Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 841 - 850 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Puuki

    Entäs jos rakentavat sen tunnelin Viroon ?  Junalla menee rahti sen jälkeen suoraan muualle Eurooppaan. Kuljetuskustannukset melko pieniä silläkin tavalla.

    Kuopion ympäristössä on käyttämätöntä hakkuureserviä hyvillä talvikorjuuolosuhteilla melko paljon.

    jees h-valta

    Joopa, ja junallahan tulee melko pitkä letka puuta Virosta Suomeen kuten tuppaa usein nytkin itärajan yli pukkaamaan.

    Tolopainen

    Eiköhän jätetä savolaisille se huumorpuoli, kun pitää töitä tehdä ja investoida se tapahtuu yleensä länsi-Suomessa.

    pihkatappi

    Tolopainen unohtaa laskelmastaan sen, että sellutehdas tarvitsee valtavasti puuta joka päivä. Kumpaa on kustannustehokkaampaa kuljettaa, sellua vai raakapuuta. Sellutehtaalle tulee 200 kilometrin säteeltä puut kumipyörillä, sitä kauempaa tulevat erät lastataan ja puretaan monta kertaa.

    Tolopainen

    Kemissä on jo sellutehdas, kyllä sinne puuta tulee kokoajan. Puunkorjuu on lännessä paljon helpompaa kuin ita-suomen jyrkissä vaaranrinteissä, jätetään siellä vain alueet turismille ja suojeluun. Merirahti on edullisin kuljetusmuoto aina, samalla energialla liikkuu laivassa kymmenen kertaa enemmän tonneja kuin rautatiellä eikä väylä kulu. Tuollaiset höpinät tunneleista viroon kannattaa unohtaa. Laivat kulkee nykyisin nopeasti ja halvemmalla kuin junat, kun talvet lauhtuu perämeri pysyy sulana lähes koko talven. Kemijärvelle tuskin koskaan tulee mitään tehdasta, Pohjois-Suomeen tarvitaan kuitenkin lisää kysyntää kuitupuulle.

    Apli

    Myös UPM tavoitteet energia puolella puhuu Kuopion hankkeen puolesta, mäntyöljy biodieseliksi, sähköä lisää se 200-250 megaa per tunti. Totta myös että uusia metsäkonttoreita on perustettu ja perusteilla vanhoille alueille taas. Noh aika näyttää mitä tapahtuu.. Paperikonekannalle yhtiössä varmasti tehdään jotain eikä mene kauan, on pakko. Toivon myös että Metsäliiton uusi Kemi julkistetaan tänä vuonna se olisi hieno jatko Äänekoskelle.

    pihkatappi

    Valtio tukee Upmn biolitkujen tuotannon kasvattamista, päätöksellä lisätä lähitulevaisuudessa tuntuvasti biolitkujen käyttöä. Tässä on potentiaalia, rajoittava tekijä on puun kasvu ja metsätalouden ympäristönäkökohdat.

    Tolopainen

    Mäntyöljyä saadaan pohjoisen männystä, eikä savon kuusista. Oulussa on valmiina Aritzona chemicalsin mäntyöljytehdas. Sellaisen pari entista johtajaa kopioivat myös UPM:n Rauman tehtaalle, härski temppu, joka päättyi okeudessa ratkaisemattomaan tasapeliin, ilmeiseti rahalla hoidetiin. Käräjäoikeudessa tuli ehdollista vankeutta.

    Puuki

    Ihan sama minne: Kuopioon tai Oulun seudulle, kunhan perustavat sellu-bioöljytehtaansa. Hakkuurästejä on eniten Kainuun korkeudella ja E-Lapissa.   Männiköitä suurin osa.

    Jovain

    Savon radalla kulkee paljon puuta ja rahtia etelän suuntaan. Myös vesiteitse Kuopiosta ja Joensuusta. Pohjoisen ratavaihtoehto on myös olemassa ja itäiset rajan ylityspaikat. Metsävarat ovat pääasiassa itäisessä ja keskisessä suomessa. Tuskin kannattaa itäistä reittiä väheksyä. Nollarajat ainakin paukkuvat, jos otetaan haltuun pohjoista myöten.

Esillä 10 vastausta, 841 - 850 (kaikkiaan 876)