Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • rööri roope

    Tolppa jäi siihen harvennukselle 500-600 mänty/kuusirunkoa ha ja enskalle vähän alle tuhat runkoa/ha maksoivat enskan leimikostakin harvennuksen hinnan.Kauppa oli werson kaa.

    Metsäkupsa

    Kyllä viime vuosi oli kymmeneen vuoteen paras hinnanpuoleen.Marraskuussa sain parhaan hinnan,kuusitukkikin lisineen 75€.Alkuvuodesta kun nyt myin niin 70€ oli tyytyminen ja nyttemin on siitäkin muutaman euron tippunut.Kymi-Savon hinnat taitavat yleensä olla hiukan korkeammat kuin keskisessä Suomessa.                                                         Metsänomistajilla on oma osuuskunta Metsäliitto,johon nyt haussa edustajistovaaliin ehdokkaita,jokohan Jesse on käytettävissä?.

    metsänkasvattaja

    nuo  parin  euron korotukset  ovat  ihan  nimellisiä  mitä hinnat  ovat  parissakymmenessä  vuodessa  tultu  alaspäin  ja  tällä  hetkellä  taitaa  hinnat   vaan  laskea   ehkä  kesän  kynnyksellä  taas   hieman nousee  ja yleensä  nuo hankintakaupat  ovat  sen  verranpieniä  joka  sekin laskee  hintaa  pitäisi    saada   vaihtoehto   metsänomistajalle  toimittaa  puut  suoraan  tehtaalle  ja  hinta   sama  mitä  yhtiö  maksaa    urakoitsijoille

    Tolopainen

    Olishan se hyvä, että palstalta olisi mies edustajistossa, olisi suora yhteys yhtiön johtoon. Ajaisi  yhteistä etua eikä olisi pelkästään pullakahvien takia siellä istumassa ja pokkuroimassa.

    mehtäukko

    ”Viimeisen piälle” oli hieman provo tarkoituksella. Mutta jos kuka on vähääkään ummartanut mehtäukon filosofiaa, se ei tarkoittanut kalleimman mukaan vaan tarkoituksenmukaisimman.

    Jätkä

    ”-Metsänomistajilla on oma osuuskunta Metsäliitto,johon nyt haussa edustajistovaaliin ehdokkaita,jokohan Jesse on käytettävissä?.”

    Jeessi on hanakasti edustajistossa, jos hänet sinne valittaisiin. Hänen Ecoonsa sopii varsin hyvin edustavat retkeilyt, ristelyt, lounaat ja päivälliset, MG:n lippis ja Pikeepaita, toppaliivi ja muutama tarra Pösön takaikkunaan. Mitään parempaa hänkään ei siellä edustustossa saa aikaan, kuin hieman kuluja lisää.

    Kermankuorijoita kaikki siellä pitempään olleet.

     

    Jean S

    Niin, Anneli, asiallinen kysymys on, että miksi meillä on jo sekä mhy että ML, mutta silti mikään ei toimi niinkuin pitäisi? Vai eletäänkö me kaikki vaan yhdessä havunvihreässä kuplassa?

    Minun päässäni se osuuskunta olisi vaan kerännyt ja myynyt, mutta toki ideat pienpuun jalostamisesta ovat ihan hyviä.

    Jean S

    Ja tässä on viime päivinä tippunut hehtaarin aukolle tukin hinnaksi 57-58 euroa, eli voitaneen sanoa, että vanhaan normaaliin on palattu Pohjanmaalla. Kaakossa ehkä vielä vetää.

    Jovain

    Tiedä menestymisen mahdollisuuksista puukaupassa, sen paremmin kuin edustajistossakaan, mutta satamissa puupörssi raakapuulle. Sehän olisi kova veto metsänomistajien puolelta. Suomalainen raakapuu kilpailee laadullaan ja hinnallaan, myös toimitusnopeudellaan logistiikan ansiosta. Lisäisi kilpailua kotimaassa, eikä ole riippuvainen kauppatavasta. Riittää kun on toimituskauppaa ja asiakkaita riittää.

    A.Jalkanen

    Hyviä kysymyksiä. En osaa vastata. Itse olen tällä hetkellä Mhy-valtuuston varajäsen enkä ole ML:n jäsen. Mhy:n toimenkuvaan ei ole kuulunut puun vienti eikä se oikein ydinosaamista ole. Jos se on tuottoisaa toimintaa niin joku varmasti ottaa asiakseen.

    Sitä en ole koskaan ymmärtänyt miksi ML ei maksa enempää kuidusta. Ovatko puumarkkinat ja sopu niillä niin tärkeät.  Osuuskunnalla voisi olla muitakin tavoitteita kuin maksimoida osakkeenomistajien tuotot.

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 876)