Keskustelut Puukauppa Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 106)
  • Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Tämän päivän ML:ssä oli iso juttu metsäkaupan ongelmista. Tosiasia on, että kulttuuri ei ole minusta juurikaan kehittymässä. Tämä on hämmästyttävää, sillä siinä luulisi kaikkien voittavan. Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja.
    Valmiiden tuotteiden myyntipuolella näin ei tapahtu ollenkaan, koska tuotteiden ostajat haluavat pilkuntarkat sopimukset, joissa laatuja sanktiot noudatetaan varmasti tarkasti.
    Hämmästyttävää ja paheksuttavaa on, miksi MTK ei aktiivisesti aja Suomeen kehittyneempää metsäkauppa- ja yhteistyömallia sopimuksineen. Onko MTK:lla ja teollisuudella jokin salainen vaikutussuhde, että näin ei tehdä.
    Ehkä samasta syystä MHY:tä ei saa millään tuottamaan palvelua, että se valvoisi hakkuun tarkasti alusta loppuun puun myyjän edustajana kaikilta osin.
    Koska hakkukulttuuri on heikko, olen tehnyt Sahalan Kartanolle ostajien noudatettavasti erittäin toimivan hakkuutyöohjeen, joka on kaikkien kopioitavissa omaan käyttöönsä. ks. https://vessi.eu/category/metsanhoito/page/2/ .

    Mitä mieltä muut ovat?

  • Jovain

    Suoramyynti on hyvä vaihtoehto bulkkikaupassa (tukku). Metsäpään palveluista maksettavat kustannukset, kuten logistiikan ja jalostamisen kustannukset, niin myös metsänomistajan puilla käytävä kauppa. Tällaiset väliportaan hallinnon kustannukset jäävät pois. Toimii muillakin alkutuotannon aloilla.

    A.Jalkanen

    Ymmärtääkseni aloittaja haikailee enemmän metsänomistajalähtöistä toimintaa. Jovain haikailee hankinta-, tienvarsi- tai toimituskauppoja, joissa periaatteessa kyllä toteutuukin myyjän täydellinen kontrolli metsäpäässä. Onko kyseinen tuote sitten haluttu ostajalle – ilmeisesti ei, koska nuo kauppatavat ovat meillä vähemmistössä. Olisiko Ruotsin tienvarsikauppasysteemi sitten tuotavissa meille ja pitäisikö?

    MaalaisSeppo

    Tienvarsikaupalla ajattelin myydä tulevan talven hankinapuuni kevättalvella (energiapuu). Samoin tein edellisten suhteen. Ei tarvitse sitoutua tietyyn määrään. Hintakin voi olla kevään korvilla parempi. Huomenna aloitan hommat.

    mehtäukko

    Energiapuussa ei niin mitta ja laatuvaatimukset vaihtele, mutta kuinka tukki-ja kuitupuissa ”tienvarsikauppaan”? on uskallusta? Aikoinaan niitä nökkösiä jäi huonommassa kysynnässä toukkien ruuaksi.

    Jovain

    Mikä estää suoramyyntiä käyttämästä, kauppatavat ovat olemassa ja myynnin voi hajauttaa. Mitta ja laatuvaatimukset ovat käytettävissä.

    suorittava porras

    Täytyy tuntea myös asiakkaiden tarpeet. Siihen se yksittäisen mo:n ura puun toimittajana sitten tyssääkin.

    Nostokoukku

    Aloittaja oli purkanut atomeiksi käytännön työn itsestäänselvyyksiä. Mutta, mutta, kolikossa on aina kaksi puolta. Jos on tietona, että korjuuta firman puolesta ohjaava ei ehdi käymään vuoteenkaan maastossa, kaula hyvään korjuujälkeen tahtoo kasvaa kahdesta päästä. Korjuu menee vähän rouhimiseksi ja pelkästään digikarttojen varassa ilman minkäänlaista paikallistuntemusta korjuuta ohjaavan tulee lähetettyä aika epätoivoisiakin korjuukohteita koneille. Hyvä onnistunut korjuujälki kun saattaa olla kiinni muutamasta epätoivoisesta koneenmitasta, joita ei pelkästään tietokoneen näytöltä näe. On tullut keräiltyä polttopuiksi näitä lyhyen kantamattoman pätkän takia suohon sotkettuja kapulasiltoja. Minulle se kyllä käy, ei siinä mitään. Keväällä keräsin puolentoista hehtaarin aukosta mönkijällä kahdessa päivässä puulämmitteisen omakotitalon vuoden puut. Yksittäisiä- kaksittaisia ajamatta jääneitä tukkeja, kuitukasoja, metrisiä tyvilumppeja ja toistakymmeneltä sentiltä katkaistuja koivunlatvoja. Ja kuorin vain muokkauskoneen painaessa päälle kerman päältä. Tuli huokaistua, ja mielestäni hyvästä syystä, ”Ei minun aikanani”.

    Perko

    Kuitupuuta käytetään sellun ja paperin valmistuksessa. Se on tärkeä osa puunjalostusteollisuutta josta asiakas on kiinnostunut taimista lähtien.  Asiakas pyrkinyt  sääntöjä tekemällä huijaamaan  tavaran  itselleen alle tuotantokustannuksen.  Myös vaihtamaan  kauppasuhteen  päinvastaiseksi palveluksi  josta myyjä joutuukin maksajaksi.

    Takkapuut: Takkapuiden myynti on usein tuottoisaa, erityisesti talvikaudella. Puu tarvitsee olla hyvin kuivaa ja helposti käytettävää. Kysyntä voi vaihdella alueittain.

     

    mehtäukko

    Jojovain:..”Suoramyynti on hyvä vaihtoehto bulkkikaupassa (tukku).Toimii muillakin alkutuotannon aloilla…Mikä estää suoramyyntiä käyttämästä..”

    Tämähän ei ole mikään oikotie metsätalouden puukaupassa. Klapeja tms. kääpiä voi kulanssoida suoraan. Suorittavan mainitsemat asiakkaan tarpeen tuntemiset loppuvat siihen, kun oikeista puukaupoista on kyse. Kuinka ns. tienvarsikauppakaan voi toimia, kun ostajilla eri kauppakohteet mittoineen? N-koukun tapauksessa pystykaupan jäännöspuut eivät tule mo:n vahingoksi. Möhlääjä on ollut ajokoneen puikoissa, ja syy voi olla esim. kunnon lumituisku ”väärään aikaan”. Hankinnassa tappio on vieläpä moneen kertaan, kun teko ja ajo maksetaan niistä ilman puutuloa.

    mehtäukko

    Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Jojovain eka sivulla:  ”Ei se ole paluuta menneeseen, jos metsänomistaja haluaa metsiään käsiteltävän, niin kuin hänen kokemuspiirinsä edellyttää. Jos metsänomistaja ohjeensa esittää, se on varmuudella ennakoitua, jota on syytä noudattaa. Urakoitsijan ei pidä asettua poikkiteloin ja vedota toimintamalleihin…”         Tuossahan muna neuvookin kanaa, Jojo/VJJ,

    ja ei tarvitse ihmetellä kun ei kehity !  Jotkut ymmärtävät neuvojensa realiteetit, jotkut eivät yhtään mitään. Tuo toimintamallien kieltäminen on yksi osoitus siitä.

     

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 106)