Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Metsänmies

    Tuo A.Jalkasen ehdottama metsänomistajien osuuskuntahan on jo (Metsäliitto Osuuskunta). Vai pitäisikö perustaa toinen? En uskoisi sen vaikuttavan hintoihin, tai sen pitäisi olla kaikilta osin vain metsäomistajien hallinnassa.

    Planter Planter

    Keskustelun aloituksesta:

    ”Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut.

    Kyllä kuitupuun hinta on noussut enemmän kuin tukin hinta:

    (harvennuksillakin nousu samaa luokkaa)

    https://www.salkunrakentaja.fi/wp-content/uploads/2018/10/luke.png

    sitolkka

    Noista hinnoistahan on jo tultu alaspäin. Matalammaksi jäi mitä edellisen huipun aikana reilu 10-vuotta sitten.

    puunhalaaja

    Kuitupuunkasvattajalla edellä erinomaisen järkevänkuuloinen listaus mahdollisista toimintamalleista.

    Osaako joku sanoa miksei noin jo toimita?

     

    sitolkka

    Enpä usko, että yhteismyynneillä hintaa saataisiin hinattua paljonkaan ylöspäin. Eihän tuo Metsähallituskaan näytä puulla kultaa vuolevan, vaikka suuri myyjä onkin.

    Tolopainen Tolopainen

    Noissa hinnoissa ei ainakaan meilläpäin käyty ja nyt ollaan tultu huomattavasti alas, eikä mäntytukille ole edes kysyntää enää.

    Visakallo Visakallo

    Täälläpäin mentiin kuusella ja jopa männylläkin loppukesällä isommissa kaupoissa reilusti yli seitsemänkympin, mutta sen jälkeen tultiin 5-10 euroa alas.

    rööri roope

    Männyn ja kuusitukin hinta oli viimeisimmässä kaupassa harvennuksella reilusti yli 60

    euron, kuidutkin yli 19 euron.

    Tolopainen Tolopainen

    Aika reipas harvennus, kun noin hyvin maksetaan ei taida monta puuta jäädä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuituahan on pienimuotoisesti laivattu Ruotsiin (?) jonkun mhy:n toimesta mutta homma vaatisi vientiyhtiön ja kysyntää.

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 876)