Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • A.Jalkanen

    Verotuksella voitaisiin tukea biodieseliä sen verran että se olisi saman hintaista tai pikkasen halvempaa kuin perinteinen. Saatavuuden kanssa voi olla ongelmia kun raaka-aineeksi sopivia jätteitä ei ehkä löydy tarpeeksi. Katsastusmies sanoi myös että joskus siitä tulee ongelmia päästömittauksissa mutta ei ainakaan minulla näin käynyt.

    Jätkä

    Jos sähköauton jo hankkineille maksettaisiin 10 000 €:n hyvitys, kun he vaihtaisivat akkuautonsa alle viisi vuotta vanhaan dieseliin ja nuo vaihdokit myytäisiin keskieurooppaan tyhmemmälle porukalle, pääsisimme tuosta hutilyönnistä melko pienin vaurioin.

    Suomen esimerkki kannustaisi muitakin valtioita samoihin ratkaisuihin ja esim biojätteiden hyödyntäminen koko maailmanlaajuisesti harppaisi eteenpäin kuin kolmiloikkaaja.

    pihkatappi

    Näinhän tämä ahneus toimii, markkinatalous keksii jotain hiukan vihreämpää myytävää ja typerät politikot osallistuvat valtion rahoilla ja todellisuudessa vain kulutus kasvaa, kun pitää rakentaa tätä ohimenevää hypetystä varten paljon hyödytöntä infraa joka tuottaa käyttökelvotonta paskaa. Kuitenkin raha vaihtaa omistajaa ja maailman talous pysyy kasvu-uralla.

    Reima Ranta

    Jos vielä tuosta kuitupuun hinnasta.

    Kolmessa selluyhtiössä tuotot on aina tehty kuitupuulla. Jos tukkipuusta olisi pitänyt saada vastaava tuotto kuin kuitupuusta, niin maksettaisiinko tukista silloin edes 30 e/m3. Tätä taustaa vasten jokainen voi pohtia kuinka puumarkkinat toimivat. Ilman sahoja tukin hinta olisi jotain aivan muuta kuin nyt.

    Nyt kun kartellijupakka on saatu pakettiin, kilpailuviranomaisten olisi niistä asioista vastuullisena tahona syytä pohtia, toimiiko kilpailusäädökset.

    omapäinen

    Aikoinaan sanottiin että Suomessa on kalleintä mäntykuitupuuta euroopassa,osta siinä sitten………..Käppyröitä oli tilanteen mukaisesti.ripityksiä sun muuta teatteria. Palkka kuitenkin juoksi……

    sitolkka

    Ja metsämaan hinta vain nousee ja nousee. Ja puun hinta kääntynyt taas laskuun. Kuinkahan suuri kupla maan hintaan puhalletaan, ennen kuin se poksahtaa.

    Tolopainen

    Sitten kun korot kohahtaa todella,  alkaa omaisuusarvot tippua. Nyt on jo odotettavissa ylitarjontaa asuntomarkkinoilla, kun monet suursijoittajat ovat jo asuntonsa realisoineet huippuhinnoilla. Jos Saksa lopettaa EU alueen rahoittamisen ja lähtee eurosta, peli on selvä aika nopeasti. Suomi joutuu valuuttayhteistyöhön Ruotsin kanssa, oma valuutta olisi täysin epärealistinen.

    Jos Saksaan tulisi Trumpin kaltainen natsijohtaja, joka alkaisi puhua saksa ensin puheitaan ja kehoittaisi muita EU maita huolehtimaan itse omista menoistaan. Alkaisi huolestuttavat ajat suomalaisille. Kekkosen ajan  idänpolitiikka saattaisi taas alkaa maistua makealta.

    sitolkka

    Kyllähän sijoitusasuntojen arvon kohoamisen ymmärtää kun katsoo vuokrien kehitystä. Mutta kun katsoo puun hinnan kehitystä, niin ei ymmärrä metsämaan arvon nousua.

    pihkatappi

    Kai se metsän arvon nousu johtuu siitäkin, että rahaa on kaikilla töissä käyvillä säästeliäästi elävillä ihan liikaa. Sijoituksien odotetaan laskevan ja niitä rahoja on paljon jo kotiutettukin, rahaa on liikaa tilillä pidettäväksi. Ostetaan kultaa, hopeaa, mökkejä, tontteja ja metsiä. Eli pelätään euronkin menettävän arvoaan, dollarista puhumattakaan. Raha hakeutuu turvasatamiin. Nyt metsätilojen arvoa lasketaan yli 60 euron tukin hinnalla, kun 5 vuotta sitten ostettiin laskemalla 50 eurolla ja lisäksi tosiaan ostajilla on rahaa enempi.

    Visakallo

    Sijoitusasuntojen viimeaikainen arvonnousu perustuu lähes kokonaan avokätiseen yli kahden miljardin euron asumistukeen, jonka veronmaksajat rahoittavat.

Esillä 10 vastausta, 721 - 730 (kaikkiaan 876)