Keskustelut Tekniikka Mikä on \"oikea\" raivuri nykyään?

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 173)
  • Mikä on \"oikea\" raivuri nykyään?

    Mikä näistä nykysahoista on ”oikea” raivuri? Ärhäkkä kiihtymään ja sellainen että käsivartta vahva rankakin menee mukisematta, ei mikään risutrimmeri siis. Pitäis laittaa uus mutta kuka näistä nykyään selevän ottaa… ?

    Husse tai Stihl, miksei Jonseredkin? Suosituksia?

    Kiitos!

  • jees h-valta

    Rakentaja, kas kun ei ole tullut mieleen varrota koska se sammuu jos ryyppyä ei ite kaasuta pois. Koska laitan yleensä koneen käyntiin kun alan sahata ja en tosiaan ole huomannut ryypyn kanssa soolota sen enempää. Varmasti näin mutta eikös se ole juuri silloin nk. automaattista pois päältä putoamista. Töihin kai on tähtäin?

    Metsänmies

    Jätkä:” Itse en henkilökohtaisesti ole raivurinkäytössä mikään mestari, mutta tiedän, miten sen kanssa pitäisi liikkua.” ja

    ”Metsureissa on kaksi koulukuntaa: On Stihl-metsurit ja on huippuammattilaiset, jotka sahaavat Huskulla. JOKAINEN huippumetsuri on kerran elämässään ostanut Tilhin ns ammattisahan, mutta se on jäänyt siihen yhteen kertaan.”

    Myönnät tuossa kommentissasi, että et ole raivuiden mestari. Sitä en silti  epäile, että et osaisi opettaa oikeata raivaussahatyön tekniikkaa. Teoria ja käytäntö kuitenkin hioutuvat yhteen vasta kokemuksen myötä. Pidän itseäni kohtuullisena ammattilaisena, olen elämäni aikan tehnyt raivaussahatöitä useamman tuhat hehtaaria. Enimmäkseen urakalla. Viime vuodet aikapalkalla, mutta ei työtahti ole juurikaan laskenut. Urakkahommissa olen ollut kärkiporukkaa, en mikään ykkönen, mutta reilusti keskitason yläpuolella. Sahoja on vuosien aikana ollut Husqvarnoja, Jonseredeja ja Stihlejä. Menneen ajan sahoista pidin parhaana raivurina Jonseredin 52 mallia ja sen edeltäjää 51:stä. Kestävyys oli niissä kuitenkin Stihliä huonompi. Kun sitten vaihdoin merkkiä ja valitsin Stihlin 480 mallin, huomasin, että työn tuottavuus pysyi samana, vaikka saha oli pienempi tehoinen. Kyse on paljolti siitä, tehdäänkö töitä voimalla, vai tekniikalla. Pidän tuota tekniikkaa tärkeämpänä, se säästää miestä ja kalustoa. Kuten aiemmin kerroin, olen kokeillut myös näitä uudempia Husqvarnan malleja, mutta työn tuloksessa , verrattuna hieman pienempään 460  Stihliin, en ole huomannut eroa. En silti väitä , että Stihlit olisivat sen parempia raivaussahoja, kuin ruotsalaiset raivurit, mutta niillä pääsee täysin samaan tuotokseen. Kysymys on enemmänkin siitä, minkä mielikuvan itsekukin on luonut . Kaikilla ammattimallin raivaussahoilla pärjää, kun ne vaan ovat käteensopivia ja käyttökunnossa.

    rakentaja

    Huonollakin sahalla pärjää hyvällä tekniikalla ja varsinkin kun terä on priima ja sen osaa pitää sellaisena. On kuitenkin selvää, että hyvin kiihtyvä saha auttaa kovastikin ja vielä kun tankkausväli on 2h, raivaamisessa hyvin oleellista.

    rakentaja

    Jees: tuskin tilhesi käy ryypyllä niin kauan, että ehdit laittaa sen valjaisiin ja alat kaasuttaa.

    Jätkä

    Jeessin soperrus on taas mitä sattuu. Tilhi muka pudottaa ryypyn itekseen pois! Sehän taitaa olla valhe. Jos ryyppy putoaa hankeen, niin siinähän menee koko päivä sitä etsiessä. Jos taas on kyse siitä, että ryyppy toimii niinkuin oikeissakin R-sahoissan niin sehän lähtee pois päältä samalla kun puolikaasukin lähtee, eli kaasuliipaisimesta.

    Jos vähänkään osaisi laskea, niin selviäisi jopa Jeessille, että nykyisillä raivaus-urakkataksoilla sahan kanssa on liikuttava ripeästi. monelle jo lyhyt laskutoimitus kertoo hehtaaritaksan kuultuaan, että päästäkseen riittävään ansiotasoon, on käsiteltävä joka päivä niin ja niin monta kymmentä aaria, joitakin perkausalueita jopa hehtaareita / pv.

    Jätkä

    metsänmies. Jos vaikka RS:n käyttö onkin jäänyt muutamaan sataan hehtaariin, niin myönnän, että taimikonhoitooni on kohdistunut vastenmielisyys, joka juontaa alkunsa vesurityöstä, jota jouduin isän kanssa tekemään ollessani vielä varsin nuori. Kesähelteellä paukuttaa kahdenkäden vesurilla hieskoivuryppäitä männyntaimikon seasta, kun terä ei läheskään aina osunut juuri siihen tasapainoittavaan kohtaan siinä pullukassa terässä, vaan täräytti käsille. Jatkuvasti  kalahteli vesuri maahan ja kivillekin lähes päivittäin. Iltasella jouduin vääntämään tahkoa kohtalaisen pitkään. Ei yhtään lohduttanut se, että oltiin omassa metsässä.

    Raivurin kanssa aloitin Evolla, Kaaz oli ”oikea raivuri, Raket ja Partner M-sahan lisävarusteita, valjaat mitä sattui ja tärinä aivan hirveä. (Pari päivää)

    Sitten pääsin oikein Moottorisahan kanssa kuitupuuta hakkaamaan ja tunsin sen homman olevan oikein minulle sopivaa. Eka oma saha oli Homelite 123, joka oli käytännössä ensimmäinen kevytsaha, jossa oli kovat tehot.

    Silti pärjäsin esim Raivaussahan käyttökilpailussa oikein hyvin lähes kylmiltään, kun opettajien kisajoukkueessa jouduimme Virossa yllättäen siihen.

    Erilaisiin ammattisahoihin olen tutustunut Opettajaurani aikana . Nuo mainitut Tilhi ja Husku edellyttävät kumpikin erilaisen sahaustekniikann nimenomaa kaasunkäyttö on ratkaiseva – myös voimansiirron kestävyyden suhteen. Kuitenkin olen päässyt saman suuruisiin kulutuslukemiin kuin arto, eli pari tuntia tankillisella, tosin minulla siihen aikaan mahtuu myös teroitus, jonka olen aina tehnyt jokaiselle tankkaukselle (Tarvittaessa aina heti). arto valehtelee teroittavansa vain Sunnuntaina. Minä osaan teroittaa niin nopeasti, että sitä nopeammin ei kukaan vaihda toista terää sahaan, eli aikaa siinä ei tuhraannu.

    Puuki

    Kaaz oli muuten hyvä raivuri mutta tehot riitti siinä  heinän lähinnä niittoon eikä juuri vesakon niittämiseen; terän pyöriminen piti ensin kiihdyttää aikansa kierroksilla huippuunsa ja vasta sitten usuttaa vesojen tyville.

    2-käden vesurilla pikkupoikana kuusentarreja  nurin hakkaamalla kesähelteellä minäkin alotin aikoinaan metsänhoidon saralla. Paremman kevyemmän  vesurin otti tietysti  isoveli käyttöön isomman oikeudella.

    Metsänmies

    rakentaja:”Jees: tuskin tilhesi käy ryypyllä niin kauan, että ehdit laittaa sen valjaisiin ja alat kaasuttaa.”

    Ei Jees valehtele. Uusimmisa Stihleissä on sellainen kaasutin, että pyörii vaikka tankin tyhjäksi ryyppy päällä. Laukeaa pois päältä kaasuliipaisinta painamalla.

    Jätkä

    Puuki. Vähä (paljon) -myöhemmin tuli meilläpäin kauppoihinasti ns ”Kurejokinen”, joka on itseasiassa puolentoista käden vesuri, oikein mahakas ja ja ohut terä. Sillä oli ilo iskeä sen vanhan kahdenkäden suorateräisen vesurin jälkeen.

    Mutta vaikka oli hyvät työrukkaset, niin kädet rakoille asti silläkin paasattiin.

    HVA 165 tuntui todella mullistavalta vehkeeltä, en alkanut silloin Raivaamaan, saivat selkävikaiset – työkyvyttömyyteen jo sortuvat metsurit alkaa siihen hommaan ja ihme juttu, kun he oppivat tekniikan, he pärjäsivät hyvin.

    kim1

    Jätkä suosittelee ryypyllä sammuttamista,etenkin tulpan ollessa ngk r tulppa…

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 173)