Keskustelut Puukauppa Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 106)
  • Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Tämän päivän ML:ssä oli iso juttu metsäkaupan ongelmista. Tosiasia on, että kulttuuri ei ole minusta juurikaan kehittymässä. Tämä on hämmästyttävää, sillä siinä luulisi kaikkien voittavan. Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja.
    Valmiiden tuotteiden myyntipuolella näin ei tapahtu ollenkaan, koska tuotteiden ostajat haluavat pilkuntarkat sopimukset, joissa laatuja sanktiot noudatetaan varmasti tarkasti.
    Hämmästyttävää ja paheksuttavaa on, miksi MTK ei aktiivisesti aja Suomeen kehittyneempää metsäkauppa- ja yhteistyömallia sopimuksineen. Onko MTK:lla ja teollisuudella jokin salainen vaikutussuhde, että näin ei tehdä.
    Ehkä samasta syystä MHY:tä ei saa millään tuottamaan palvelua, että se valvoisi hakkuun tarkasti alusta loppuun puun myyjän edustajana kaikilta osin.
    Koska hakkukulttuuri on heikko, olen tehnyt Sahalan Kartanolle ostajien noudatettavasti erittäin toimivan hakkuutyöohjeen, joka on kaikkien kopioitavissa omaan käyttöönsä. ks. https://vessi.eu/category/metsanhoito/page/2/ .

    Mitä mieltä muut ovat?

  • Panu Panu

    Tapion uudet suositukset kehottavat jättämään havupuiden ensiharvennuksessa yli 1000 runkoa/ha eli kulttuuri kehittyy yhä kauemmas Vessin linjasta jos tätä noudatetaan.

    Nykyään tosin yhä useammin tehdään sekametsän harvennus.

    Nostokoukku

    Onko joku lukenut metsänhoitaja-kirjailija Veikko Huovisen teoksen Tapion tarhat ? Ehkä sieltä löytyy kaikuja tämän otsikon kysymykseen.

    Jovain Jovain

    Yksi vastaus metsänhoidon ja puukaupan ongelmiin on toimituskauppa (hankintakauppa), joko omalla kalustolla tai ostopalveluna. Marginaalia on ja etunsa on tässäkin toiminnassa, toimittaa puuta omana toimialana.

    Ropsin

    Tuo viimeinen sana pisti iloisesti hymyilyttämään varmaan tarkoittaa että saa soveltaa tietyn verran.

    ””Keitele on sinulle puukauppakumppani, joka toimii osaavasti ja luotettavasti: mikä luvataan, se myös pidetään. Metsääsi koskevissa päätöksissä sinun sanasi on laki. ””

    mehtäukko

    Jojovainin vikuri se puoltaa edelleen omaa oksaansa poikki. Väittää ja väittää, muttei edes perusasioista selvillä. Toimitus-,ja hankintakaupat ovat kaksi eri asiaa.

    Jovain Jovain

    Jatkuva kasvatus on tullut jäädäkseen, niin myös hankintakauppa. Puolustavat paikkaansa, täällä esitetään paljon kyseenalaisia väittämiä jaksottaisen ja klusterin toimintatapojen puolesta. Monopolin tuotteesta, joka tuntuu olevan erityisesti konemiehille ainut mahdollinen tapa toteuttaa puukauppaa ja metsänhoitoa.    Hankintakauppa on valmis myyntituote kuluineen päivineen,  vastaanotto paikassaan ja omassa hintaluokassaan. Omana toimialana ja isäntänä omassa metsässään. Tuli aikoinaan tehtyä paljonkin ja hyvällä menestyksellä.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tapion uudet suositukset kehottavat jättämään havupuiden ensiharvennuksessa yli 1000 runkoa/ha eli kulttuuri kehittyy yhä kauemmas Vessin linjasta jos tätä noudatetaan.

    Sääli, että Tapion suosituksiakin ohjaa politiikka eikä järki.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuten on monesti keskusteltu, oikea ensiharvennustiheys riippuu puulajista, tiheydestä, kasvupaikasta ja omistajan tavoitteista. Esimerkiksi jos aloitustiheys kuusella olisi 1000 kpl plus lehtisekapuustoa, ensiharvennus jäisi tavallaan väliin ja oltaisiin suoraan toisen harvennuksen päätöstilanteessa.

    Panu Panu

    Tapion uudet suositukset liittyvät ilmeisesti siihen, että nykyisiäkään ei noudateta. Metsäkeskuksen elokuussa julkaiseman raportin mukaan suurin osa harvennuksista tehdään liian voimakkaina ja tällä kertaa tulos on ehkä oikein. Nyt kun suositustiheyksiä nostetaan niin käytännössä voidaan ehkä päästä nykyisiin suosituksiin.

    Lähteenä tässä on uusin Metsälehti Makasiini ja siinä kerrotaan, että nykytutkimuksen mukaan voimakkaat ensiharvennukset aiheuttavat merkittäviä kasvutappioita erityisesti männiköissä.

    mehtäukko

    Jos tukin laatua ei haluta ohjailla eikä välitetä eri tuhoriskeistä, onhan se lopulta harveikon harveikko!

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 106)