Keskustelut Metsänomistus Mikä on tärkein metsän tuottama hyöty metsänomistajille?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Mikä on tärkein metsän tuottama hyöty metsänomistajille?

    ”Puuntuotanto on metsänomistajille tärkein metsän tuottama hyöty eli ekosysteemipalvelu. Maanomistajat tunnistavat myös muita hyötyjä – muun muassa marjastuksen, ulkoilun ja maiseman – mutta puuntuotanto on tärkein, eivätkä muut ekosysteemipalvelut saa sitä häiritä, Pellervon taloustutkimuksen, Metsäntutkimuslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimuksesta selviää.”

    Yllättäen puuntuotanto on tärkein muillekin kuin puuntuottajille.

    Tuskin kenellekään on yllätys se, että metsästystä (lähes tappava loinen) ei ole mainittu hyödyksi, mutta jopa marjastus ja ulkoilu eivät saa häiritä puuntuotantoa.

  • mehänpoika mehänpoika

    Kyllä metsästyskin oli ennen vanhaan hyvin tärkeä metsäkäyttömuoto metsänomistajille, vaan eipä ole enää. Vielä nytkin moni pitää mestästystä tärkeänä, mutta vähänkin järkeä omaavat ovat huomanneet, että hirven- ja karhunmetsästyksen luvanvaraisuus on muuttanut monen puuntuottajan käsityksiä vaikka metsästystä harrastaisikin. Pelkkää vahinkoa aiheuttavia metsäneläviä kun halutaan nykyisin pitää aivan liikaa.

    Silloin jos metsänomistaja ei myy metsästään puuta vaan käyttää metsiään vain metsästelyyn, on hänen oma asiansa. Tyhmyyttä se kuitenkin on jos rahaa tarvitsee ja hakattavaakin olisi. Yhteiskunnan kannalta tällaiset metsätilkut toimivat vapaaehtoisina suojelukohteina.

    Nykyisin teollisuus saa helpolla raakapuuta, koska hakkuumahdollisuudet ovat suurentuneet. Raakapuun laatu tai laji vain ovat hirvienkin vuoksi muodostuneet ongelmaksi. Tätäkään yhteiskuntamme ei ole tiedostanut.

    suorittava porras suorittava porras

    Raakapuun laji ja laatuko ongelma?
    Tulin juuri vuosittaiselta pyörälenkiltä , jolloin käyn tarkistamassa , mitä kuuluu viime vuosituhannen lopulla hakatulle ja kylväen männylle uudistetulle metsäkuviolle.

    Hyvin on uudistuminen onnistunut hirvistä huolimatta . Nyt tarvittaisiin vain ahkeria käsiä harventamaan liiat taimet pois.
    Urakkaa piisaa , sillä alue oli silloin suurin Suomessa tehty aukko , vähän vajaa 50 ha . Alueen äestänyt ja kylvänyt koneenkuljettajakin kehui työmaan olleen siihen mennessä paras hänen toteuttamansa. Pitkän linjan amattilaiselta se on paljon sanottu.

    Hakkuutyössä mukana olleena metsän kehitys kiinnostaa erityisesti . Tuleva metsä on taatusti laadultaan ja määrältään paremmpi , kuin se , joka massiivisella hakkuulla korjattiin. Paikoin heikolle hoidolle jäänyt keppimetsä ei ollut edes kaunista katsella. Mahtui alueelle tosin puisempiakin kohtia , mutta puiden ikä oli jo liian korkea ja tuotto lähellä nollaa.

    Entiselle omistajalle metsä ei liene merkinnyt kovinkaan paljoa , mutta uusi omistaja pisti tuulemaan niin , että tuntui. Monimuotoisuutta kohennettiin kertaheitolla reippaasti. Saatiin aikaiseksi todella suuri yhtenäinen metsäkuvio , joita on liian harvassa nykyään. Tässä oli äriesimerkki siitä , että toisille on tärkeää omistaa metsää , toisille taas saada metsästä rahaa.

    jees h-valta

    Miten se suorittava aikoo taikoa rahaa tuosta mäntysutusta?
    Tai semikälie uusi omistaja eli vissiin taa se isoyhtiökö?

    jees h-valta

    Sanonko mitä se uusomikälie omistaa. Viiskytä ha:ta ongelmajätettä joka kuluttaa näillä suorittavan konsteilla rahaa ja ”tupakkia” luvattoman paljon. Eikä se edellinen metsä nyt aivan kultakaivoksen avaukselta kuullostanut. Toivottavasti on se isofirma minkä taseissa ei paljon hetkauta ”virolaisarmeijan” hyökkäys raivaustalkoisiin vitosen tunti.

    suorittava porras suorittava porras

    Kertomani tapauksen metsä olisi ollut hyvin nopeasti ongelmajätettä , jos omistaja ei olisi vaihtunut.

    Hakkuu toteutettiin huipputehokkaasti ja taloudellisesti. Puillakin oli vain yksi ostaja , joka tosin välitti puita muuallekin , kun omaan käöyttöön.
    Korjuun toteuttanut yritys sai sopivasti tekemistä hiljaisen alkusyksyn ajaksi. Olisi ollut muuten lähtö työn perässä satojen kilometrien päähän eri maakuntaan.

    Uudistaminen sujui myös mallikkaasti . Äes palstan nurkkaan ja töihin. Samalla vaivalla tuli alue myös kylvettyä(made by MKP). Taimikko on lähtenyt kasvuun hienosti ja on aivan normaalia (jesselle tavatonta) , että taimikko harvennetaan , kun karsiutuminen on alkanut. Sopivasti lisää tilaa jäljelle jääville taimille johtaan sellaiseen kasvuun , että kateelliset ulkopuoliset (jessen tavoin) eivät pysy nahoissaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Ensin ei millään ja sitten vaikka kuinka….

    Tuplaviesti poistettu

    mehänpoika mehänpoika

    Kyllä Suomen metsäteollisuudelle on liikahirvien aiheuttamana muodostunut raakapuun laji- ja laatuongelmia.

    Esimerkiksi hyvälaatuisen vanerikoivun saaminen teollisuuden käyttöön on yli 30 vuotta ollut senverran epävarmaa ja vaikeaa, että vaneritehtaita on useita jouduttu jopa sulkemaan. Se on liian kova hinta hirvikannan runsaana pitämisestä.

    Toinen laji-ongelma hirvien aiheuttamana on viljavilla mailla meidän nopeimmin kasvavan sellu- ja paperipuulajin, haavan, kasvatuksen näivettyminen pikkumetsiköiksi, jolloin varjelulle hirviltä sekä korjuulle tulee ylimääräisiä kustannuksia. Samalla estyy kuusenjuurikäävän luontainen torjunta pelkällä kovalla yrittämisellä kuusikkoa uudistettaessa.

    Hirvien aiheuttamat laatuongelmat kohdistuvat koivun ja männyn osalta taimistovaiheen hirvivahinkoihin. Tyvivikuutukset paljastuvat vasta tehtailla. Hirvien liikaa harventamat taimikot kehittyvät monesti niin oksikkaiksi ja hyötykasvuisiksi, että nykyisin parasta vientilaatua ei monesti raakapuusta saa. Laajat hirvivahingot ovat saaneet jatkua jo yli 40 vuotta. Lapissa tuhot laajenivat vähän myöhemmin.

    Kuusen osalta laatuongelmia syntyy hirvien hampaissa runkojen tyviosiin. Näyttäisi, että kuoren syönti on talvella männyntaimikoiden puutteen vuoksi yleistymässä. Suurin piiloon jäävä laatuongelma syntyy hirvien vuoksi juurikäävän saastuttaneille alueille, mitkä hirvituhojen pelossa istutetaan uudelleen kuusikoiksi. Näin joudutaan hirvien vuoksi tekemään ikäänkuin hullun hommaa.

    jees h-valta

    Kannattaakohan suorittava niiden euron mäntyjen takia maksaa edes sitä vitosta tunnilta niille puolirys…e?
    Kun taas joku keveämpi ja puuta enemmän tuottava voisi antaa sitä kantorahaa ilman noita ..ssiä. Jo alkumatkasta.Työllistäisi enemmän tätä meidän ahkeraa konekansaa joka uupumatta ja nurkumatta tekee savottaa koneita säästämättä ja laadusta tinkimättä. Mutta kun se o0n satavuotta ainakin tehty niiiiiin.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllä ne puiden laatuongelmat ovat peräisin enimmäkseen metsänomistajien saamattomuudesta . Istutetut taimet hukkuvat heinikkoon ja koivunrassit piiskaavat loput. Niistä rasseista ei puolestaan kasva koskaan järeitä puita , kun ne kasvavat liian tiheässä toisiinsa nähden.
    Hirvi ei ole ollut ongelma enää aikoihin .

    Tuo edellä mainitsemani , kooltaan reippaampi kuvio , uudistettiin ilman hirvihysteriaa pelkästään mäntyä kasvavaksi. Hakkuukin jouduttiin tekemään totaalihakkuuna ,ei hirvien , vaan edellisen metsänomistajan vähäisen metsänhoitoharrastuneisuuden takia.
    Toiminnan liikkeellepanevana voimana toimi kuitenkin rahantarve.

    jees h-valta

    Siltä pohjaltahan tässä minäkin niitä puukauppoja teen.
    Raha on saatu kulumaan vielä aivan kevyesti. Onko se sitten paljon lopputulemassa eroa jos teen viisi hehtaaria vuodessa hakkuita eri muodoissaan ja otetaan se kymmenen vuotta esim. Uudistan heti perään jolloin minulla on joka vuodelle uudisalaa ja harvennettavaa. Jopa piiitkäksi tuppaa lipsua joskus nämä harvennukset. Kun kuvioita eri puolilla Satakuntaa kuitenkin.
    Aika harvakseltaan siinä toveri-viiskytäha tekee tilejä. Vaikeampaa tuo on kuin tasainen vuosittainen tilinteko. Se pudjetointi nääs.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)