Keskustelut Metsänhoito Mikä on paras reppuruisku boorille. Perus paineruisku, akku vai polttomoottori

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Mikä on paras reppuruisku boorille. Perus paineruisku, akku vai polttomoottori

    Merkitty: 

    Millaisia kokemuksia palstalaisilla on eri reppuruiskuista nestemäisen boorin levitykseen. Kannattaako ostaa perus pumpattava Puuilossa tai vastaavassa myytävä vai sijoittaa ylimääräsiä satasia akku- tai polttomoottoriruiskuun?

  • 140ärrä

    Riippuu hehtaareiden määrästä. Minulla on ollut pumpattava neljänkympin ruisku, ja kyllä sillä hehtaarin – pari levittää kerrallaan. Samaa ruiskua olen käyttänyt Tricolle. Alkuperäisen pumpun kahvan jatkeeksi laitoin putkenpätkän, ilman sitä käsi joutui olemaan liian koukussa.

    Tämmöinen, mutta Italiassa valmistettu:

    https://www.hankkija.fi/Piha_ja_puutarha/kasvinsuojelu/ia-reppupaineruisku-blue-north-16-l-2031664/?srsltid=AfmBOoo47dmkSQ3GM1XcqDaVfdKZtmwbPOCOq_olZzu3CjRI_tg3qnUH

    Metsäpehtoori

    Luultavasti liikutaan vuositasolla siinä n.2-50 hehtaari tasolla. Koostuen pienistä kuvioista

    mehtäukko

    Kyllä noin juhlaville p-aloille mahtaisi vähintään hyvä akkuvehe olla paikallaan…?

    Metsäpehtoori

    Hyvät akkuvehkeet kustantaa sen alkaen +500€ alv25.5% kahdella akulla ja jos heitetään Milwaukee kehiin niin hinnat pomppaa vielä hiukan suuremmaksi. Polttomoottori vehkeitä saa alkaen malleja valtamerkiltä melkein samaan hintaan. Siitä se puntarointi sitten alkaa kumpi on parempi.

    ate

    Nestemäistä booria en ole levittänyt, mutta tricoa kyllä. Aiemmin tein hommaa perinteisellä ”käsikäyttöisellä” reppuruiskulla. Viime kesänä investoin Ryobin akkukäyttöiseen ruiskuun. Akkuruiskulla työ kävi huomattavasti nopeammin ja miellyttävämmin kuin perinteisellä käsin pumpattavalla. Metsälehti taisi joskus aiemmin tehdä jonkun videonkin, jossa esitteli ko. vehjettä.

    Metsäpehtoorin pinta-aloilla suosittelisin hylkäämään nuo käsivehkeet ja katselemaan akkukonetta. Merkeistä ja niiden eroista en osaa sanoa tarkemmin. Akkukoneilla tietysti vaikuttaa se, minkä merkkisiä akkuja talosta jo muuten löytyy.

    Raivaaja

    Minulla on tämä Makitan malli

    https://www.k-rauta.fi/tuote/reppuruisku-makita-pm7651h-4-tahti/88381690614?srsltid=AfmBOoqJpGn3tkYn9iu25QkfJJ34RO3WrN2vRlIAq6nhEQkapmlQzW1u

     

    Raskas tuo on, jotain säiliö täynnä lähemmäs 30kg. 3 ha alueen kun ruiskutin viimeksi niin ei siinä montaa tuntia mennyt.  Varmaan Stihlin vastaava malli järkevämpi ostos. Raskas mutta tehokas, saa äkkiä paljon aikaiseksi.  Oma sekoitus oli kolmasosa booria veteen sekoitettuna. Mutta eipä tuollaista kannata ostaa jos pinta-alat pieniä.

    Metsäpehtoori

    Talossa on Makitan, Milwaukee ja Hitachi/Hikokin akkuvehkeitä. Akut alkaa vain olemaan ehtoon puolella. Makitalta löytyy joku reppuruisku 15l säiliöllä n. 350€, Hikokilla ei mielestäni ainakaan äkkiseltään katsottuna ole mitään. Milkkarilla on ainakin se mitä Metsälehti on testannut. Eipä tuo Makitalainen varmaa suuresti eroa Ryobin vehkeestä.

    Tilhillä polttomoottori mallina SR 200, ja SR 450.

    Kyllähän tuo triconin levityskin luultavasti tulee joskus ajankohtaiseksi niin samalla ruiskulla se tulee painettua sitten.

    mettämiäs

    Minä olen levittänyt ”hevosvetoisella” Birchmeierilla kymmeniä litroja vuosittain sekä Bortrackia että Tricoa ja onhan nuo tullut levitettyä. Käsikäyttöisen etu varsinkin tällaiselle ”kokeneemmalle” levittäjälle on keveys verrattuna moottoriperiin enkä pidä pumppaamista minkäänlaisena ongelmana; kyllä se on paino, mikä alkaa ensimmäisenä metsuria hiertää (”lähemmäs 30 kg” hirvittää jo ajatuksena). Olkahihnoja vähän suutarilla ”tuunasin” ja onnistuin menneenä kesänä Tricoa 110 litraa levittämään. Bortrackin seoksena olen myös käyttänyt samaa kuin Raivaajakin eli 5l Bortrackia ja 10l vettä. Hehtaarituotos on käytännössä pitkälti kävelynopeudesta kiinni eikä tuo tuotos ole ainakaan minun kohdalla enää vuosien mittaan noussut.

    Metsäpehtoori

    Tottahan tuo että, käsikäyttöinen on kevyt ja edullinenkin vielä. Eikä sitä toki korkeelta tipu jos sellaisen ostaa alkuun ja päivittää sitten jos ei homma maistu pitemmän päälle.

    140ärrä

    Jos alkaa olemaan kaksinumeroisia hehtaareita käsiteltävinä, alkaa konevoima olemaan jo perusteltua. Akkukoneissa olemassa olevat akut ei sido valintaa, koska saatavilla on adaptereita, joilla esim. Milwaukeen akun saa vaikkapa Ryobiin:

    https://www.hammer.fi/sahkotyokalut-ja-tyokoneet/akkuadapteri-milwaukee-18v-akku-ryobi-18v-runko/p/0018654/#description

    Minulla on tuollainen vastaava. Siinä on lisänä vielä USB-portti, jolloin akusta saa myös varavirtalähteen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)