Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Tolopainen

    Minulle ei ole vielä selvinnyt tuo MHY:n rooli puukaupassa, jotta mikä se on. Mihin puukaupassa tarvitaan välittäjä, kyllä on aika erikoista, että joku myyjä ei voi myydä puitaan suoraan yhtiölle esim. yhteismetsä joka myy 10000 kiintoa puuta vuodessa tarvitsee puilleen välittäjäksi MHY:n, jolloin kauppa muuttuu hankintakaupaksi. Joka on Jovainin mukaan epäedullinen myyjälle. Miksi joku iso myyjä tekisi epäedullista kauppaa, kun voisi vapaasti valita pystykaupan ja iso osa kauppasummasta kolahtaisi tilille kahdessa viikossa.

    Jovain

    AJ: On eri asia, jos mennään samalle puukauppasopimukselle. Jos sellainen sopimus on joskus toteutumassa, toivottavasti ei kuitenkaan rajata pieneriin, vaan mennään vapaan ja avoimen kilpailun kautta puukaupassa.

    Visakallo: En tiedä tästäkään, mutta en näe riskiä, jos kauppasopimuksia ollaan yhdistämässä. Samat sopimusasiat niissä on. Teknisen yhdistämisen osalta en lähde arvailemaan, siihen tarvitaan asiantuntemusta ja onhan tällaisessa asiassa kysymys myös sopimusasiasta. Mutta kuitenkin, eihän koskaan päästä eteen päin, jos ei päästä kehittämään ja yhteensovittamaan puukauppaa.  Tarvetta siihen on.

    A.Jalkanen

    Tolopainen ”Mihin puukaupassa tarvitaan välittäjä”. Tuossa edellä yritin valaista asiaa, mutta voin vähän laajentaa tarkastelua. Eli mhyn rooli on esimerkiksi:

    – Helpottaa etämetsänomistajan puukauppaa kun se hoituu valtakirjalla.

    – Kilpailuttaa ja valvoa puukauppoja. Voisi ajatella että kilpailutus ylläpitää hintatasoa ja katkonnassa säilyy joku roti.

    – Kerätä yhteen pieneriä ja toimittaa muun muassa energialaitoksille energiapuuta.

    – Kouluttaa ja virkistää metsänomistajia.

    Tolopainen

    No miten on onnistunut kilpailutuksessa. Miten omistajien etujärjestö ei ole pystynyt pitämään kuitupuun hinnasta huolta. Oma korjuupalvelun tekee tuosta kilpailuttajasta asianosaisen eli jäävin.

    A.Jalkanen

    Ei ole selvästikään onnistunut kuitupuun hinnan suhteen, mutta siihen vaikuttaminen on vaikeaa. Eniten puun myyjää hyödyttänee rahallisesti tukin katkonnan kannalta parhaan ostajan etsiminen, eli paras tarjous (yksikköhinta x katkonta) tulee valituksi.

    Ihan se mhy-korjuupalvelu on siellä kilpailussa samalla viivalla. Ei ole pakko valita sitä, ellei halua vaikka se sattuisi tekemään parhaan tarjouksen.

    Tolopainen

    No miksi sitten kannattaa kilpailuttaa ja ottaa huonoin tarjous. MHY ei voi tehdä kauppaa kuidusta eikä tukista motomitoilla jolloin en hyväksy heidän korjuupalvelua.

    mehtäukko

    Palveluhan maksaa ja itsellinen mo ei tarvitse sitä. On kuitenkin niitä, jotka eivät ymmärrä koko hommasta enempää kuin sika tuulimyllystä.Heille on hyvä olla taluttaja.

    Visakallo

    Mhy:n korjuupalveluiden kautta menee miljoonia motteja puuta yrityksille, joilla ei ole omaa puunhankintaorganisaatiota, tai voi ollakin, mutta tarvitsevat lisää puuta. En oikein ymmärrä mitä ihmeellistä tässä asiassa on?

    Tolopainen

    Ei tietenkään mitään. Mutta jos MHY on palveluorganisaatio. Miksi se ei toimi kuten palveluyhtiöt eli laskuttavat palveluista. Ei minun tarvitse maksaa taksiliitolle jäsenmaksua jos käytän taksia.

    A.Jalkanen

    Omassa yhdistyksessäni jäsenmaksutulot näkyvät kattavan vajaan viidenneksen tuotoista. Saman verran tuloa tulee ainespuun korjuupalvelusta, joka on tuotetuilla euroilla mitaten isoin toimintamuoto. Moni metsänomistaja siis luottaa mhy:n korjuuseen. Tuosta määrästä suurin osa lienee kuitua harvennushakkuista Äänekosken pohjattomaan kitaan.

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 876)