Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • mehtäukko

    Ajettelepa Jovain nyt vielä vähän pitemmälle, ja vastaile tyhjentävästi kaikkiin esitettyihin kysymyksiin…

    Kuitupuunkasvattaja

    Teollisuus ei luovu pystykaupasta ellei sen osuutta vähennetä esim. kipailunrajoittamisen perusteella yhteiskunnan toimin.

    Se ns. isännätön raha kuuluu teollisuudelle, koska se on sen ottanut itselleen. Näin toimii markkinatalous, vaikka vapaa kilpailu (eikä täydellinen markkinatalous) ei puukaupassa toimikaan. Jos teollisuus laitettaisiin väkisin luopumaan pystykaupasta, olisimme seka- tai suunnitelmataloudessa. Tai sitten vaihtoehtona olisi, että teolisuus alkaisi hyväntekeväisyysjärjestöksi ja jakaisi osan tuotosta puuntuottajille.

    Kaikki voivat alkaa tekemään toimituskauppaa vaikkapa ruotsalaisen sellujätin kanssa. Veikkaan, että volyymi pitää kerätä metsänomistajaporukalta. Tornion tullissa voi käydä katsomassa, montako puuautoa menee vuorokaudessa naapuriin. Samoin netistä näkee laivojen liikkeet ja niistä pystyy päättelemään, että kuinka paljon puuta ajetaan Suomesta pyöreänä ulos.

    Jätkä

    Kyllä taitaa Joovaanin haloille löytyä ostaja jo pikku vinkin jälkeen, jos laatu on kunnollinen. Eipä muuta kuin halkometsään vaan, sieltä pääsee kunnon ansioille. 20€/ halkomotti on melkoisen halpa hinta.

    Musta miäs

    Kiitos AJ…ei tässä nuoria enää olla mutta kun tuosta ajasta on jo niin kauan aikaa mennyt. Sen muistan että äidin puolen sukulaismies istui TPY:n puolella kun joskus näytti uutisissa näistä neuvotteluista. Oli Ylimetsänhoitaja ja antoi mulle joskus Tapion taskukirjan jossa oli hänen kirjoittama juttu sekä muutakin metsäalan kirjallisuutta.

    Visakallo

    Jovainille voin tässä kertoa kahden kesken pienen, mutta kuitenkin ihan merkittävän salaisuuden. Mitään tohtorinväitöskirjaa ei kannata pitää ehdottomana totuutena, koska väitöksen hyväksyntä ei tarkoita, että väitöskirjassa esitetyt asiat olisi täysin totta, vaan hyväksynnässä tutkitaan, että väitöskirja täyttää tietyt sisällölliset, tekniset ja asian laajutta koskevat kriteerit.

    A.Jalkanen

    Näinhän se on, ja tieteellinen ’totuus’ on muutenkin suhteellista: totuus on se teoria / hypoteesi joka tällä hetkellä saa eniten kannatusta. Huomenna tai joskus myöhemmin toinen ajatus voi syrjäyttää sen.

    Jovain

    Kiitos vaan väitösten opastuksesta. En kuitenkaan koe todellisena tai vastauksena esitettyihin kysymyksiin. Ne perustuvat omiin kokemuksiini metsäalalta ja metsäyrittäjänä omissa metsissä. Se, että olen kokenut muutamissa kysymyksissä samoin Lauri Vaaran tutkimusten kanssa, tuskin vähentää niiden arvoa tai tarkoittaisi, etteivätkö ole todellisia ja rajoita metsänomistajan asemaa ja toimintaa omissa metsissään.

    Koen edelleen, että kysymys on vasemmiston kollektiivisesta yhteisomistukseen perustuvasta etuuksien ajamisesta ja puolustamisesta.

    jees h-valta

    Onpas melkoinen veto tuo vasemmisto tähän asiaan! Minusta kapitalismi toimii juuri kuten sen pitääkin toimia ja me toimitamme teollisuuskapitaalille alkutuottajan raaka-ainetta. Joskus lykästää paremmin, joskus huonommin. Mutta huijausta tai mitään vasemmistolaisuutta en noissa koe enkä edes käsitä että joku tuollaisia edes väittää.

    Tolopainen

    Hiukan tuota vasemistalaisuutta lievennettiin tämän hallituksen aikana ja verotuksen oikeudenmukaisuusuutta tuolla yrittäjävähennyksellä. Sosialistit haluaisivat poistaa heti senkin ja vielä ottaa sosialistisen kiinteistöveronkin metsille ja pelloille. Miksi sitten ei kaikille tuotantovälineille. Kyllä traktorit, kirveet, moottorisahat ja henkilöautotkin pitäis laittaa kiinteistöverolle kun niitä käytetään tulojen hankkimiseen. Vasemistoideologia poistaa järjenkäyttötarpeen kun ajetaan jotain ihmeellistä yhteistä etua, josta kukaan ei hyödy mitään päinvastoin jaettavan kakun kasvu hidastuu tai loppuu kokonaan. Siitä Suomessa on kymmenen viime vuoden kokemus ja sitä maksavat vielä seuraavatkin sukupolvet, kun valtionlainaa on yli 100mrd€. Onneksi euro  jonain päivänä lakkaa olemasta ja velatkin saattaa inflaatio syödä kuten on käynyt aina ennekin. Sota Euroopassa viimeistään poistaa valtioiden velat sehän on vanha varma keino päästä veloista eroon. Kyllä vasemistolaisuudesta suomen kansa on kärsinyt taloudellisesti ja henkisesti mittaamattomat vahingot, punakapinan ajoista tähän päivään.

    mehtäukko

    Totta turiset Tolopainen.

    Jaa että Jovain ei näe todellisia vastauksia esitettyihin kysymyksiin .! Sama täällä. On kyllä kohteliaasti tiedusteltu perusteita, vaan ei. Eli on tulkittavissa Jovainin lerkuttelu katteettoman haamun puolustuksena, joka ei ole realimaailmaa.

    Kuitupuunkasvattajan teksti 19:46 ”teollisuus ei luovu…” voidaankin todella kysyä, että milläpä perusteella joutuisi luopumaa? Se on ”klusterin” aikanaan rakentama toimiva järjestelmä, jolla mo tuottama puu niin halutessaan saadaan jalostukseen. Kuten aikoja sitten pähkäilin, kuka ajattelematon pösilö uskaltaisi rakentaa satojen miljoonien laitokset epämääräisen toimitus-, tai hankintakaupan varaan?? Ne ovat kuitenkin joillekin vaihto-ehtona olemassa.

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 876)