Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Tolopainen Tolopainen

    Toivottavasti tekevät uuden tehtaan Kemiin omilla pääomilla, tuollaiset teehuoneet, joita otettiin Äänekoskelle viemään osan voitoista, ovat heikkoa johtamista.

    pikkutukki

    Nyt on aika selvä kilpajuoksu pohjoisen puuhun . UPM laajensi ostoa pohjoiseen , ST avaa lisätoimistoja pohjoiseen ja onpa MGkin taitanut vahvistaa pohjoista . Kylmä talvi nähtävästi houkuttaa ja puuta yksinkertaisesti tarvitaan tehtaille joka säällä .

    harrastelija harrastelija

    Puu Hastelijalla paras aamunauru: ”Olen joutunut avaamaan useita tilejä eri pankkeihin, kun ovat ilmoittaneet, että tili on ylitetty. ”

    Täytyy sanoa, että välillä on sama ongelma rahikaisella 🙂

    Jovain Jovain

    Edunvalvojan paikkaa Jeessille tarjotaan, se on tarpeen, sillä valvottavia miljardeja kyllä riittää, ei yksin halvan puun keitossa, vaan myös metsäomistajan rahoissa. Onhan se outoa, että rahaa on, mutta sitä ei riitä puunhintaan.

    Jees. Tuskin kuitenkaan pystykauppa on ainut tapa tehdä tehokkaasti rahaa? Tämä vaan siksi, että itsekin olemme maksamassa omista metsärahoistamme niitä miljardeja. Vaakakupissa on kuitenkin teollisuuden rahat, joita pidetäänkin todellisina rahoina, joista maksetaan. Tästä syystä ei pidäkään ihmetellä puun halpaa hintaa ja niitä miljardeja, jotka jäävät käyttämättä. Niitä rahoja ei käytetä ainakaan puunhintaan, minne ne kuuluisivat.

    En epäile lainkaan mahdollisuuksiasi. Nehän ovat erinomaiset, siinä vaiheessa, kun puukauppa ja sen palvelut avautuvat. Olet laittamassa moton ilman muuta, sitä minäkin olen ajatellut.

    Apli

    Tulee sen verran paljon lumituhoja tänä talvena että kuitupuuta riittää yhtiöille kyllä koko vuodeksi. Ei ole tarvetta hintoja nostella.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Hyvin katkeilevat puut,joskin sen verran harvassa ovat.että taitaa otökkä riski kuivan ja lämmän viime vuoden jäljiltä vaarana.Kirjanpainajat ym. saattavat pahimmassa tapauksessa lisätä tykkylumista johtuvaa puuntarjontaa huomattavasti ensi kesänä.Joten kohta saattaa ketjulle :Mikä pysäyttäisi kuitupuun hinnan laskun, olla tilausta.

    Apli

    Juu ja loput energiapuuksi ei ole hintojen nousua odotettavissa silläkään suunnalla. Keväällä sit nähdään lopputulos mutta huonolta näyttää..

     

    Menninkäinen

    Jos viikonlopun suojakeli puhdistaa loput puut, niin lumituhopuut alkaa olla pinossa. Sen verran järeät puut tiputteli latvoja että kannatti keräillä.

    Jätkä

    ”-Edunvalvojan paikkaa Jeessille tarjotaan, se on tarpeen, sillä valvottavia miljardeja kyllä riittää, ei yksin halvan puun keitossa”.

    Jos Jeessi pääsisi edustustoon, hänet voideltaisiin siellä samalla voiteella kuin muutki, eli MG jakaisi hanakasti voittojansa sopimusasiakkailleen, kustantaisi edustajistolle teattereita ja oopperoita, risteilyjä ja opinto – huvittelu panomatkoja Keski-Pohjanmaan osuuskaupan tyyliin, mutta polkisi kuitupuun hintaa sen minkä pystyisi.

    Niin tekee Osuuskauppaväki. Neuvostoliitto kaatui Osuuskunta-aatteen viemänä, kuinka kauan Suomessa moinen touhu pysyy pystyssä? = Niin kauan, kuin meillä myllää KEPU:lais – Mafia. Onneksi näyttää hieman hiipuvan, mytta kyty jää!

    Jean S

    Menee politikoinnin puolelle, mutta epäilen, että tämä hallituskausi on viimeinen, jona keskusta on suurimman puolueen mandaatilla tekemässä yhtään mitään. Sen takia maakuntia onkin ajettava hampaat irvessä, tietävät itsekin, että kaupungistuminen ja luonnollinen poistuma tekevät tehtävänsä. SDP:n kanssa on luultavasti sama homma, mutta onnistuuko vielä kerran tulevissa vaaleissa, ei vielä tiedä.

    Suomi on ollut kolmen suuren puolueen hallussa niin kauan kuin muistan, ja pelin henki on ollut aina 2 vastaan 1 ja vaaleissa vaihdetaan toinen. Kaikki ovat siis tottuneet tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa, piiri pieni pyörii ja pienpuolueet rähisee. Peli menee jännäksi, kun nyt alkaa olemaan 5 keskisuurta puoluetta eikä yhtään isoa.

    Jäämme jännityksellä odottelemaan maailmantalouden kehitystä lähivuosina. Vaikuttaa siltä, että varastot on ostettu täyteen ja kysyntä on hiipunut.

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 876)