Keskustelut Puukauppa Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 106)
  • Miksi hakkuukulttuuri ei kehity?

    Tämän päivän ML:ssä oli iso juttu metsäkaupan ongelmista. Tosiasia on, että kulttuuri ei ole minusta juurikaan kehittymässä. Tämä on hämmästyttävää, sillä siinä luulisi kaikkien voittavan. Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja.
    Valmiiden tuotteiden myyntipuolella näin ei tapahtu ollenkaan, koska tuotteiden ostajat haluavat pilkuntarkat sopimukset, joissa laatuja sanktiot noudatetaan varmasti tarkasti.
    Hämmästyttävää ja paheksuttavaa on, miksi MTK ei aktiivisesti aja Suomeen kehittyneempää metsäkauppa- ja yhteistyömallia sopimuksineen. Onko MTK:lla ja teollisuudella jokin salainen vaikutussuhde, että näin ei tehdä.
    Ehkä samasta syystä MHY:tä ei saa millään tuottamaan palvelua, että se valvoisi hakkuun tarkasti alusta loppuun puun myyjän edustajana kaikilta osin.
    Koska hakkukulttuuri on heikko, olen tehnyt Sahalan Kartanolle ostajien noudatettavasti erittäin toimivan hakkuutyöohjeen, joka on kaikkien kopioitavissa omaan käyttöönsä. ks. https://vessi.eu/category/metsanhoito/page/2/ .

    Mitä mieltä muut ovat?

  • husse

    Luin puoleen väliin ja jätin kesken. En lähtisi tekemään kauppoja noin pitkällä vaatimuslistalla. Ei konekuskit osaa kuin muutaman yksilöllisen ohjeen/per kohde. Muuten toimitaan yleisohjeen mukaisesti. Toimihenkilöillä taas ei ole aikaa tuollaiseen.

    Asia pitäisi kääntää niin päin, että mitä maksat jos haluat saada noin yksilöllistä palvelua? 5-10e motille lisää korjuun ja työnjohdon kustannuksia, niin voisin harkita palvelun tarjoamista noilla ehdoin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mulla kävi sama eli ohje on liian pitkä. Olisi ehkä tiivistettävissä muutamaan pääpointtiin? Suuri osahan tuosta on yleistä asiaa, johon hakkuissa joka tapauksessa pyritään, kuten ajourien leveys ja etäisyys, vaurioiden välttäminen ja tiheysohjeen noudattaminen.

    Katkontaohje tulee ostajalta joten siihen myyjä ei voi vaikuttaa enää puukaupan tehtyään, mutta kohtuuton ei lopputulos saa myyjällekään olla.

    Suojakaistat ja luontokohteet puuttuvat ohjeesta; niistä kuten säästöpuista varmaan monella omistajalla on mielipide miten ne toteutetaan.

    Ylimääräinen neuvottelu ja yhteydenpito on pois kuskien työajasta joten hakkuuohje ja kuljetusohje pitäisi olla aika selviä ennen työn aloitusta. Alussa ohjetta voidaan toki tarkentaa ellei jälki miellytä.

    PS. Harvoin puukauppaa tekevä, kaukana palstasta asuva tai kokematon myyjä voi käyttää tässä kohtaa apuna mhy:tä.

    Rane

    Ihan hyvä ohje.Täydellisen siitä saisi kun lisäisi että Veli Jussi istuu kaksi ensimmäistä päivää harvesterin ohjaamossa ohjeistamassa kuljettajaa ja varmistamassa että savotta lähtee sujumaan just eikä melkein?

    mehtäukko
    1. Koivuvaltapuuston alla olevaa ja kasvatusta varten tarkoitettua kuusen taimikkoa säästetään erityisellä huolella kaadossa ja lähikuljetuksessa. Nämä koivikot hakataan plus- kelissä. Näiden koivikoiden karsinnassa puuta ei raahata maata pitkin vaan se pidetään ilmassa….”                                                                                                                                                             Mitä mieltäkö?      Ilmassa on paljon muutakin joutavaa savua. Helpompi on karsittaa metsurilla pylväskengillä puut pystyyn, kuin vaatia karsimaan rungot ilmassa!
    suorittava porras suorittava porras

    Tarkentavien ohjeiden on mahduttava puolikkaalle a neloselle tai niitä ei lue kukaan. Suurin osa ohjeista näytti olevan sellaisia ,jotka tavallisella motokuskilla on selkäytimessä. Nenää ei tarvitse tulla niistämään erikseen.

    mehtäukko

    Aloituksessa…” Tosiasia kuitenkin on, että teollisuus haluaakin pitää kauppatavat alkeellisina ja epämääräisinä, jotta metsissä voi toimia vähän miten sattuu ja tällä alentaa vastuita ja kuluja…”

    Mitä tällä oikein tarkoitetaan?

    Panu Panu

    1000+ha omistaja voi sanella ehtoja paremmin kuin pientilalliset. Itsekin kirjoitan aina tarkat ohjeet, jokaiselle leimikolle omansa mutta yritän tehdä niistä sen pituiset, että ne jaksaa lukea ja pystyy ymmärtämään ja muistamaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Mitä hakkuukulttuuriin tulee ,se on muuttunut todella paljon lähes 40 vuoden aikana , jonka tein työtä moton puikoissa. Voi sitä epäilijöiden ihmettelijöiden määrää ,kun hommia aloittelin . PR-tilaisuuksia ja  nuotiohetkiä pidettiin tämän tästä. Työmaalla risteili isäntiä ,pomoja ja muita ”asiantuntijoita” pilvin pimein. Innokkaimmat isännät vahtivat koneessa työskentelyä monesti jopa kaksi vuoroa putkeen. Neuvoja sateli joka puolelta.

    Muutama vuosi sitten lopetellessani konehommia saattoi kulua puolikin vuotta , että isäntä vaivautui työmaalle. Piiripomoa ei näkynyt vuosiin , ostotoimihenkilön kohtasin enimmäkseen muissa merkeissä kun työasioissa ja korjuuesimiehen näin vilaukselta pari kertaa vuodessa. Kohtuullisen itsenäinen homma ja työohjelman mukana toimitetut ohjeet takasivat onnistuneen suorituksen. Miksi pitäisi palata ajassa menneisyyteen?

    mehtäukko

    ”…Alkeellisina ja epämääräisinä…”  särähtää siten, että joku taitaa olla tavoittamassa kuuta taivaalta.

    Tämä luonnontuote-ala ei ole mitenkään vakioitunutta ja varmuudella ennakoitua kaikissa metsävaiheissa. Mutta toimintamallit ja menetelmät eivät ole lähelläkään aloituksen surkuttelemassa jamassa.

    Vastausta odotellaan.

     

    Jovain Jovain

    Ei se ole paluuta menneeseen, jos metsänomistaja haluaa metsiään käsiteltävän, niin kuin hänen kokemuspiirinsä edellyttää. Jos metsänomistaja ohjeensa esittää, se on varmuudella ennakoitua, jota on syytä noudattaa. Urakoitsijan ei pidä asettua poikkiteloin ja vedota toimintamalleihin.   ”Vallan kammarit” ne on MTK:ssakin, jotka estävät paremman yhteistoiminnan metsänomistajan suuntaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 106)