Keskustelut Tekniikka Mikä on \"oikea\" raivuri nykyään?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 173)
  • Mikä on \"oikea\" raivuri nykyään?

    Mikä näistä nykysahoista on ”oikea” raivuri? Ärhäkkä kiihtymään ja sellainen että käsivartta vahva rankakin menee mukisematta, ei mikään risutrimmeri siis. Pitäis laittaa uus mutta kuka näistä nykyään selevän ottaa… ?

    Husse tai Stihl, miksei Jonseredkin? Suosituksia?

    Kiitos!

  • Jätkä

    Ei 490 0le mitenkään erityisen järeä. Ammattiraivaajatkin, jotka osaavat pitää terän kunnossa pärjäävät jopa 460:lläkin.

    Tilhin luonteenpiirteisiin kuuluu, että se on laiska ja suhteellisen raskasruokainen, valjaat huonommat.

    Ruotsalaissahojen luonne on aivan toisenlainen, ne kiihtyvät niin hyvin, että moni päästää terän pysähtymään puiden välissä, Kone kiihtyy niin nioeasti, että kytkin sutii lähdössä liikaa ja kuluu loppuun, eli terän pitää pyöriä mieluummin aina ja varoen kiihdytys, silloin kytkin kestää parisataa hehtaaria.

    555 on aivan ihana saha sahata, kunhan pitää terän pyörimässä. Valjaat on hyvät ja polttoainetalous on paras. Sama vehje löytyy myös Jonsereds – merkkisenä, mutta huonommilla valjailla.

     

    kuusessa ollaan

    Stihl 490+225 mm strand+HQ huippuvaljaat = helppoa sahuuta.

    Ja jonssin valjaat on nykyisin samat kuin sisarmerkki HQ:ssa. Eli se paras säädettävä malli löytyy myös punamustana.

    Visakallo

    isoteelle: Viime kesä sahattiin kolmella sahalla kovapalaterillä ja tämän talvikauden yksinäni vähän rauhallisempaan tahtiin. Peltiteriä ei meillä enää raivureihin laiteta. Kovapalateriäkaan ei tietenkään ole suunniteltu kivien sahaamiseen, mutta pienet hipaisut maahan ja kiveen se kyllä kestää. Jos joutuu raivailemaan hieman hiekkaisia tienlaitapuita, on se siihen hommaan myös oivallinen.  Muistan kun viimeksi aiheesta täällä keskusteltiin, parhaimmat raivasivat tavallisella peltiterällä jopa kymmenen hehtaaria ilman viilauksia. Sellaiset supermiehet eivät mitään kovapalateriä sahoihinsa tarvitse! Kovapalaterän voi aina tarvittaessa teroittaa, mutta se pitää tehdä tai teettää siihen soveltuvalla koneella. Jakoa ei tarvitse terään laittaa.

    jees h-valta

    Uskon että kovapalaterällinen varmasti mukava juuri huollon suhteen. Mutta täristää voi pikkaisen enemmän koska hiukan isompaa murua irrotetaan puusta.

    Jätkä

    Mistä ihmeestä päättelet murukokoa?

    Visakallo

    Kyllä ne terät ovat tähän asti menneet puuhun kuin kuuma veitsi voihin.

    jees h-valta

    Kyllä se kovapala on nimenomaan pala pienessäkin terässä.

    Jätkä

    Sekavaksi heittäydyt, mitä olet vetänyt?

    Gla

    Isotee: ”Toiveissani oli joku ammattimetsurin tai vakavan harrastajan/isännän ytimekäs kommentti ”osta kone X niin tapahtuu”.”

    Ammattilainen en ole, enkä tiedä harrastajan vakavuudestakaan. Itselläni on kuitenkin Stihlin 490 ainoana raivurina ja sillä mielelläni raivaan. Järeys ei ainakaan mitenkään huonossa mielessä tunnu, eikä rästikohteissakaan kone tunnu alimittaiselta. Kilpailijan valjaita kehutaan mukavammaksi, mutta ei Stihlinkään valjaat millään tavalla minulle huonolta tunnu. Voi olla, että kiihtyvyys on Husqvarnassa parempi, mutta ei tämän sahan ominaisuudet ainakaan minun raivaustehoa millään tavalla rajoita. Kyllä nopeus tulee siitä, että on jo valmiiksi katsonut poistettavat puut ja että saa ne kaatumaan oikeaan suuntaan ilman, että tarvitsee käsin auttaa.

     

    jees h-valta

    Jos itse raivaussahaa olisin tarpeessa todennäköinen valinta olisi juuri Glan käyttämä versio. Koska ennakkoraivaukset ovat minullakin pääosassa ja siihen tuo on riittävän järeä kone. Ja Stihlistä nyt on vain pelkästään hyviä kokemuksia moottorisahoissakin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 173)