Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 801 - 810 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • rööri roope

    Sossuthan ajoi suomen 1990 luvun lamaan ja sama edessä jos pääsevät ohjaa taloutta 2020 luvulla.

    Äänestäkää vaan sosisaliraatteja nii kusette housuunne!Niiden motto mikä on minun on vain minun,mikä on sinun on myös minun!

    Ei nouse puun hinta siitä pitää sossut huolen ettei MO:t pääse vaurastuu.Maksut vaan lisääntyy.

    Visakallo Visakallo

    Jean S vaikuttaa kirjoituksensa perusteella kovin nuorelta. Politiikka kun on mahdollisuuksien taidetta, eli koskaan ei kannata sanoa, että jonkun puolueen peli on lopullisesti pelattu.

    jees h-valta

    Saahan Kokoomuskin nyt nokilleen mutta ei sekään ole siihen loppumassa puolueena. Meillä aika vähäisiä yleensä muutokset mutta Perussuomalaiset alkaa olla varteenotettava nouseva puolue ja ajaa jo näissä vaaleissa lähelle näitä isoina itseään pitäviä. Vihreät on liian epävakaa poppoo että koskaan nauttisi enää isoa kannatusta. Alamäki ja alle kymmenen prosenttia tulee olemaan muoto heillä.

    Tolopainen Tolopainen

    Minä luotan täyrellisesti demarien vaalivoittoon ja ay-siipi sitten jyrää kukkahattutätien vaalilupaukset. Ja jatketaan nykyisen hallituksen linjalla ja annetaan pieniin eläkkeisiin kymppi ja isompien eläkkeiden verotusta kiristetään kuten tähänkin asti. Isompien pääomatulojen veroprosentti nostetaan 35% ja alkoholin ja tupakin veroja kiristetään. Hoitsujen määrä nostetaan 0,7, mutta se on vain suositus neljä vuotta ja senjälkeen kirjataan lakiin.

    Visakallo Visakallo

    Tolopainen: ”ja alkoholin ja tupakin veroja kiristetään.”

    – Ja Latvia ja Viro kiittävät!

    Tolopainen Tolopainen

    Lopeta käyttö Visakallo. Markkanenkaan ei ole koskaan nauttinut alkoholia ja teki 22milj€ sopimuksen. Hän ei juo edes maitoa ja oli tyytyväinen muutoksiin, mitä tapahtui kun lopetti maidon juonnin. Se oli tuo Karvinen troijan hevonen, ajaisi puolet tiloista alas. Jokaisella hallituksella on näköjään oma Himasensa.

    Visakallo Visakallo

    Minusta on Tolopainen tullut vanhemmiten melkein tuohisuu, mutta käyppäs joku kerta vilkaisemassa menoa Latvian puolella vaikkapa Ainazin, Valkan tai Muratin Super Alkojen pihassa! Jokainen alkoholiveron korotus Suomessa ja myös Virossakin lisää kauppaa Latvian puolella. Eipä siellä ole meidän poliitikkoja juuri näkynyt, kun saavat omat juomansa  lähes ilmaiseksi Suomesta.

    rööri roope

    Olut alle 10e laatikko ,lonkku 15e laatikko,vodka 1ltr 10 e,rommi 1ltr  alle 15e.Esim tuo satsi 50 euroo.Suomessa pelkkä lonkkulaatikko maksaa enemmän.

    Ei ihme jos Latviassa ravaavat.Jopa Tolpankin on vara käydä reissussa hakee korvikkeen korvaajaa.

    Jätkä

    Kyllä se hyvä on, että ne, joilla on vastustamaton vietti tappaa itsensä alkoholilla saavat sen mahdollisuuden. Suomessakin Valtio säästäisi pitkän pennin, kun pakkaisi alkoholi-riippuvaiset sopivaan – suojaisaan paikkaan- vaikkapa entiseen korpihotelliin, jossa olisi ilmainen alkoholitarjoilu kaikille. Joka iikka saisi juoda niin paljon kuin ikinä pystyy. Kylille ei saisi lähteä edes pikkupöhnässä, vaan kaikki lähtijät puhallutettaisiin.

    Aina tyhjää potkaissut tuhkattaisiin ja omaiset saisivat hänen tuhkansa pahvilaatikossa, jos tahtoisivat ja uutta potilasta sisään.

    Tolopainen Tolopainen

    En harrasta noin halpoja juomia, konjakkia ja wiskiä tulee tuotua etelästä. Latviaan tuskin viitsin lähteä viinaksien takia ja eihän siellä ole mitään. Vilnan yökerhoissa tuli pyörittyä joskus 70-luvulla, oli vähän hienoja mestoja.

Esillä 10 vastausta, 801 - 810 (kaikkiaan 876)