Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • mehtäukko

    Opti ”voi määrätä”mitä on vaikkapa toissa vuonna ollut.Tänään jos teet kaupan, niillä sovituillahan katkonta toteutetaan, ei millään Optin vanhoilla asetuksilla!

    Puu Hastelija

    Kone katkoo just niin kuin se on ohjelmoitu. Venytetään tukkia niin, ettei enää löydykään vahvuutta toiseen/kolmanteen tukkiin vaan siirrytään seuraavaan hintaluokkaan (kuitua tai pikkutukkia)

    Jätkä

    Jos KAIKKI alle 19 cm puut määritellään EI-tukkipuuksi, se lienee helposti todettavissa oleva juttu männikössä. Varsinkin, jos on hakattu pitkänä kuituna. Kuusessa 18,9 senttinen kuuluu vielä 19 sentin läpimittaluokkaan, mutta alle 18 senttisestä kuusesta ei varmasti tule yli nelimetristä kuusitukkia.

    Männyllä minimimitta on edelleenkin 15,0 senttiä, joten siitä voi tukkikin tulla.

    Minusta Optiin ei saa pistää mitään tuollaisia rajoitteita. Kaikesta pitää olla paperilla maininta näinä muuttuvina aikoina.

    On ollut aika, jolloin Tukkipuiksi kelpuutettiin vain sen kokoiset rungot, joista tuli vähintää 46 m:n pituinen tukki. Mutta se sääntö oli kaikille tuttu.

    sitolkka

    Tämä katkonnan vaikutus tukkiprosenttiin on pistänyt aprikoimaan jo kauan. Tuntuma on ollut, että itse tekien saa isomman tukkiprosentin. Ja tätä pitääkin joskus käytännössä kokeilla. Hyvin tasaisesta tukkimetsästä jos jakaisi kaksi aluetta ja toisen möisi pystyyn ja toisen tekisi itse. Alaa molemmilla alueilla sen verran paljon, että yksittäiset huonot puut eivät enää näyttele isoa osaa ja vaikka vielä kahdessa eri metsikössä. Tästä ei vain kannata kertoa ennakkoon tekijälle, vaikka saattaa leimikon rajausta ihmetelläkin.

    sikari

    Helpompi kun menet moton koppiin ja seuraat sieltä.

    sitolkka

    Jotain näkee koneen kopistakin, mutta ei mitään näyttöä siitä olisiko oma apteeraukseni ollut parempi kuin koneen apti ja kuskin katkonta päätökset.

    Jätkä

    Jos tukkirungot olisivat eroteltavissa / eroteltuina niin, että pystyisi katsomaan: Tyvitukin, Välitukin, latvatukin, Pikkutukin , Parrun ja Kuidun omaksi rungokseen, niin äkkiä paljastuisi virhe, jos sellainen on tapahtunut.

    Luonnolliseasti puut pitäisi olla suurinpiirtein hyvälaatuisia, mutta konemittauksessa, kun mitataan todellinen puumäärä, ei apteeraus enää ole taidetta.

    Ratkaisevaa on vain, onko pitemmässä rungossa käytetyt mitat sellaisia, että ISO- tukki tulee täysin ISOON tukkiin ja pikkutukki tehdään jos tehdään vasta kuitulaatuisesta puusta.

    Voi olla, että kone on arvannut rungon väärin, napannut liian pitkän ensin ja loppu ei tule kahdella tukilla, eli kolmen tukin puusta tehään vain kaksi tai neljän tukin puusta vain kolme. Pikkutukki onkin sitten puoliväliin asti tukkia.

    mehtäukko

    Jovain…”On tarkka ja oikeudenmukainen mitta, mutta myös huono siinä, että on manipuloitavissa. Motomitassa kaikki on mahdollista, näin kertovat…”

    Kyllä. Se on kunnossa olevilla koneilla ja ammattilaisella, joka tietää mitä on kontrollimittauksessa tekemässä.

    Mutta manipulointi on ,- näin kertovat totemukseen hevosmiesten tietotoimiston kateellisten parjausta. Jos sille tielle lähdetään vatuloimaan, kyseenalaistatko puu-autojen painomittauksen? Miksi he mittaisivat mo/isännälle vähemmän, kun tili tulee kilojen perusteella?!

    Visakallo Visakallo

    Toki aivan kaikilla mittaustavoilla voidaan tulosta manipuloida, jos lähdetään rikolliselle tielle, mutta eiköhän näissä mittausjutuissa ole yli 90% kysymys siitä, että leimikko ja sen puut ovat olleetkin huonompia, kuin myyjä on mielessään ajatellut. Yllättävän monet puunmyyjät kun eivät lainkaan selvitä ennen puukauppaa ja hakkuuta, minkälainen leimikko oikeasti on.

    Puuki

    Tukkipuuleimikoiden myynti runkohinnalla lisäisi (kuten on ollut juttua jo monta kertaa aiemminkin) puukaupan läpinäkyvyyttä. Ostaja voisi katkoa tukit  tarpeen mukaan millä mitoilla tahansa ja myyjä saisi tukkipuusta tukkipuun hinnan. Lahovähennykset voisi olla erikseen hinnoiteltuna.   Epäilystä motomitassa fuskaamisesta se ei tietenkään kokonaan poistaisi , jos se moodi on jäänyt jostain syystä myyjällä päälle. Silloin ei auta muuta kuin tarkistuttaa mittaus kolmannella osapuolella tai ajattaa kaikki puut uppomittaukseen .

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 876)