Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • jees h-valta

    Oho, täällähän minulle kaikenlaista tarjolla. On aivan selvää etten lähde ympäri maakuntaa juoksemaan pullakaffeitten perässä. Siitä sain jo mhy-valtuustossa käynnillä tarpeeksi. Sitäpaitsi kait se kulkee niin että pitäisi valita valitsiajneuvosto joka keskuudestaan valitsisi edustajaehdokkaansa. Ei sinne omin päin mennä. Kyllä kieltämättä hiukan kiinnostaisi mutta vartoilen ensin lisää vapaa-aikaa. Saattaisin sellaiseen jopa lähteä paikalliskokoontumisiin kuulemaan ja keskustelemaan. Näillä näkymillä menee seuraaviin vaaleihin.

    harrastelija harrastelija

    ML:lla on noiden osuuksien kanssa puun kokonaishinnan lisäksi pitää bonussysteemillä myös kiinni jäsenet ja varmistaa raaka-aineen saantia.

    Entisellä Kajaani Oy:llä – nykyisellä UPM:lla taktiikka oli varmistaa raaka-aineen saanti ottamalla puut pohjineen.

    pihkatappi pihkatappi

    Metsäliitto jakaa vaivaiset 10% tuloksestaan osakkaille. Osuudet on kohta jaettu tällä tahdilla. Joutuuko Metsäliitto jossainvaiheessa kilpailemaan puiden ostossa hinnalla,  kuitupuun hinnalla yhtiö on pelattu huippukuntoon ja luotu kasvun mahdollisuus. Jos kohta kasvun mahdollisuudetkin on käytetty, aletaanko maksamaan osuuskorkoina yhtiön tuloksesta 20% ja aletaan maksamaan puusta korkeampia hintoja. Mihin yhtiö tarvitsee muutaman vuoden päästä kasvavaa miljardi kassaa?

    jees h-valta

    Tietääkseni ei minkään yrityksen tileissä ole ylärajaa jossa vastaanotto päättyisi. Kyllä rahaa M-G:n tileille mahtuu ja hyvä kassavaranto vain vakauttaa yhtiön toimintamahdollisuuksia.

    pikkutukki

    Pihkatappi mielestäni ytimessä . Metsäyhtiöitten kassoissa rahaa . Sieltä kumpuaa halu laittaa rahat tienaamaan mutta mikä on järkevä investointikohde . Vieläkö lisää volyymiä ydinosaamisalueelle vai lähteäkö rönsyilemään ? Nyt olisi mahdollisuudet mahtaviin harha-askeleihinkin !

    pihkatappi pihkatappi

    Metsäliitolla oli kassa liian suuri, kun alettiin ostamaan hienopaperitehtaita suljettavaksi alle 20 vuotta sitten.

    Ei kukaan pidä miljardeja sukanvarressa, jos joka vuosi tulee taas lähes miljardi lisää. Voi miettiä omalta kohdalta, mikä on järkevä tilin saldo, loppu raha laitetaan joko tuottamaan tai turhuuksiin.

    Puu Hastelija

    Tuo tileille mahtuva raha on yksityisellä puolella aivan eri kuin yrityksillä. Olen joutunut avaamaan useita tilejä eri pankkeihin, kun ovat ilmoittaneet, että tili on ylitetty. Täytyisi olla tuollainen yritystili, jossa ei olisi ylärajaa, niin kaikki mahtuisi yhdelle tilille.

    pihkatappi pihkatappi

    Minulle taas on soitettu pankista ja kysytty että lopetetaanko tämä sinun tili, kun rahaa ei ole ollut vuosikausiin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Oma veikkaukseni mihin Metsäliitto lihovaa kasaansa käyttää on kemi.Joko entistä tehdasta modernisoidaan tai tekevät toisen biosellulaitoksen vaikka Äänekosken piirustuksilla.Samalla torppaantuu Kaidin projekti,jolloin puuvirtojen hallinta säilyy ja puunhinta pysyy hyppysissä.

    pihkatappi pihkatappi

    Joo, tuo Kemin projekti on selvä että tapahtuu kapasiteetin lisäystä jollain tavalla. Mutta kun Kemi on valmis, rahavirta vain kasvaa ja puut on Suomessa täyskäytössä.

Esillä 10 vastausta, 781 - 790 (kaikkiaan 876)