Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain Jovain

    Kliseillä mennään. Pienellä vaivalla saadaan rungot luettua ja mitattua, jos halutaan ennakkoon tieto kuutiosisällöstä. Nähdään myös laadut ja jakaumat. Ei yllä moton mittaustarkkuuteen, mutta 5 % tarkkuus on jo riittävä. Tuo suorittavan 50 % on jotain muuta. Toisaalta vastaan on tullut moton mittaamia jopa 50 % heittoja. Olisiko nekin kliseitä vai ihan oikeita mittaustuloksia. Moton kontrolli antaa helposti 0-2 % oliko 4 % sallittu ja mittaa samalla tarkkuudella listalla näkyvät ja näkymättömät. Sattuu niitä torkahduksia motoillekin.

    mehtäukko

    Pieni vaiva on niin suhteellinen käsite. Jos jonkin hyödyn?? takia haluat haparoida vaikkapa 1500kuution leimikon ”tiedot ennakkoon”, eikö sekin aika olisi hyödyllisempi tärvätä vaikkapa taimikonhoitoon? Niitä laatuja ja jakaumia on helpompi saada kun  tuijottaa tervastulen loimuun.

    Vastaan juosseet 50%:n heittoja tehneet ”konemiehet” ovat jo konkan tehneitä. Elävässä elämässä se ei ole mahdollista.

    kuusessa ollaan

    Miksi helvetissä yrittäjä laittaisi koneensa mittaamaan liian vähän, kun saa palkan työstään sen saman mittalistan mukaan, kuin mo puukauppatilinsä?

    Nyt voisi osa laittaa foliohatun päähän ja lähteä area 51 aidan taakse katsomaan sinne piilotettuja Usan kidnappaamia ufoja, sellaista turinaa on ilmassa ?

    mehtäukko

    Ettei nyt jäsi epäselväksi asiaan syvällisemmin perehtymättömälle metsänmyyjälle, niin ne ”ennakkoon mitatut,  laatu-, ja jakaumapöytäkirjat ” eivät taida painaa missään puun myyntivaiheessa pennin vertaa.Korjaan sentin.

    Vai olisiko jollain jäsenellä peräti muuta tietoa?

    harrastelija harrastelija

    On iso työ mitata ennakkoon leimikot koska metsään.fi:ssä monet kuviot ovat aika hyvin arvioitu. Voihan niitä yrittää mittailla ja arvioida esim. kokemuksen mukaan suunnilleen. Tukki- ja kuitusaannin näkee mettämies kuviosta suurin piirtein, laadunkin jossain määrin. Jos motomitan kalibroi ainakin järeässä leimikossa päivittäin, niin ei se sitten pitäisi kovin suurta virhettä antaa.

    Tuosta tarkkuudesta on vaikea sanoa %:n määrää, koska se riippuu myös esim. katkonnasta – onko saha- vai sellutarpeen ostaja! Ainakin Metsäkeskuksen arvioinneissa ammattimies sai kenkää sisäisessä tarkkailussa  vasta 20 %:n eron ylityksestä! Metsäsuunnitelman arviota verrattiin leimikon hakkuusta saatuun määrään.

    mehtäukko

    Aloitukseen palataksemme…” mikä nostaisi kuitupuun hinnan”.

    Käytännössä se jäänee panostamiseen oikea-aikaisiin,-tapaisiin- ja hinta/laatusuhteeltaan -tehoisiin puunkasvatustoimenpiteisiin, joilla metsälle annetaan mahdollisuus kasvaa maksimimäärän lopulta tukkipuuta. Kuidun tuottaminen välivaiheena vain kuuluu kuvioon. Vaiheen ollessa mieluusti mahd. lyhyt, on ehkäpä edellytykset kokonaispotin parantumiseen.

     

    Jätkä

    <div class=”comment__text js-discussion-text”>

    Ettei nyt jäsi epäselväksi asiaan syvällisemmin perehtymättömälle metsänmyyjälle, niin ne ”ennakkoon mitatut,  laatu-, ja jakaumapöytäkirjat ” eivät taida painaa missään puun myyntivaiheessa pennin vertaa.Korjaan sentin.

    Vai olisiko jollain jäsenellä peräti muuta tietoa?

    -Kyä Jämpti on niin. Arviot heitetään hatusta. Metsäsuunnitelman tekijät mittailevat relaskoopilla sieltä täältä. Ja suunnitemaa pidetään Jumalansanana.

    Joka vuosi on järjestetty maakunnallisia ja sitten valtakunnallisia metsätaitokilpailuja METSÄSUUNNITTELIJOILLE – Myös muut alalle vakavasti paneutuneet voivat niihin osallistua.  Ammatissaan kaikki kesät metsäsuunnittelua tekevät pannaan niissä tuloslistalla järjestykseen ja ero kärjen ja häntäpään suorituksissa on suuri.

    Voidaan kuitenkin sanoa, että kisailijat valtakunnan mestaruuskisoissa ovat huippusuunnittelijoita kaikki.

    Nämä ammattilaiset eivät osu läheskään aina puumäärissä , pituuksissa, järeyksissä jne edes lähelle totuutta, joka toki on MITATTU sangen tarkasti. Jopa niin tarkasti, että päästään lähelle MOTO-mittauksen tarkkuutta.

    Kuitenkin esim runkojen läpimitta on sovittu mitattavan vain yhdeltä kantilta ja se on aina sama kaikille puille. Pituudet saadaan selville tarkasti korkeusmittarilla  jne. Kuutioinnissa käytetään taulukoita, eli MOTO mittaa todellisen puumäärän.

    Puufirman ostohenkilö heittää hatusta lukemat, hänellä ei ole aikaakaan nussia joka leimikossa täyttä aikaa. Jos isäntä näyttää olevan ”vaiheessa” (PA), niin arvioidaan tukkia tulevan vähän enemmän, jne. Palstalla taitaa olla Joovaanin lisäksi joitakin muitakin, jotka luottavat ostohenkilön auton ikkunasta tekemään arvioon enemmän kuin MOTOn mittaukseen, mutta heille kai voi mitään.

    Kun oli kloppi, niin paikallinen Metsäteknikko ( MTI-nimikettä ei oltu silloin vielä keksitty) – teki kotona leimikon. Leimausluettelossa oli kuutioita 150. Pinoon kertyi kuitenkin 450 mottia. No yllätys oli ihan iloinen yllätys. Ostaja kakisteli, kun hinta pirulainen oli laskenut kaupanteon jälkeen. Oli kuitenkin aika läheinen sukulainen ja asia lutviintui.

    </div>

    jees h-valta

    Aloitukseen jälleen palatakseni (kuten mehtäukkokin jo yritti) niin nousihan se kuitukin mutta tulevaan hinnoiltaan tarkastettuun tiliin varmasti mukavamman säväyksen teki varsinkin kuusitukin ja kuusisorvitukin tosi maukas nousu. Kuituunkin tuli euroja lisää Sanotaan että oli oikea aika ja tapa myydä noin 1500 m3:iä lähes kaikin pääte-tahi ylispuuhakkuuna. Sattui maukas vuosi kohdalle.

    oksapuu

    Kappas…

    Joko jessekin on huomannut että pikkuisen kannataa katsoa koska puuta myy… Kuidusta sen verran että onhan se vitosen noussut, katsotaan miten jatkossa…

    Jovain Jovain

    Kuusessa ollaan: Sitä minäkin ihmettelen mistä ihmeestä se konemies saa palkkansa, jos maksetaan sen saman mittalistan mukaan, jolla mo saa puukauppatilinsä. Jostain ne kuutiot täytyy löytyä, jos mitta jostain syystä jää puoleen. Ennakkoon mitatusta todellisesta puumäärästä. Tarjoat ufomafiaa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 876)