heti ollaan muistuttamassa. Puuttuu vielä, MHY/MTK liittyvät julkisesti klusterin informaatioon ja puuttuvat metsänomistajan (puuntuottajien) aktiivisuuteen. Sen tekevät jo toiminnassaan ja klusterin hallinta (monopoli) syvenee entisestään.

    Rane

    Taas tätä Yleä.Kommentoisin mutta jostain syystä näissä metsäjutuissa sitä mahdollisuutta ei ole…

    Maan tapa ei ole muuttunut: suometsät hakataan yhä aukoiksi isoista haitoista huolimatta | Luonto | Yle

    Jovain Jovain

    Edellä todettua Raisa Mäkipää: ”Kuivenpien kangasmetsien lisäksi myös suometsissä avohakkuiden osuun on pysynyt samalla tasolla viimeisten viiden vuoden aikana. Samaan aikaan hakkuita on tehty niin paljon, että metsien ilmastopoliikan kannalta tärkeä hiilinielu on lähes hävinnyt. Siinä yhteudessä suometsistä on tullut iso pysyvämpi päästölähde”.

    ”Oletin ja toivoin, että edistyttäisiin nopeammin. Olemme suositelleet jatkuvapeitteistä kasvatusta pitkään, eikä toteuma siltä nyt näytä. Suositus ei kuitenkaan muutu, sanoo tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    YLE:n artikkelissa oli kaavio päätehakkuista. Onko joku nähnyt uutisvirrassaan kaaviota jossa olisi näkyvillä jatkuvan kasvatuksen osuus kaikista turvemaiden hakkuista? Olenko nähnyt unta, kun näin kuvan jossa osuus oli 20 prosenttia? Ehkä siinä oli kysymys Metsähallituksen hakkuista koska sille eduskunta antoi tavoitteeksi jk:n osuuden lisäämisen.

    Tämä tilasto ”jk-hakkuiden osuus uudistamishakkuista” on outo, kun jk-hakkuu on kasvatushakkuuta. Pitäisi tilastoida erikseen jk-hakkuut, uudistushakkuut ja jaksolliset harvennushakkuut. Pitäisi raportoida jk-hakkuiden osuus harvennushakkuista sekä kaikista hakkuista suometsissä. (Lähetin palautteen Metsäkeskukselle.)

    ”Suometsissä tehtiin hakkuita viime vuonna yhteensä noin 110 000 hehtaarin alalla. Suometsiä on eniten Pohjois-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Uudistushakkuiden osuus kaikista suometsien hakkuista on noin viidennes, eli yli 20 000 hehtaaria vuodessa.” Eli kaavion prosentit olisivat luultavasti osuuksia 20 tuhannesta hehtaarista eli ei kovin suuria pinta-aloja.

    https://www.metsakeskus.fi/fi/ajankohtaista/suometsia-uudistetaan-edelleen-useimmin-avohakkuilla

    mehtäukko

    Miksi jatkuu jankkaus, sillä metsien käytön kurituksella ei koskaan saavuteta ilmasto-autuutta.

    Fossiiliset litkut ym. ovat se syntisäkki.

    Kurki Kurki

    Ranen linkin linkistä.    https://yle.fi/a/74-20079412

    – Jos suot pidetään ojitettuna, eikä niitä saada selvästi märemmäksi, ilmaston lämpeneminen tarkoittaa valitettavasti lisäpäästöjä myös jatkossa samaa tahtia. Maaperän hajottajamikrobit tykkäävät lämmöstä, kertoo erikoistutkija <strong class=”Markdown-styles__Strong-sc-2429618e-2 bDyKzD yle__article__strong”>Paavo Ojanen Lukesta.

    Nyt on ollut kaksi loppukesää ja syksy hyvin sateisia niin että ojitetut  turvemaat ovat olleet läpimärkiä ei kuivia. Tämän märkyydenhän pitäisi näkyä vähentyvinä päästöinä, kun olosuhteet turpeenkasvulle on ihanteelliset. Alkukesän kuivuus ei lisää maapäästöjä, kun lumien sulaminen pitää turvemaat märkinä juhannnukseen saakka.

    Vasta Luke nosti ojitettujen 5 milj.ha CO2-maapäästöjä +4,1 Mtonnista/2019 +10 Mtonniin/v ja laski kivennäismaiden CO2-nieluja -7,9 Mtonnista/2019 -4,5 Mtonniin/v ja perusteena oli ennätyskuiva kesä 2018. Nythän märkyys on palautunut normaaliin ja päästöjen pitäsi vähentyä. Taas kerran herää epäily, että nämäkin metsää kasvavien turvemaiden ilmastopäästöt ovat tarkoitushakuisia, kun nuo Luken turvemaiden ravinnepäästötkin esim. typen päästöt olivat alle laskeuman eli laskeumaa ei oltu huomioitu ja sopii ojitettujen turvemetsien ojien tukkimisen tavoitteeseen taas niin sopivasti.

    Eli yhteensä CO2-maapäästöt turvemailla metaani ja oksiduuli päästöt mukaan lukien ovat +2,5 Mtn-ekv+10 Mtn=+12,5 Mtn-ekv/v nykyisin.

    Linkissä sivulla 45 metsien vanhat maapäästöt.

    https://stat.fi/media/uploads/tup/khkinv/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 106)