Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • harrastelija

    Maksaakohan Metsähalllitus veroa puun myynnistä? Tuntuisi, että se ainakin voi vähentää korjuu- ja hoitokustannukset saamastaan toimitetusta puukaupasta? Joka tapauksessa ainakin metsänhoito näyttää huonontuneen entisajasta, metsureita ei taida kovinkaan paljon enää olla Mh:n leivissä.

    Tuokin kohta Mh:n puukaupasta olisi mukava tietää – kuka kertoo?

    Joka tapauksessa ainakin puun kysyntä ei ole kovin aktiivista, koska sitä joutuu tarjoamaan? Hinta on tietysti sen mukainen – markkinatalous jyllää! Kun puun kysyntää alkaa olla enemmän, niin eiköhän se kuidunkin hinta nouse! Sitä odotellessa….

    mehtäukko

    Ymmärtääkseni Mh:lla on omaa vain se palkattu henkilöstö joka resurssoi työmaat. Kaiken työn metsissä ja teillä tekevät itsenäiset urakoitsijat.

    mehtäukko

    Metsureita ollee jonkin verran.

    Tolopainen

    Metsähallituksella on 276 metsuria, mitä siellä tekemässä, kissanpoikia pesemässä.

    mehtäukko

    Osa kerää susen paskanäytteitä..- jumankekka.

    ollikolli

    Tama keskustelu on kylla ihan luokatonta. Mika siina on niin vaikeaa ymmartaa, etta kun myydaan pystykaupalla niin teollisuus on ottanut ketjussa myos korjuun ja kuljetuksen hoitaakseen. Olen ihan varma etta sen tehokkaasti hoitamalla aiheutuvat saastot menevat ostajan , ei myyjan taskuun. Siitahan tassa on kysymys. Miksi enemmisto yrittaa olla ymmartamatta tata tosiasiaa vai viedaanko teita kaikkia kuin passia narussa?

    mehtäukko

    Höpö höpö

    mehtäukko

    =hopo hopo

    Musta miäs

    Kertokaa ja korjatkaa jos tahtomattani levitän väärää tietoa tai puhun muunneltua totuutta kuten poliitikot (eivät valehtele)  Metsähallituksen metsureiden määrään nähden Metsäliitto 26   Tornator 60 ja StoraEnso 0 nolla metsuria työsuhteessa. Jos tietoa niin laittakaa Mhy ja Upm Silvesta määrästä. Olikohan muita isompia toimijoita?

    A.Jalkanen

    Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi: 50 työsuhteista metsuria, lisäksi noin 30 yrittäjämetsuria.

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 876)