Keskustelut Puukauppa Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

Esillä 6 vastausta, 101 - 106 (kaikkiaan 106)
  • Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Tämän päivän ML:ssä oli iso juttu metsäkaupan ongelmista. Tosiasia on, että kulttuuri ei ole minusta juurikaan kehittymässä. Tämä on hämmästyttävää, sillä siinä luulisi kaikkien voittavan. Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja.
    Valmiiden tuotteiden myyntipuolella näin ei tapahtu ollenkaan, koska tuotteiden ostajat haluavat pilkuntarkat sopimukset, joissa laatuja sanktiot noudatetaan varmasti tarkasti.
    Hämmästyttävää ja paheksuttavaa on, miksi MTK ei aktiivisesti aja Suomeen kehittyneempää metsäkauppa- ja yhteistyömallia sopimuksineen. Onko MTK:lla ja teollisuudella jokin salainen vaikutussuhde, että näin ei tehdä.
    Ehkä samasta syystä MHY:tä ei saa millään tuottamaan palvelua, että se valvoisi hakkuun tarkasti alusta loppuun puun myyjän edustajana kaikilta osin.
    Koska hakkukulttuuri on heikko, olen tehnyt Sahalan Kartanolle ostajien noudatettavasti erittäin toimivan hakkuutyöohjeen, joka on kaikkien kopioitavissa omaan käyttöönsä. ks. https://vessi.eu/category/metsanhoito/page/2/ .

    Mitä mieltä muut ovat?

  • Jovain

    Ei ole pakko hyväksyä konetta isännäksi omaan metsään. On sen koneälyn pystyttävä tulkitsemaan myös isännän ohjeet. Jää palvelukset muuten tekemättä. Myös vaihtoehtoiset tavat on löydyttävä ja valinnanvaraa on aina olemassa.

    mehtäukko

    Se on kyllä tullut selväksi, että kaikenlaisten ”isäntien” ohjeista ei ole kenellekään mitään etua. Mitä ristiriitaisinta ulosantia, sekavaa omaa ohjeistusta ja vaatimuksia vaatimusten perään.

    Palvelukset siten joutaakin jäädä tekemättä.

    Nostokoukku

    Onkohan joillekkin tämän aiheen keskustelijoille kehittynyt ns. Tukholma -syndrooma?

    Perko

    Historiasta on olemassa useita esimerkkejä siitä, kuinka sotilaallinen tutkimus ja kehitys ovat johtaneet innovaatioihin siviilialoilla.

    Monet sotateollisuuden kehittämät teknologiat, kuten dronet, automaattiset ohjausjärjestelmät ja sensorit, voivat olla sovelluksia metsänhoidossa.

    Sotateollisuudessa käytettävät analytiikka- ja ennustamismallit voivat auttaa metsätalousalan  tekemään parempia päätöksiä esimerkiksi metsänhoidon aikatauluttamisessa ja resurssien jakamisessa.  Metsurin työssä tarvitaan usein hienovaraisia liikkeitä ja kykyä tehdä päätöksiä muuttuvissa olosuhteissa, kuten säässä tai ympäristön komponenteissa. Robotti, joka on suunniteltu sotilasoperaatioihin, ei välttämättä pysty suoriutumaan kaikista metsurin tehtävistä samalla hellävaraisuudella tamppaamaan taimia maahan .

    Robottia olisi ehkä muokattava tai varustettava uusilla työkaluilla ja ohjelmistoilla, jotta se voisi suorittaa metsureille tyypillisiä tehtäviä, kuten raivausta, puiden kaatamista, oksien poistamista ja puun pätkintää ( ponsse ).  Sotilasrobotit ovat usein kalliita ja niiden käyttö siviilitehtävissä saattaa olla taloudellisesti epäedullista verrattuna perinteisiin Konsernin ohjeilla toimiviin metsureihin.

    Sotilasrobotit ovat varustettu suojaustasoilla ja panssareilla, joita ei kuitenkaan tarvita siviilitehtävissä , niiden hinta  jää pois ja samalla  laitteet halpenevat ja kevenevät. Heittimillä varmaan monet siementen ja kemikaalien logistiikka reilusti nopeutuisi.   Kulotuksessa  on sotilas droneilla jo ylivoimaisia mahdollisuuksia.

     

     

    Tolopainen

    Sahateollisuudessa kilpailu vähenee. Enska ostaa Junnikkalan sahan. Haluaa selkeästi laajentaa puun hankinnan osuuttaan Pohjanmaalla.

    A.Jalkanen

    Drooni voisi kenties hoitaa myös Tricon taimikohtaisen täsmälevityksen, kun tuo hajalevitys tuntuu olevan ongelma.

    Hesarissa oli juttua suomalaisten pääsystä USA:n markkinoille: näyttöteknologiaa valmistava Dispelix alkaa toimittaa osia ilmailu- ja puolustusalan jätti Collins Aerospacelle.

    Saap nähdä, tekoälysovelluksia varmaan nähdään metsässäkin. Ehkä hakkuurobotti pystyisi toteuttamaan vaativankin isännän toiveet mutisematta? Aluksi konenäkö yhdistettynä paikkatietoon varmaan avustaisi hakkuukoneen kuljettajaa. Esimerkiksi uhanalaisten lajien turvaaminen olisi iisi piisi, jos esiintymät olisi merkitty metsätietojärjestelmään!

Esillä 6 vastausta, 101 - 106 (kaikkiaan 106)